Parasta elämässä on se, kun tulee yllätetyksi. Joskus, kun odotukset ovat matalalla tai niitä ei ole, saattaa kolauttaa hämmästyksestä leukansa lattiaan, kun elämä pääsee yllättämään. Minut pääsi yllättämänä elokuva nimeltä Kvartetti, jonka pääsin katsomaan ennakkoon kutsuvieraana. Elokuvan kanssa lanseerattiin kampanja, jolla houkutellaan jatkossa entistä enemmän varttuneempaa väkeä elokuvateattereihin. Jättispektaakkeleiden ja teinisensaatioiden sijaan valkokankaalla näytetään entistä enemmän iäkkäämpiä tähtiä, sillä totuus on, että suuret ikäluokat alkavat edustaa sitä ikälokeroa, että heitä ei suurin osa elokuvaohjelmistosta kiinnosta. Tätä tietoa hyödynnetään Hollywoodissa ja ilokseni sainkin kuulla, että vanhojen aikojen supertähtiä nähdään jatkossa ilmestyvissä elokuvissa aiempaa useammin.

Kvartetti_juliste_vedos

Tämä varsin hulvaton elokuva, jossa allekirjoittanut itki vain viidesti, on 75-vuotiaan Dustin Hoffmanin esikoisohjaus ja himputin hyvä sellainen onkin! Elokuvan huippulahjakkaaseen näyttelijäkaartiin kuuluvat mm. Michael Gambon, Billy Connolly, Tom Courtenay, Pauline Collins sekä Maggie Smith, joista viimeksi mainittu esittää elokuvassa yhtä tärkeimmistä päärooleista. Smithin esittämä hahmo sekoittaa muusikoiden vanhainkodin päiväjärjestyksen nostamalla menneisyyden haamut pintaan. Tuo oopperataivaan suuri diiva on aikanaan särkenyt erään vanhainkodin nykyisen asukin sydämen, mutta haavat eivät olekaan vuosikymmenten saatossa umpeutuneet kummaltakaan osapuolelta. Lisää draamaa syntyy, kun vanha kvartetti koetetaan saada kasattua gaalailtaa varten, mutta entisten ystävysten välejä hiertävät kaapeissa kolistelevat luurangot.

Quartet_06-00704

Quartet_15_01762

Quartet_19_02030

Quartet_27-02635

Quartet_39-04102

Ronald Harwoodin menestysnäytelmän filmatisointi oli siis kovastikin makuuni enkä löydä siitä oikein mitään moitittavaa. Elokuva on juurikin tällaiseen rentoon sunnuntaitunnelmaan sopiva, joten lupaattehan, että käytte katsomassa sen vaikka omien isovanhempienne kanssa? Tai vanhempienne. Tai kenen tahansa! Laitan tähän loppuun vielä tuon hurmaavan elokuvan trailerin suomenkielisillä tekstityksillä. Lämpimät suositukseni tälle pätkälle! <3

(kuvat FS Film Oy)