Ensin lapsi oli kipeä melkein viikon, sitten minä. Sairasteluputken aikana kirosin, kun pakastimessa ei ollut ruokaa niille päiville, joina ei vaan olisi jaksanut raahautua kauppaan. Siksi nyt, kun olen taas terve, kokkailin hätävararuokaa rasiallisen. Chili sin carne on chili con carnen kasvisversio, jota on helppo ja nopea tehdä isokin satsi. Reseptin nappasin uusimmasta Sannan ruokakassista, jota näköjään tilailen nykyään taas vakituisesti. Jouluisen tästä ruoasta teki kaneliripaus.

Lasinen rasia, joka kuvissa näkyy, on saatu Pyrexiltä. Se on huippu, koska siinä voi kypsentää ruoan uunissa, pakastaa sen ja lämmittää uudelleen. Kansi on niin tiivis, että tämän pienempää versiota voi käyttää eväsrasiana ja kuljettaa huoletta ilman pitään muovipussivirityksiä sen ympärillä. En kuitenkaan keitellyt tätä ruokaa lasirasialla, vaan ihan kattilassa.

Chili sin carne (neljälle)

keltasipuli

3 tomaattia

1 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

1 tl juustokuminaa

1/4 tl kanelia

1 pkt mustia papuja

1 prk pastakastiketta (arrabbiata tai muu tulinen)

1 tl hunaja

1 kasvisliemikuutio (rakastan niitä fondilöllyköitä)

Jos tarjoilet chilin riisin kanssa, laita se kiehumaan ensimmäisenä. Huuhdo ja valuta pavut esimerkiksi pastasiivilässä. Hienonna sitten sipuli ja lohko tomaatit. Minä lohkoin ne kahdeksaan osaan, mutta ehkä kannattaa laittaa kuuteentoista. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli, valkosipulit sekä mausteet. Lisää pavut, vesi, pastakastike, tomaatit, hunaja ja kasvisliemikuutio. Hauduta 5 minuuttia ja tarkista suola. Chili sin carne ei saa olla mauton. Tarjoa lisukkeena riisiä ja limettijogurttia sekä runsaasti lehtipersiljaa.

Kuvien lime-jogurtti on sekoitettu paksusta jogurtista, limetinkuoriraasteesta ja suolasta. Tarkemmat mittasuhteet näkyvät tuossa reseptikuvassa. Limekastike raikastaa kivasti tätä mausteista ruokaa. Tuli mieleen, että tämä chili sopisi varmasti myös tortillojen väliin tai nachovuokaan. Täytyykin kokeilla jalostaa tästä seuraavaksi jotakin muuta. Monikäyttöiset ruoat, kuten vaikkapa pastakastikkeeksi taipuva tomaattikeitto, ovat lähellä sydäntäni.

Kumpi voittaa? Chili sin carne vai chili con carne? :)