KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ NESCAFÉN KANSSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka kahvi on aiheena aika pinnallinen ja kepeä tapaus, liittyy siihen huoltakin. Maiden kehittyessä ja elintason noustessa myös kahvinkulutus tulee kasvamaan ihan väistämättä. Miten jättiyritys, jolla valikoimissaan on satoja erilaisia kahvituotteita, reagoi tähän? Luonnollisesti kuluttajien kysyntään vastataan ja tuotantoa lisätään, mutta ostetaanko kahvi jossakin vaiheessa loppuun niin, että siitä tulee vain niiden etuoikeus, joilla siihen on lopulta varaa? Näitä kauhukuvia pyörittelin mielessäni, kun istuin alas juttelemaan kahvin tulevaisuudesta yhteistyökumppanini kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAmoumou-kahviOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaus on onneksi kieltävä. Kahvintuotannon loppu ei häämötä vielä. NESCAFÉlta kerrotaan tässä vaiheessa minulle heidän NESCAFÉ Plan -ohjelmastaan, jonka ideana on pitää huolta, että kahvia riittää jatkossakin kaikille, Ainoa tapa varmistaa kahvin saatavuus on, että kahvia tuotetaan kestävällä tavalla. Käytännössä tämä tapahtuu mm. lahjoittamalla kahvinpensaiden taimia kahvinviljelijöille ja kouluttamalla kahvinviljelijöitä parempiin ja kestävämpiin viljelymenetelmiin. Vuoteen 2020 mennessä on tarkoitus jakaa kahvinviljelijöille 220 miljoonaa kahvipensaantainta, jotka ovat vastustuskykyisempiä ilmaston muutoksia ja kasvisairauksia vastaan ja antavat runsaamman sadon. Mitään riippuvuussuhdetta tässä ei olla muodostamassa viljelijöiden ja ostajien välille, sillä ohjelman paras osa on se, että viljelijöitä ei kuitenkaan velvoiteta myymään papujaan Nestlélle. He saavat valita ostajan, jolta saavat parhaan hinnan kahvipavuistaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen Plan-ohjelman tavoite on saada nuoret sukupolvet kiinnostumaan viljelystä, jotta se ei kuole mielenkiinnon puutteeseen. Totuushan on, että jos jokin ammatti muuttuu kannattamattomaksi, kukaan tuskin tahtoo jatkaa työskentelyä sen parissa. Tämä maailmanlaajuinen vastuullisuusohjelma on julkaistu jo vuonna 2010, mutta ainakin minulle sen olemassaolo tuli tänä vuonna ihan uutena tietona. NESCAFÉ Plan -ohjelmasta voi lukea lisää tältä sivulta.

Vaikka tämä aihe on meille kahvinrakastajille vakava, otin suosiolla leikkimieliset kuvat tukemaan tekstiä. Asia on kuitenkin niin, että kuvat jäävät mieleen tekstiä helpommin. Toivottavasti näiden kuvien tilanne ei ole koskaan totta, sillä jokaisella ihmisellä on yhtälainen oikeus aamukahviin, aamupäiväkahviin, lounaskahviin, päiväunien jälkeiseen kahviin, päiväkahviin, iltapäiväkahviin, jälkiruokakahviin, illalliskahviin, iltapalakahviin tai kahviyömyssyyn. Ihan milloin kukakin kahviannoksensa nyt sattuukaan tarvitsemaan.