KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA

Panisitko sipulia marenkileivoksiin? Et ehkä. Entä selleriä kinuskivanukkaaseen? Enpä usko. Mutta bataatti, se sopii makeaan leivontaan paremmin kuin uskoisi! Tämän kuun yhteistyöpostaukseni teema onkin bataatti ja sen jokin makupari. Avokadon tai graavilohen sijaan päädyin kuitenkin suklaaseen, joten reseptin keksiminen oli haaste. Ruokailmiöennuste kertoo, että inkiväärin ja kookosmaidon ohella bataatti kasvattaa suosiotaan huimaa vauhtia. Koko listan voi halutessaan katsoa täältä, mutta nyt keskitytään bataatin ja suklaan syntiseen suhteeseen. Näin syntyi bataatti-suklaakakku.

Inspiraationi postaukseen sain oikeastaan lopulta tästä muffiniohjeesta. Löydettyäni sen muunsin ohjetta ja googletin suklaakakkupohjia, joihin bataatti sopisi makumaailmaltaan. Inspiraationa toimivat mm. tämä  ja tämä resepti. Lopputuloksena syntyi kakku, jonka koostumus oli mutakakkumainen. En halunnut tehdä monikerroksista kakkua, vaan yksinkertaisen, mutta kuorrutetun. En tavoitellut jauhotonta, vegaanista tai sokeritonta lopputulosta, joten vain taivas oli rajana raaka-aineita valitessa. Lopulta palaset loksahtivat kohdilleen. Suklaakakku maustettaisiin kermavaahdolla, Pirkka Parhaat sormisuolalla ja laktoosittomalla Pirkka kinuskikastikkeella sekä popkorneilla.

Bataatti-suklaakakku

Pohja:

pieni bataatti raakana

200 g Pirkka leivontamaitosuklaata

200 g voita

2 dl sokeria

2 1/2 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

Päälle:

2 dl kermaa vaahdoksi vispattuna

2 dl Pirkka kinuskikastiketta

hyppysellinen Pirkka Parhaat -sormisuolaa

Koristeeksi:

4 dl valmiita popkorneja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele bataatti. Keitä se kattilassa niin pehmeäksi, että voisit muussata sen haarukalla. Valuta vesi pois ja jätä bataatit jäähtymään. Sulata kattilassa sitten suklaa ja voi alhaisella lämmöllä. Kun suklaa-voi -seos on tasaista, sekoita jäähtyneet bataattipalat ja sokeri sähkövatkaimella tahnaksi. Lisää sitten suklaaseos ja laita sähkövatkain pois. Lisää vielä lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu leivonjauhe, ja suola. Kääntele taikina tasaiseksi.

Voitele irtopohjavuoka ja kaada taikina sinne. Paista kakkua 15-20 minuuttia. Kakun keskustan kuuluukin jäädä mutakakkumaisen tahmaiseksi. Uunista tullessa se voi vaikuttaa jopa raa’alta. Kakku ei mene pilalle, vaikka sen paistaa hieman kypsemmäksi, joten jos kakun ulkoreunakin hyllyy, vaikka paistoaika on täynnä, jatka vaan rohkeasti kypsentämistä. Tämä on paljon uunista kiinni.

Anna kypsän kakun jäähtyä ja koristele se sitten kermavaahdolla, kinuskikastikkeella, jonka päälle ripottelet hieman sormisuolaa tuomaan makukontrastia, ja popkorneilla. Vaihtoehtoisesti voit koristella kakkupalan siinä vaiheessa, kun tarjoilet sen, jolloin popkornit eivät vetisty ja kermavaahto lössähdä säilytysvaiheessa. Siis jos kakkua muka jää säilytettäväksi. Kakku on sellainen kaloripommi, että kakkukahvien jälkeen tekee mieli lähteä hiihtämään järvi ympäri. Kolmeen kertaan! :D