Lue kirja Keltaisesta kirjastosta.

Tunnustan syntini heti alkuun. Se kirja, jonka alunperin valitsin kirjahaasteeni ensimmäiseksi kirjaksi, ei ole tämä, josta postaus kertoo. Pääsin valitsemani kirjan juuri ja juuri puoliväliin, kunnes 28.1. tajusin, etten saa sitä luettua millään. En ainakaan ennen kuun loppua. Jätän kesken ehkä yhden kirjan vuodessa, joten tämä ei ole minulle tyypillistä toimintaa. Vaikka valitsemani kirjan juoni oli kiinnostava ja kirjoitustyyli kaunista ja selkeää, kirja on jotenkin niin tahmea, etten voi lukea sitä kuin muutaman luvun kerrallaan. Vaihdoin siis kirjaa tammikuun loppumetreillä.

Haastattelin työpaikkani artikkelia varten kustantamolla Keltaisen kirjaston konkarilukijoita ja nappasin heidän vinkkilistastaan teoksen. Tuo artikkeli on vielä julkaisematta, mutta jos joku haluaa, voin linkittää sen tähän postaukseen vaikkapa myöhemmin. Aiheena ovat kirjat, joiden kautta tutustuminen Keltsiin kannattaa tehdä, jotta ei hyppää vahingossa suoraan syvään päätyyn opettelematta alkeita. Kuinka osuva aihe oman tilanteeni huomioiden. Valitsin tuolta listalta Claire Keganin kirjan Nämä pienet asiat

 

… ja luin kirjan yhdessä illassa. 😅 Ensin morkkistelin hieman tekoani: valita nyt ohuin mahdollinen kirja listalta. Morkkis haihtui kuitenkin samalla hetkellä, kun aloin uppoutua kirjaan. Suljettuani kirjan muutamaa tuntia myöhemmin totesin, että kirjan kuvaus oli luonut minulle odotukset aivan erilaisesta kirjasta.

Kirjan kuvaus kuuluu näin: “Joulu lähestyy, irlantilainen pikkukaupunki on hiljainen varhain aamulla. Bill Furlong lähtee toimittamaan hiiliä luostariin ja kohtaa nuoren tytön, jonka kohtalo järkyttää häntä sydänjuuria myöten. Kohtaaminen saa miehen asettumaan kirkkoa ja tuomitsevaa ilmapiiriä vastaan, vaikka oma perhe ja koko kaupunki toivovat hänen unohtavan näkemänsä ja vaikenevan.​”

Jostakin syystä odotin yhteenottoja, rajuutta ja jotakin jopa hieman rujoa, mutta totesinkin lukeneeni kauniin ja eleettömän tarinan toivosta. Kirjan kerronta vei mukanaan heti alusta asti ja, anna anteeksi kliseinen ilmaisu, kirjan sivut kääntyivät kuin itsestään. Vaikka tarina perustuu historiallisiin tapahtumiin, joista tiedämme tuntevamme vain jäävuoren huipun, ei kirja mässäile naisten ja lasten kärsimyksellä. Päin vastoin se onnistuu kaunein sanoin alleviivaamaan sitä, miten keskuudessamme voi olla jotakin pahaa, joka on kyllä tiedossa, mutta jolle moni silti päätyy vain kohauttamaan olkiaan.

Huh, mikä aloitus kirjahaastevuodelle. Kirjan teema jää takuulla kalvamaan mieltäni, sillä loppusanoissa avattiin ihan numeromuodossa Magdalena-pesuloiden tapahtumia, joista kirja kertoo. Jos tahdot lukea kirjan avoimin mielin eikä aihe ole tuttu, tartu kirjaan. Jos taas tahdot tutustua ensin teemaan, tämä YLE:n uutinen tiivistää hyvin, mistä on kyse. Pyrin kirjoittamaan kirja-arvioni niin, etten pilaa (liikaa) kirjan juonta, vaan arvioni jälkeen kirjan voi lukea ja yllättyä. Antaisin Claire Keeganin Nämä pienet asiat -kirjalle arvioksi 5-/5, koska se olisi saanut olla himpun pidempi. Edes 20 sivua. Mielelläni olisin tosin lukenut vaikka 200 sivua tätä lisää.

Mitä kirjoja luit tammikuussa? Jaa kokemuksesi kommenttiboksin puolella ja/tai osallistu kirjahaasteeseeni somessa! 📚