Lue nuortenkirja, jonka olet mielestäsi “liian vanha” lukemaan.

Aina kannattaa tähdätä korkealle, oli laji mikä tahansa. Kirjahaasteeni seuraavan kirjan kirjoittanut Jakob Wegelius on voittanut tällä teoksella niin sanotun “Ruotsin Finlandian” eli August-palkinnon. Merten gorilla sai myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ja Saksassa vuoden parhaalle lastenkirjalle myönnettävän Deutsche Jugendliteraturpreis -palkinnon. Odotukseni tätä kauniiden kansien sisältä löytyvää seikkailua kohtaan olivat korkealla, mutta ne ylittyivät silti.

Kirjan sankaritar on gorilla nimeltä Sally Jones, ja juoni rakentuu päähenkilömme ja hänelle tärkeän Pomon suhteen ympärille. Ruotsalainen Wegelius on itse asiassa kirjoittanut tarinaan suomalaisen hahmon, joka on juurikin tuo Pomo eli Henry Koskinen, jota pelastaessa sympaattinen gorilla tempautuu seikkailuihin vähän joka puolelle maailmaa. Sitä seurataan, uhkaillaan, autetaan, vainotaan, huijataan ja kehutaan. Kirjalla on onnellinen loppu ja vaikka tarina sisältää muutaman kuoleman, ei niitäkään lopulta ole kovin montaa.

Merten gorillan ikäsuositus on 9+, mutta 9-vuotiaan lapseni lisäksi toivoisin myös äitini lukevan tämän. Kieli on yksinkertaista, mutta kaunista. Luin tätä itse asiassa aina niinä hetkinä, kun aivoni toivoivat tuttua dekkaria välipalaksi. Tavallaan tämä onkin lasten dekkari ja sopii todella hyvin hetkiin, joina kirjallisuuden on oltava helposti sulavaa. Sellaisina hetkinä kaunokirjallisuus, jossa yksi lause jatkuu puolikkaan sivun verran sisältäen sen seitsemän eri metaforaa, ei vaan uppoa. Aivot tarvitsevat jotakin yksioikoista ja sydän jotakin, mistä jää hyvä olo. Luojan kiitos Merten gorillan jatko-osa Hudson Queenin ruusu on jo julkaistu. Sen tai tämän kirjan juonesta en kerro sen enempää. Saat lukea itse.

Mitä kirjoja luit helmikuussa? Jaa kokemuksesi kommenttiboksin puolella ja/tai osallistu kirjahaasteeseeni somessa! 📚