Sunnuntaina vietetään Runebergin päivää. Viimeksi tein Runebergin kakun, mutta tänä vuonna halusin kokeilla jotakin erilaista ja uutta. Raakakuppikakut pompsahtivat mieleeni, kun mietin, tekisinkö Runebergin kakun raakaversiona. Halusin jotakin vielä söpömpää, joten päädyin Runebergin kuppikakkuihin.

Yhdistelin omia, jo hyviksi havaittuja raakakakkureseptejäni niin, että tein pohjan tämän suklaaraakakakun ohjetta mukaillen, mutta kuorrutukseen varastin idean tästä raakakermakakusta. Tässä ohjeessa on aika vähän raaka-aineita, joten mitään kovin erikoista ei tarvitse hankkia jääkaappiin tai kuiva-ainekaappiin pahentumaan. Siitä iso plussa!

Runebergin raakakuppikakut

(12 kappaletta miinus yksi, jonka taapero söi jo ennen kuorruttamista)

Pohja:

2,5 dl saksanpähkinöitä

2,5 dl pehmeitä kivettömiä taateleita

1 dl manteleita

2 tl piparkakkumaustetta

Kuorrutus:

1 tkl kookosmaitoa

50 g vadelmia murskana (säästä halutessasi muutama koristeeksi)

1/2-1 rkl hunajaa

Jauha saksanpähkinät monitoimikoneella. Mitä hienompaa jauhetta, sitä parempi kakkupohja. Lisää sen jälkeen joukkoon taatelit yksitellen ja sekoita jälleen mahdollisimman tasaiseksi. Rouhi mantelit veitsellä. Lisää mantelirouhe ja piparkakkumauste taikinaan ja sekoita. Jos tykkäät kontrasteista, lisää joukkoon vielä hieman suolaa. Taputtele pohjataikina muffinssivuokiin. Laita sitten raakakuppikakut jääkaappiin jähmettymään reiluksi tunniksi. Taikina on aika epätasaista mantelirouheen vuoksi, mutta se tuo vaan kivaa luonnetta ja purutuntumaa.

Valmista kuorrutus vasta hetki ennen kakkujen tarjoamista. Se on onneksi nopea toimenpide. Varsinkin, jos vadelmat on murskattu jo etukäteen. Meidän pakastimessamme on itse poimittuja vadelmia, mutta jos ostat ulkomaalaisia, ne pitäisi kuulemma kuumentaa ennen käyttöä, mikä vie tietysti raakaleivonnasta vähän ideaa. Mutta jos kuumennuskikka ei haittaa, siitä vaan pakastealtaaseen vattumetsälle.

Kaavi jääkaapissa olleesta kookosmaitotölkistä kiinteä aines kulhoon. Sekoita siihen sitten sähkövatkaimella vatkaten hunaja ja murskatut vadelmat. Ota kuppikakkupohjat jääkaapista ja levitä tai pursota niiden päälle vadelmainen kookoskermavaahto riippuen siitä, kuinka jämäkäksi vaahdon vatkasit. Minä jätin tällä kertaa vaahdon aika löysäksi. Koristele kuppikakut vielä esimerkiksi kokonaisin vadelmin tai vadelmamelbaraidoin. Näin jälkikäteen olen sitä mieltä, että vaikka ympyrä on klassinen koristelutapa Runebergin kohdalla, pelkkä vaaleanpunainen kuorrutus pohjan päällä tai yksi vadelma kuorrutuksen keskellä olisi ollut se kaunein vaihtoehto.

       

Psst! Autenttisemman maun etsijöille vinkiksi, että pohjataikinaan voi halutessaan lorauttaa vähän rommia tai karvasmanteliaromia. Mutta HYST, se on salaisuus! ;)