KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joulu on ihmeellistä aikaa. Silloin vaalea mehu muuttuu glögiksi, vesisade lumisateeksi ja satunnainen parrakas mies kadulla Joulupukiksi. Tähtianis ei ole enää kaunis mauste, joka tarvitaan vain askarteluun, vaan sillä on tärkeä tehtävä. Punakuonoinen poro ei olekaan porukan kummajainen, vaan kokonaisen porolauman johtaja. Vettä en osaa muuttaa viiniksi, mutta taioin perinteisestä mutakakusta jouluisen version muutamaa kikkaa käyttämällä. Samalla tavalla mehusta voi valmistaa itse glögiä, jos kaupan glögi alkaa kyllästyttää. Itsetehty glögi taipuu tummaksi, vaaleaksi, chiliseksi tai jopa inkivääriseksi kuten minun versioni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piparimudcake (lue alkuperäinen resepti)

150 g Pirkka voita

200 g taloussuklaata

2.5 dl vehnäjauhoa

1.5 tl leivinjauhetta

0.5 tl Pirkka inkivääriä

0.5 tl pomeranssinkuorta

0.5 tl Pirkka kardemummaa

0.5 tl neilikkaa

4 kananmunaa

1 dl sokeria

1 dl siirappia

tomusokeria (koristeluun)

Vuoraa iso irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita niin pitkään, että suklaa sulaa. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Vatkaa sitten huoneenlämpöiset munat, sokeri ja siirappi napakaksi vaahdoksi. Kaada varovasti hieman jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita myös jauhoseos taikinaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaada jumalaiselta tuoksuva kakkumassaseos irtopohjavuokaan ja paista sitä sitten 200 asteessa uunin keskiosassa suunnilleen 20 minuutin ajan. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele sen pinnalle tomusokeria. Tarjoa piparimudcake vaniljajäätelön kanssa. Jos mutakakku ei ole tuttu konseptina, kakun sisuksen on tarkoitus olla “raakaa”. Ei ihan valuvaa, mutta sellaista ihanan tahmeaa. Mietin, olisiko kakun keskelle voinut piilottaa jopa kimpaleen raakaa piparkakkutaikinaa, mutta se olisi jo voinut olla lian outoa. Ehkäpä piparkakunmakuiset Dumle-karkit toimisivat yllätyssisuksena?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glögi on olennainen osa joulua, sillä se on vakiinnuttanut roolinsa joulun ainoana ja oikeana juomana. Aina välillä munatoti saattaa yrittää läpimurtoa, mutta se häviää tälle mausteiselle mehujuomalle. Glögiä voi ostaa valmiina lähes millaisena vaan, jopa sokerittomana. Tänä vuonna valmistan glögin itse, koska tuntuu, että olet jo kokeillut kaikki glögit. Paitsi sen uuden suomalaisen, jossa glögi kohtaa kuohuviini. Nimi taisi olla Glöet. Lue kaikki kotitekoisista glögijuomista ja sovella oma glögijuomareseptisi jo tänä jouluna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inkiväärinen glögi (lue alkuperäinen resepti täältä)

5 dl Ginger Ale -virvoitusjuomaa

5 dl kuivaa omenasiideriä

1 dl appelsiinituoremehua

2 kanelitankoa

2 tähtianista

1-2 dl sitruslikööriä

Mittaa kaikki aineet likööriä lukuunottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa varoen. Lisää mukaan vielä appelsiininen, makea likööri, jos lapsia ei ole nauttimassa juomasta. Muuten tässä vaiheessa voi ottaa glögiä lapsille sivuun, sillä omenasiiderin alkoholi haihtuu glögin kiehuessa. Tarjoa valmis glögi höyryävänä. Itsetehty glögi oli aivan erilaista kuin valmiit glögit, mutta pidin tästä paljon. Tämä voisi toimia kylmänäkin, jos hapolliset juomat lisäksi jäähtyneeseen ja maustettuun mehuun ihan lopuksi. Pitääpä kokeilla vielä itsetehty glögi kylmänä versiona jääpalojen kanssa tarjoiluna. Samoin glögisangriaa on ihan pakko kokeilla.

Lisää jouluisia tarjottavia löytää uudesta K-Ruoka Joulu -lehdestä, jonka voi lukea netissä tai napata ilmaiseksi K-kaupasta mukaan kauppareissulla! :)