En ollut koskaan ennen valmistanut punaviinipataa, mutta tällä keksimälläni ohjeella syntyi niin herkullinen pata, että sovimme heti miehen kanssa, että tästä tulee meidän perheen jouluruokamme. Mies kun ei niin jouluruuista perusta. Poikakin nassutti punaviiniporkkanoita napaansa silmät innostuksesta kiiluen. Minä tosin aion kokkailla niitä perinteisiäkin jouluruokia joulupöytäämme, mutta sitä miehen ei vielä tarvitse tietää. Hän voi keskittyä rankkaamaan suklaakonvehteja paremmuusjärjestykseen, kun minä etsin parhaita joululaatikkoreseptejä hiki hatussa – ja nautin joka solullani. Ehkä tästä padastakin tuli niin hyvää, koska rakastan olla keittiössä. Ruokakuvausta en sen sijaan rakasta, koska VIHAAN näitä ruokia, joista ei vaan saa otettua edustavia kuvia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maatiaispossu punaviinikylvyssä

400 g maatiaispossun lihasuikaletta (herra Snellmannin)

2 keltasipulia

2 punaista makeaa paprikaa

4 isoa porkkanaa

viipale voita

loraus rypsiöljyä

mustapippurirouhetta

2 “kasvisfondilöllykkää”

3 dl vettä

1 pullo punaviiniä (kuvan Matsu El Viejo saatu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pane kiertoilmauuni lämpiämään 175 asteeseen. Lorauta pannulle öljyä ja lisää voi. Kuullota viipaloidut sipulit. Ruskista niiden joukkoon lihat. Viipaloi padan pohjalle porkkanat ja paprikat samalla, kun lihat ruskistuvat. Kippaa porkkana-paprikapedille liha-sipuliseos. Rouhi päälle mustapippuria makusi mukaan, minulle sopiva määrä oli reilu teelusikallinen. Kaada vesi vielä kuumalle pannulle, jotta maut irtoavat siihen, lisää hyytelömäisen liemikuutiot ja odota, että ne liukenevat. Kaada kasvisliemi  pataan. Lorottele päälle pullollinen punaviiniä. Kypsennä tunti 175 asteessa ilman kantta. Tämä vaihe on tärkeä, jotta alkoholi haihtuu eikä mausta tule kitkerä, sen verran selvittelin viiniasioita. Jatka sitten kypsentämistä kannen kanssa 150 asteessa ainakin kaksi tuntia. Omaa pataani kypsennettiin yhteensä kuusi tuntia, joista kaksi pata vain muhi uunissa ilman, että uuni oli päällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maista välillä, koska liha on niin mureaa, että se melkeinpä hajoaa itsestään suuhun. Minä kypsentelin tätä pataani tosiaan jopa vähän “yli”, mutta se ei haittaa mitään. Vähemmälläkin selviää. Nautiskele pataa perunamuussin kanssa, mutta jos kuorimaveitsi on hukassa kuten allekirjoittaneella, uunissa paistetut lohkoperunatkin käyvät. Kokemuksen rintaääni jne. Ensimmäisenä päivänä söimme pataa lohkojen kera, toisena keitin perunat kuorineen ja kuorin ne kypsinä, koska kyllä se muussi vaan on pataruuan paras kaveri. Napatkaapa tästä sunnuntaille ruokaidea, jos ette aio viettää vegaanipäivää! :)