KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / PUHTI.FI

*LINKIT KAUPALLISIA

Loppuvuoden totaalisen uupumuksen ja tummissa vesissä rypemisen jälkeen olen alkanut syödä terveellisemmin ja tuntuukin, että olo hiljalleen paranee. Aloitin loppuvuodesta kasvisruokavalion ja maitotuotteita käytän minimaalisesti. Mutta voiko omaan fiilikseen luottaa? Voinko paremmin, jos minusta tuntuu siltä? Missä vaiheessa kannattaa tarkistaa verikokeella, mikä tilanne todellisuudessa on?

Puhti-terveystarkastus kiinnosti minua sekä uuden ruokavalioni ja sen aiheuttamien mahdollisten puutostilojen että muutamaan kertaan koetun uupumuksen vuoksi kovasti. Kun lehdistö toitottaa, miten vegaaneilla todetaan helposti B-vitamiinin puutostiloja, maitotuotteiden ja munien minimaalinen käyttö alkoi mietyttää minuakin, vaikka en vegaani olekaan. Seuraajissani on varmasti paljon samassa tilanteessa olevia ruuhkavuosilaisia, jotka koettavat tasapainoilla arjessa jaksamisen ja mahdollisimman tasapainoisen ruokavalion kanssa. Ota siis hetki itsellesi ja lähde kanssani verikokeeseen tekemään *vegaanin terveystarkastus.

Kasvisruokaan siirtyminen mietitytti, joten kävin verikokeessa

Terveystarkastukset ostetaan helposti Puhti-sivustolta eli lääkärin lähetettä ei tarvita. Klikkailin ostoskoriin *kasvissyöjän ja vegaanin terveystarkastuksen, minkä jälkeen sain sähköpostiini ohjeen ajanvaraukseen laboratorioon. Toimipisteitä on Suomessa paljon, minulle lähin oli alle kilometrin päässä. Vietin labrassa suunnilleen minuutin, kun verikoe otettiin, minkä jälkeen pääsin kotiin jännittämään tuloksia. Tässä valitsemassani terveystarkastuksessa oli mukana juurikin tuo tärkeä B12-vitamiini, jonka mittausta ei ole perus Puhti-terveystarkastuksessa. Lisäksi mukana oli myös rautavarastot (ferritiini) sekä meille syksyn ja talven pimeydessä viettäville tärkeä D-vitamiini.

Tuloksista löytyi jotakin huolestuttavaa, mutta “väärästä kohdasta”

Sain jo seuraavana päivänä tekstiviestillä linkin, jonka takaa pääsin tarkastelemaan tuloksiani. Yllätyin iloisesti, että B-vitamiiniarvoissani ei ollut mitään vikaa, mutta tulokset onnistuivat yllättämään myös negatiivisesti. Olet ehkä törmännyt puheisiin *ferritiinistä? Omalla kohdallani olen ohittanut keskustelut ja kiitellyt hyvää hemoglobiiniani (148). Vähänpä tiesin, sillä varastoraudan vähyys ei hemoglobiiniluvussa suoraan näykään. Oma varastorauta-arvoni oli 17,7 ja alle 30 arvo viittaa jo raudanpuutteeseen. Puhdin tuloksissa huikeaa on, että jokaisen mitatun arvon voi klikata auki ja lukea lisää, mikä voi aiheuttaa liian matalan tai korkean tuloksen. Jos jokin mietityttää erityisesti, voi pienestä lisämaksusta sopia soittoajan lääkärin kanssa, jolloin mietityttäviä tuloksia käydään yhdessä läpi.

