tahtisadetikkukuva

Sain eilen idean pieneen postaussarjaan, jossa annan lyhyet ja yksinkertaiset ohjeet erilaisten klassikkovalokuvien ottamiseen. Ei siis mitään rakettitiedettä, sillä en ole edes harrastelijavalokuvaaja, vaan ihan simppelit perusohjeet, joilla jokainen voi onnistua. Ohjeet on kirjoitettu yleisesti digikameroille, mutta joissakin ohjeissa on lisäniksejä Olympuksen omistajille, sillä oma kamerani on saatu Olympukselta ja luonnollisesti tiedän eniten kyseisen merkin tietyistä kameramalleista.

Ensimmäiseksi klassikkokuvaksi, jonka ottamiseen jaan ohjeet, valitsin näin vuodenvaihteen kynnyksellä kuvan, jossa tähtisadetikulla on piirretty tekstiä ilmaan. Kaikki ovat varmasti nähneet noita kuvia ja kohta taas Instagram täyttyy niistä. Vaan eipä hätää! Tänä vuonna et tunne itseäsi ulkopuoliseksi. Pian sinullakin on oma tähtisadetikkukuva, jossa voi lukea kliseisesti 2017, ÄITI tai ihan mitä vaan. Näissä kuvissa on värimäärittelyt tehty uudelleen, koska tähtisädetikun kissanpissankeltainen sävy ei miellyttänyt minua.

valomaalaus

TÄHTISADETIKKUKUVA:

  1. Tue kamera hyvin tasaiselle alustalle, pylvään päähän tai kamerajalustalle. Hyvä tähtisadetikkukuva ei synny humalaisen ja horjuvan kamerankäyttäjän käsissä.
  2. Laita kamerasi manuaali-asentoon ja valitse sitten valikosta mahdollisimman pieni aukko ja pitkä valotusaika eli suljinaika. Mitä pidempi valotus on, sitä pimeämpi tila tarvitaan kuvaamiseen ja toisinpäin. Kokeile esimerkiksi kymmenen sekunnin aikaa ja jos kuvasta tulee liian vaalea, lyhennä aikaa.
  3. Kun asetukset on valittu, paina kameran laukaisinta ja mene kameran eteen piirtämään tähtisadetikulla ilmaan haluamasi teksti tai kuva. Saatat tarvita muutaman harjoituskuvan, jotta hahmotat kuva-alueen reunat.
  4. Kuviosta tulee voimakkaampi, kun tähtisadetikkuja sytyttää useamman. Kipinöitä ja pyörittämällä tikkuja niin kovaa kuin vain pystyy. Näissä kuvissa sydän on tehty yhdellä tikulla, ympyröissä tikkuja oli sytytetty kaksi.
  5. Voit myös valaista itsesi taskulampulla tai vielä mieluummin salamavalolla, jos haluat olla kuvassa näkyvillä etkä vain tumma varjo taustalla. Tästä esimerkkinä tuo alin kuva, jossa olen kirsikan ympyrän sisällä.

pc290690

Olympus-vinkki! Jos kamerasi on esimerkiksi Olympuksen E-M10 tai jokin muu tietyistä kameramalleista, voit käyttää apunasti Live Bulb -toimintoa, jolloin näet puhelimesi näytöltä reaaliajassa kuvan, jota piirrät. Helpottaa muuten hommaa huomattavasti!

KLIKKAA TÄSTÄ ja katso ohjeet muiden klassikkokuvien ottamiseen! :)