Tuijotan ystävääni syvälle silmiin. Mietin, miten tahtoisin kyllä avata suuni ja kertoa hänelle kaiken, ihan kaiken. Sanat takertuvat kuitenkin kurkkuun, kun kokemuksen syvä rintaääni huutaa pääni sisällä käyttämään järkeä. Se riuhtoo ja rimpuilee, vaikka yritän vaientaa sitä. Tukahdutettu ääni kuuluu kuitenkin selkeästi. “Älä sano mitään, mitä voidaan käyttää sinua vastaan.

Moni luottaa ystäviinsä kuin kallioon. En epäile, etteikö sellainen olisi järkevää, mutta omalla kohdallani se on nykyään mahdotonta. En yritä käännyttää ketään tällaiseksi kyynikoksi. Olen vaan niin monta kertaa kuullut, kun se maailman rakkain ihminen kääntää suurimman salaisuutesi puukoksi haavaasi, vaikka asiasta ei pitänyt puhua enää koskaan. Olen nähnyt riitoja, joissa ystävän asioita levitellään muille ihan vaan, koska se ystävä teki kai joskus samoin. Tai sitten ei tehnyt. Ei sen ole edes niin väliä, mutta sillä hetkellä juoruilu kai tuntuu hyvältä idealta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hajoita ja hallitse. No, minun kohdallani se on enemmänkin hajauta ja hallitse. Yksi ystäväni tietää tasan kaiken rakkauselämästäni, toinen on hyvin perillä työkuvioistani ja kolmas taas voisi kirjoittaa vaikka kirjan kaikesta, mikä liittyy minuun ja blogiini. Tätä hajautustekniikkaa harjoittamalla varmistan kai jotenkin sen, ettei yksikään ihminen voi vetää mattoa altani. Olen nykyään mestari luomaan illuusiota siitä, että minusta tiedetään paljon, mutta harva todella tietää. Kaikista luotettavimpia ihmisiä ovat lukioystäväni ja yliopistomaailmasta muutama erityisen rakas tapaus. Helsingistä tai täällä asuttujen vuosien ajalta olen löytänyt myös luottoihmisen, mutta enää en päästä ihan ketä tahansa lähelleni.

Olen varmasti törmännyt viime aikoina useampiinkin ihmisiin, joihin voisi teoriassa luottaa täysin, mutta en uskalla enää kokeilla sitä vaihtoehtoa. Valitsen mieluummin kourallisen niitä ihmisiä, jotka tiedän luotettaviksi ja jatkan hajauttamistani. Aina välillä päätän, että kokeilen olla avoimempi, mutta jotenkin sitä aina päätyy saamaan näpeilleen. Nykyään jo siinä vaiheessa, kun kerron asioistani, alan aavistella pahaa ja suljenkin yllättäen suuni. Ystäväni tuntevat minut jo onneksi tässä asiassa hyvin, joten informaatioummetukseni ei tule mitenkään yllätyksenä tai loukkauksena. Loukkaus se on ehkä niille, jotka eivät ymmärrä syitä tähän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voisimmeko kaikki allekirjoittaa tänään näkymättömän sopimuksen siitä, että jos toinen kertoo syvimmät murheensa ja paljastaa kaappinsa luurangot, niitä ei missään, siis ei missään tilanteessa romauteta hänen niskaansa? Olen kuullut aivan liian monta kertaa, kuinka tällainen pelleily ja lapsellisuus loppuu muka heti kunhan tässä kasvetaan aikuisiksi, mutta sisimmässäni tiedän, ettei se mene niin. Aikuiset ne vasta julmia toisilleen ovatkin. Tämä siis vain muistutuksena heille, jotka ruusunpunaisten lasiensa vuoksi saavat välillä näpeilleen. Ehkä me vielä joskus opimme varomaan.