Ulkona tuiskuttaa räntää vaakatasossa, otsassa kasvaa joko kupla tai jotakin muuta ja aikataulut venyvät ja paukkuvat, kun syksy yllätti jälleen VR:n kasaamalla lehtiä raiteille. Syksyn ihanimmat lohturuuat pompsahtelevat mieleen jo ennen kotiovea. Olisipa uunissa valmiina kuuma lasagnea, jonka juustokastike valuu ja venyy ihanasti. Tai rapeita falafeleja, joita voi dippailla hummukseen tai avokadodippiin. Tai herkullisia dan dan -nuudeleita! Niitä rakastaa ihan koko perhe.

Ota tästä talteen syksyn ja alkutalven (koska tänne Kuruun satoi ainakin ensilumi syyslomaviikon aikana) ihanimmat reseptit erilaisille lohturuuille. Ohjeita löytyy liha-, kana-, kala- tai kasvisruokiin ja tietysti myös erilaisiin jälkiruokiin. Listasin niistä erikseen vielä superhelpot versiot, esimerkiksi karamellipopparit valmistuvat ihan hetkessä ja hurmaavat kaikki niitä maistavat.

Syksyn ihanimmat lohturuuat

Herkullisimmat kasvisruuat

Uusin resepti-ihastukseni on varmaankin kurpitsakauden ansiosta paahteinen myskikurpistakeitto, jonka ohjetta olen jo muutaman reseptiversion verran hionut paremmaksi. Palak Paneer kaurapalasta on yksi suosituimpia kasvisruokareseptejäni salaattien ohella, sillä tässä ohjeessa kaurapala suorastaan tuupataan täyteen makuja. Nyhtöherne lime-colakastikkeessa on oma suosikkini, sillä tässä herkussa on intensiivinen maku ja proteiiniksi voi valita myös nyhtökauraa oman maun mukaan. Chili sin carne on nimensä mukaisesti lihaton version klassikkoruuasta, tätä on helppo tehdä paljon kerralla. Jos olet rapeiden ruokien ystävä kuten minä, testaa kotitekoiset falafelit tänä syksynä.

Lämmittävät liha-, kana- ja kalaruuat

Törkyhyvä makkarapelti on helppo ja hauska tapa kokkailla pellillinen ruokaa koko perheelle. Rusinakana on pojan mielestä hauska ruoka nimensä vuoksi, mutta se myös maistuu lapsille todella hyvin. Dan dan -nuudelit olivat oma suosikkiliharuokani siihen asti, kun lopetin lihansyönnin vuodenvaihteessa. Mikähän kasvisproteiini ohjeeseen sopisi rasvaisen possunjauhelihan tilalle? Maailman paras lohipasta ristittiin mökkipastaksi ja sen ohje on alunperin varastettu Hanna G:n Instagramista. Oikaistu Tikka Masala kanalla on herkullinen, mutta melkeinpä vielä herkullisempi on samasta postauksesta löytyvä salaattiohje. Kun syksy kääntyy talveksi, lämpöä ruokapöytään tuo punaviinipossu, joka valmistuu padassa uunissa.

Ihanimmat lohturuuat makeina

Mausteinen omenakompotti on hyvä ottaa testiin, kun omenahillo alkaa tursuta jo korvista ulos. Kyllä, siihenkin on mahdollista kyllästyä! Peltipulla eli pikapulla on ohje, joka kannattaa tallentaa kirjanmerkkeihin pelastamaan leivontapäivä, jona on erityisen kiire. Jogurttikakku on raikas ja herkullinen tuulahdus jälkiruokapöytään, tätä syödään sormin sohvalla viltin alla samalla, kun kuunnellaan äänikirjana uutta dekkaria. Hasselbackan uuniomenat ovat niin kauniit, että vein niitä kerran tuliaisiksi silloiselle anopilleni. Mustikkapiirakka kaurajauhoista ja mustikkakakku Omar-karkkikuorrutuksella taistelevat mustikkajälkkärikuninkuudesta – kumman valitset?

Hävyttömän helpot herkut

Pitihän se ottaa vielä oma osasto näille superhelpoille herkuille. Karamellipopparit ovat paras tapa muuttaa telkuntuijotusilta oikeaksi leffaillaksi. Kolmen raaka-aineen suklaabrowniet taas pelastavat herkkupäivän, jona kaapista ei löydykään niitä herkkuja. Terveellisempi (tai oikeastaan voisi ehkä sanoa ravitsevampi) suklaavanukas valmistuu aineet sekoittamalla ja odottamalla. Toivottavasti löydät uusia suosikkeja blogini reseptiarkistoista! Vai oletko kenties jo löytänyt vuosien varrella? :)