Ajelimme Lahden suuntaan anoppilaan kylään lauantaina. Tai no, ei se mikään anoppila ole, vaan pojan mummila. Miehen äiti tekee järjettömän hyvää ruokaa enkä todellakaan estele, jos hän tahtoo kokata, mutta ajattelin sen verran auttaa, että paistoin aamulla hauskan omenapiirakan twistillä tuliaisiksi. Oikeastaan ohje on kai kuorrutetuille uuniomenille, mutta väliäkö sen. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Minä hieman muuntelin sitä, koska muistin kuiva-ainekaappini sisällön väärin.

Uuniomenat twistillä

4-6(n. 1 kg) hapanta omenaa (käytin suosikkejani eli Granny Smith)

Muruseos:

50g voita

1 1/2dl kaurahiutaleita

1dl hasselpähkinärouhetta

1dl fariinisokeria

1tl piparkakkumaustetta

Seuraksi:

vaniljakastiketta (Kaslinkin on hyvä ja maidoton)

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele omenat kunnolla ja poista niistä siemenkodat. Halkaise sitten omenat kahtia ja leikkaa puolikkaisiin ohuita viiltoja niin, että viillot eivät ihan yllä pohjaan asti ja omenat pysyvät kasassa. Youtubesta löytyy muuten muutamakin hauska keittiökikkavideo viiltojen tekemiseen, kannattaa kurkata. Asettele sitten omenat leikkuupinta alaspäin voidellun uunivuoan pohjalle. Iittalan iso Teema oli juuri hyvää kokoa tähän touhuun.

Sekoita pehmeä voi, kaurahiutaleet, pähkinärouhe, fariinisokeri ja piparkakkumauste tasaiseksi seokseksi. Levitä seos omenoiden päälle ja anna sen valua myös väleihin. Paista uuniomenia uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Ihan muutama minuutti ennen paistoajan päättymistä, omenat alkavat “avautua” ja täytettä pääsee vähän valumaan viiltoihin. Tarjoa lämpimät uuniomenat vaniljakastikkeen (Kaslinkin, tietysti) tai vaniljajäätelön (Ingmanin Choice on parasta) kanssa. :)