Kokemusasiantuntijana voin jakaa omat vinkkini hyvään oloon. Ne ovat usein hyvin ulkoilu- ja liikuntapainotteisia, onhan aihe sydäntäni lähellä jopa niin paljon, että otin kantaa kuntavaaleihin, vaikka yleensä politiikka loistaa poissaolollaan sisällössäni. Kiistaton fakta kuitenkin on, että mitä paremmassa kunnossa olen fyysisesti, sitä paremmin voin henkisesti. Jo lyhyt aamulenkki tai edes kävely ennen työpäivää auttaa jaksamaan paljon paremmin.

Kun alaselkä on kivuton eikä hartioista säteile kipua leukaniveliin asti, voin todella nauttia elämän pienistä iloista eri tavalla. Siksi eräs parhaista hyvinvointivinkeistäni on kylmässä luonnonvedessä kastautuminen. Monesti rantaa kohti ajellessamme mietin, ettei tänään tee mieli kastautua lainkaan, mutta rannalla kutkuttava olo valtaa minut. Vedän pitkät villasukat jalkoihini, kävelen laiturille, tartun kaiteisiin ja kyykkään rappusia alas niin, että saan leukani (eli niska-hartiaseudun) veden alle hetkeksi. Toinen kastautuminen on ensimmäistä helpompi ja saatan olla vedessä hetken pidempään, uimaan en vielä 1-asteisessa vedessä pysty. Ehkä sitten teräsmummuna kävelen Hietsussa mereen tyynesti, uin hetken ja palaan rannalle.

Monesti omaa kehoaan kuuntelemalla saa nopeasti selville, missä mättää. Joskus kuitenkin tilanne on se, että outoja oireita ilmestyy, mutta niille ei keksi itse selitystä. Silloin on hyvä pyytää apua ammattilaiselta. Minulle tehdyssä terveystarkastuksessa esimerkiksi selvisi, että varastorautani olivat aika lopussa, mikä heijastui olotilaani kovana uupumuksena ja väsymyksenä. Ne taas muuntuvat usein päässäni alakuloksi. Nyt, kun olen jo usemman kuukauden syönyt rautaa tabletteina, mutta myös muokannut ruokavaliotani niin, että saan siitä rautaa ja että se todella imeytyy, olen kuin eri ihminen.

Vaikka kaikki olisi niin sanotusti paperilla kunnossa, voi pään sisällä velloa ahdistava kaaos. Siksi kolmanneksi vinkiksi nimeän puhumisen. Oli kuuntelijana sitten oma äiti, paras ystävä tai terapeutti, omien ajatusten lausuminen ääneen alkaa usein höllentää päänsisäistä solmukasaa ja yhtäkkiä punaisen langan pää onkin käsissäsi. Tiedän, miten tähän päädyttiin ja miten tästä voisi päästä ulos. Älä pelkää muutosta, se tuo usein mukanaan paremman olon.

Tahtoisitko lisätä oman hyvinvointivinkkisi listaani? :)