Ulkoilmaihmisen iho on kovilla. Saasteita meillä ei Suomessa ole suurkaupunkeihin verrattuna juuri ollenkaan, mutta aurinko ja pakkanen sekä yleisestikin vaihtelevat sääolosuhteet panevat ihon koville. Avannosta saunaan ja pakkasilmaa auringonpaisteella, siihen tiivistyy minulle rakas Suomi.

Poskieni iho on sellainen kohta kasvoissani, josta ärsyynnyn usein. Jo yksi viinilasillinen saa poskeni hehkumaan kuin olisin ryypännyt viikon putkeen, ja ohuen meikkivoidekerroksen läpi kuultaa aina keveä punastus. Ihoni tykkää kesästä, koska rusketus peittää punasteluongelmani. Siksi keväisin innostun kovasti, kun aurinko alkaa paahtaa ihoani “parempaan kuntoon”.

 

Ei paljon tarvitse ihmetellä punaisia poskia, jos sattuu löytämään aurinkosuojavoiteen, joka myös tasoittaa ihon sävyä. Höpöttelen näistä asioista, koska viime viikolla järjestetyn La Roche-Posay -tilaisuuden lahjakassissa oli voidetuubi, jonka toin heti äidilleni esittelyyn. Se herätti kiinnostukseni aurinkosuojia kohtaan jälleen henkiin, mikä tosin tapahtuu joka kevät jossakin vaiheessa.

Voide osoittautui ihan napakympiksi sekä minulle että äidilleni! Minä peitän voiteella punoitusta, vaikka se ei voiteen alkuperäinen tarkoitus olekaan. Se selviää myöhemmin tässä postauksessa. Voiteen sävy on juuri se, minkä saavutan kevään ensimmäisellä aurinkoisella viikolla, jos saan viettää sen ulkona hiihtoladuilla. Sävy taittaa keltaiseen ja muistuttaa siten kevyttä päivetystä. Äiti lupasi ostaa apteekin maaliskuussa tyhjäksi näistä.

Ja mitäkö La Roche-Posay Anthelios Pigmentation -aurinkovoide tekee? Se häivyttää ihon pigmenttimuutokset pois näkyvistä ja estää uusien syntymisen korkeilla suojakertoimilla. Jos tahdot tietää ihosi tulevaisuuden, katso äitiäsi. Kiitän omaa äitiäni tasaisesta ja näpyttömästä ihosta ja sen kauniista sävystä, mutta tiedän, että pigmenttimuutokset ovat yksi niistä asioista, joita fiksuna tyttönä ennakoin jo nyt. Ne vaanivat minua todennäköisesti jo seuraavan nurkan takana.

Laajemmassa kuvassa, jos siirrytään kirjaimellisesti pois pinnallisista asioista, aurinkosuojan käyttäminen iholla on järkevää siksikin, että aurinko aiheuttaa solumuutoksia, jotka pahimmillaan kehittyvät ihosyöväksi. Tänäkin vuonna turvaudun siis jo keväällä lemppariaurinkosuojiini, joita myydään roll on -purtiloissa ja ostan myös pari aurinkosuojavoidepuikkoa, sillä niillä suojaa kätevästi huulet ja poskipäät. Valitettavasti minä kuulun siihen ikäpolveen, joka on nauttinut auringosta ilman suojaa, koska “pohjarusketus kyllä suojaa” ja “tällainen tummempi ihotyyppi ei pala” enkä ole aina ymmärtänyt suojata ihoani, vaan olen uskonut noihin urbaanilegendoihin.

Yritän pelastaa vielä sen, mitä on pelastettavissa ja suojaan ihoani, koska se on minulle tärkeä. :)