Onko jo ruokaaika? Hyvä! Olen yleensä maailman tylsin kokkaaja (ja myönnän sen itsekin), mutta muutaman neronleimauksen olen saanut. Viimeksi niin kävi, kun kotona ei muka ollut mitään syötävää, mutta päätin tonkia jääkaapin, kuiva-ainekaapit ja pakastimen läpi vielä kerran. Löytyi blogin kautta saatuja nyhtöhernepaloja, joita yleensä käytän vain wokeissa sen kummempia maustamatta, riisiä ja Raikastamolta saatua luomulaatuista cola-juomaa. Ei kai niistä ateriaa saa? Todellakin saa! Varsinkin, kun on napannut vanhempiensa luota mukaan eri värisiä porkkanoita.

Teriyaki-tyylinen nyhtöherne:

280 g Familia Verden nyhtöhernepaloja tai -suikaleita (saatu)

0,5 dl soijakastiketta

1,2 dl Raikastamon Sweet Bitter Cola -juomaa (saatu)

0,5 appelsiinin mehu

1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi viipaleina

0,1 dl rypsiöljyä

Paista nyhtöhernepalat öljyssä ja laita muut aineet eli kastikeaineet toiselle paistinpannulle. Keittele kastikeaineksia 10 minuuttia ja kypsennä samaan aikaan nyhtöhernepaloja miedolla lämmöllä. Pane lisukeriisi kiehumaan ja yhdistä nyhtöhernepalat kastikkeeseen, jonka määrän pitäisi olla tässä vaiheessa vähentynyt puolella. Keittele kastiketta vielä miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kypsää ja kastike haihtunut kokonaan. Lopputuloksena pitäisi olla vähän “tahmaisia” nyhtöhernepaloja (kuva alla), joissa on intensiivinen maku.

Suikaloin violetista, oranssista ja keltaisesta porkkanasta juustohöylällä lastuja ja sekoita appelsiininpaloja siivujen joukkoon. Koska nyhtöhernekastike on mausteista, porkkanasalaatti ei tarvitse kastiketta tai sen kummempia makuja. Punaista chiliä voi siivuttaa joukkoon todella ohuina siivuina, jos sellaista sattuu löytymään. Yleensä pakastan chilejä hätävaraksi, mutta nyt varastoni ovat ehtyneet, joten tästä lounaasta ei tullut tulista. Herkullista kylläkin, ja jos nyhtöherne ei nappaa, tätä voi kokeilla vaikkapa halloumipaloihin tai kanasuikaleisiin.

Onko nyhtöherne tuttu juttu? Meidän perheessä se hakkaa “lihaisalla” koostumuksellaan nyhtökauran ja kauramurut ihan mennen tullen! :)