Vuosi 2023 on vielä kesken ja nyt jo suunnitellaan haasteita ensi vuodelle. Niin se elämä jatkuu, vaikka vuosi vaihtuu. Arki kirjakustantamossa rullaa edelleen kivasti. Lienee aika hyvä merkki, että joululomallakin on välillä töitä ikävä. Ja työkavereita! Meillä on niin hyvä porukka töissä, että en vieläkään voi uskoa olevani näin onnekas. Kaikki ne loppuvuonna 2022 hakemieni työpaikkojen hylkäämiset mitä ihmeellisimmistä syistä, joita räkäitkin kylppärissäni, johtivat lopulta siihen, että päädyin tasan sinne, minne pitikin.

No, nyyhkytarina seis ja kirjahaasteen pariin. Kehittelin loppuvuodesta päässäni listaa kirjoista, joita tahtoisin lukea seuraavana vuonna. Listallani oli sekä kirjoja että kirjagenrejä ja -kategorioita. Päästyäni kesään asti päätin tehdä listasta julkisen ja muuttaa sen haasteeksi, jotta omaa lukuharrastusta olisi helpompi monipuolistaa.

Iinan kirjahaaste vuodelle 2024:

 1. Lue kirja Keltaisesta kirjastosta. Olen lukenut elämäni aikana yhden(!) Keltsi-kirjan ja se oli Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Vietettyäni melkein vuoden takakansitekstejä ja lukunäytteitä selaillen, olen päättänyt astua Keltaiseen maailmaan.
 2. Lue nuortenkirja, jonka olet mielestäsi “liian vanha” lukemaan. Nuortenkirjaosastolla on niin paljon hyviä kirjoja, että odotan jo tätä haastekuukautta innoissani.
 3. Lue tiiliskivi. Näitähän riittää! Toki tulossakin on vaikka mitä, mutta vuodelta 2023 löytyy useampi vaihtoehto tähän. (Tää ei ole mun kysymys, mutta olisi voinut olla! 😂)
 4. Lue teos POC-kirjailijailta. Miten jotenkin tuntuu, että tässä eräs Keltaisen kirjaston kirjailija vetää minua puoleensa… Krhm, Toni Morrison, krhm! Saa nähdä, kenen teokseen sitten tässä vaiheessa vuotta päädyn.
 5. Lue tietokirja epämukavuusgenrestäsi. Tähän väliin sopii minun kohdallani jokin hyvin yksityiskohtainen sotateos tai vaikkapa urheilukirja. Jollekin toiselle taas tähän sopii esimerkiksi poptähden elämäkerta tai Suomen linnut -opas.
 6. Lue signeerattu kirja. Tämä voi olla oma tai toisen omistama. Omasta hyllystä näitä löytyy vain kourallinen, mutta lukematta olisi ainakin yksi Max Seeck ja Lars Kepler.
 7. Lue esikoiskirja. Yksi helpoimpia haasteen kohtia, sillä esikoisteoksia ilmestyy hyvää vauhtia.
 8. Lue suosikkikirjasi vuosien takaa. Tämä on yllättävän vaikea! Tartunko Stephen King -hyllyni teokseen vai palaanko peräti kauemmas nuoruuteeni? Vai ihan lapsuuteen ja Tiina-kirjoihin?
 9. Lue kotimainen tosirikoskirja. Hyviä ehdokkaita on aivan liikaa, sillä true crime -kirjoja julkaistaan nykyään hurjalla tahdilla ja sellaisistakin rikoksista, joissa on vielä tutkinta käynnissä. Hui, kamala!
 10. Lue keittokirja ja kokkaa siitä yksi resepti. Tätä en malta odottaa, sillä luen usein huvikseni keittokirjoja. Siis ihan kannesta kanteen ja resepteineen. Olen outo, tiedän.
 11. Lue kirja, jonka joskus jätit kesken. Haasteista ärsyttävin, sillä olen ns. väkisinlukija enkä helposti jätä kirjaa kesken.
 12. Lue ystäväsi tai kollegasi suosikkikirja. Tähän taidan kysyä suosituksen ystävältäni Jonnalta, jonka kirjahylly on kadehdittava ja kirjamaku (ja -tietämys) hyvin laaja.

Jos lähdet mukaan omassa blogissasi, voit linkittää oman blogipostauksesi minulle kuukausiraporttini kommenttiboksiin tai vaikka tähän postaukseen. Jos taas osallistut Instagramissa, käytä silloin hashtagia #iinankirjahaaste24. Molemmissakin saa osallistua, mikäs sen mukavampaa. Toivottavasti moni innostuu lukemaan enemmän somessa kiertävien kirja- ja lukuhaasteiden avulla. Niitä löytyy ihan joka makuun!

Kuka on mukana haasteessa? 📖