Mietin pitkään, mitä kirjoittaa eilen Indiedaysin yksityisnäytöksessä näkemästäni Vuosaari-elokuvasta. Koska yli kahden tunnin fyysinen kokemus oli aika rankka, mietin sanojani pitkään, jotta en antaisi siitä vääränlaista mielikuvaa. Tunnustan, että ensimmäinen asia, mitä tahdoin elokuvasalista poistuttuani tehdä, oli oksentaa. Voin pahoin sekä fyysisesti että henkisesti. Mutta miksi?

Ensinnäkin, kaikki ne kohtaukset, joita suomalaiset elokuvat pursuavat, oli moninkertaistettu tähän elokuvaan. Inhorealismiluvut oli väännetty maksimiluvuille. Tiesin kyllä, että suomalaiset tykkäävät hirveästi kärjistää tuodakseen esille elokuvan sanomaa, mutta mietin toistuvasti, onko tässä ylitetty raja. Tekeekö yhdellekään katsojalle hyvää nähdä pieni poika katkaistu haulikko suussaan, vaikka sillä miten koetettaisiin vain symboloida yhteiskunnan pahoinvointia. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka voivat pitää hyvinä myös elokuvia, joissa on käytetty rajumpia kohtauksia vain maltillisesti tehokeinoina.

Keille tämä elokuva sitten sopii? Ehkäpä sille osalle ihmisiä, joista mikään ei tunnu enää miltään. Ihminen, joka nukahtaa hömppäleffaan, saattaakin nyt pysyä hereillä. Joku, joka luulee nähneensä valkokankaalla jo kaiken, voi löytää tästä elokuvasta jotakin uutta. Vuosaari on elokuvana hyvin tehty, minulle se oli vaan aivan liikaa. Tasapaino pahan ja hyvän välillä oli aivan liikaa pahan puolella tällaiselle onnellisiin loppuihin uskovalle romantikolle.

Mielestäni tätä katsojan sisäänsä nielaisevaa elokuvaa kuvaa enemmän kuin hyvin sen esittelytekstissä lukenut kohta: “Kaikki elokuvan henkilöt ovat epätäydellisiä, heikkoja ja eksyksissä, mutta heitä kaikkia ajaa sama tarve tulla rakastetuksi, nähdyksi ja kosketetuksi. Ihmiset eivät kohtaa ja satuttavat toisiaan, mutta taustalla elää toivo.

Mitäkö tästä leffakokemuksesta opin? Sen, että saman elokuvan aikana voi sekä menettää että löytää uudelleen uskon rakkauteen. Elokuvaa pitää vaan hieman sulatella, jotta sen sanoman saa selville. Vähemmän tunteellisen leffa-arvion voi muuten lukea leffaseuralaiseni blogista täältä. Vuosaari-elokuvan ensi-iltahan on jo huomenna eli 3.2.2012. Katsokaa, jos uskallatte…