Mikä aiheuttaa alhaisen ferritiiniarvon

Omalla kohdallani raudanpuutteeseen vaikuttaa hyvin vahvasti ehkäisykapselini, minkä vuoksi tällä hetkellä jokaisten kuukautisten välillä vuodan välivuodon, jonka runsaus vastaa usein täysimittaisia kuukautisia. Jippijei! Eipä tullut mieleen, että epämukavuuden lisäksi tuo runsas välivuoto voi aiheuttaa myös oikeasti pahoja seurauksia olotilaani. Jo 2-3 päivän runsas kuukautisvuoto voi altistaa raudanpuutteelle, minulla päiviä tulee kuussa pahimmillaan vähän alle 10. Itse asiassa runsas kuukautisvuoto on yleisin syy suomalaisen naisen raudanpuuteanemiaan.

Sain rastittaa Puhti-sivuston raudanpuuteoirelistalta aika monta kohtaa:

 1. väsymys
 2. fyysisen suorituskyvyn ja yleiskunnon heikkeneminen
 3. sydämentykytys
 4. hengästyminen
 5. huimaus
 6. heikotus
 7. kalpeus, vaaleat ikenet
 8. päänsärky
 9. korvien soiminen
 10. hiustenlähtö ja hiusten oheneminen, huonokuntoiset kynnet ja iho
 11. levottomat jalat
 12. suun oireet, kuten palan tunne kurkussa, suun ja suunpielten haavaumat, kielen nystyjen muutokset, kielikipu, nielemisvaikeudet
 13. unihäiriöt
 14. masennuksen kaltaiset oireet

Aika kepeästi 9/14 natsasi, autsista!

Suunnitelma ferritiiniarvon nostamiseksi

Opin, että rauta imeytyy sitä tehokkaammin, mitä suurempi sen puute on, joten en yllättynyt, että oloni alkoi parantua nopeasti rautakuurin ostettuani. Rautavarastojen korjaaminen on kuitenkin kuulemma hidasta, minkä vuoksi rautalisää suositellaan käytettävän pitkään – jopa 6–12 kuukautta! Siksi epäilyttääkin, onko arvo oikeasti parempi vai onko oloni muuten parempi ja oletan, että se johtuu paremmasta rautatilanteesta. Ja yksi juttu siitä hemoglobiinista. Sen arvo voi asettua viitearvoihin viikkojen tai kuukausien kuluessa, mutta rautavarastot saattavat täyttyä vasta noin puolen vuoden aikana.

Sain suosituksen rautalisästä, jossa on C-vitamiinia mukana imeytymistä parantamassa. Olen syönyt rautaa aiemminkin, mutta huonoin tuloksin, sillä olin täysin ohittanut tiedon, että kaksi tuntia ennen ja jälkeen rautatablettia ei pidä syödä mitään! Nyt otan tabletin kaksi tuntia iltapalan jälkeen ennen kuin nukahdan. Parin kuukauden jälkeen olotilani on hyvin erilainen ja lähes kaikki oireeni ovat poissa. Ajattelin tosin käydä uudelleen verikokeessa muutaman kuukauden päästä tsekkaamassa tilanteen.

Olen tyytyväinen, että kävin selvittämässä, missä mennään, sillä en olisi koskaan osannut epäillä alhaista varastorautaa omalla kohdallani. Syytin suurta osaa oireista itse asiassa stressin tekosiksi. Vielä viime vuonna söin mielestäni paljon lihaa ja muita ruoka-aineita, joissa rautaa on hyvin, mutta vähänpä tiesin omista rautavarastoistani. Jos oma olotilasi mietityttää tai jopa huolestuttaa, valitse jokin *valmiista paketeista tai räätälöi itsellesi täydellinen terveystarkastus. Raudanpuutteen voi testata *tällä raudanpuutetestillä.

Jos kaipaat muita Puhti.fi-kokemuksia, kuten labrafiiliksiä, lisätietoja kokeilemani paketin sisällöstä tai mistä vaan, saa kysyä! :)

Psst! Kuvissa näkyy myös D-vitamiinitabletteja, joita aloin syödä, koska myös D-vitamiiniarvoni olivat alhaiset. Tämä puutostila on suomalaisille HYVIN yleinen ja sain ohjeeksi syödä tupla-annoksen rasvaisen ruuan kanssa.