Kantoviikon kunniaksi lupasin kirjoittaa kantorepuista. Siitä on jo aikaa, mutta vihdoin tämä postaus on valmis. Pahoittelut, että kesti! Opettelin ensin käyttämään kantoliinaa, mutta nykyään kantorepulla kantaminen sujuu aivan yhtä hyvin. Koska olen saanut blogin kautta käyttööni kaksi kantoreppua, ajattelin hieman vertailla niitä kantokokemusten ohessa. BABYBJÖRN-kantorepun sain mielettömän laajan tuotevalikoiman Lekmer.fi-verkkokaupasta, josta se saapui ihan muutamassa päivässä kotiovellemme. Tula-kantorepun taas lahjoitti jo kuukausia sitten Ipanainen-nettikauppa. Heillä on huippuhyvä tietämys kantoasioista ja heiltä olen saanut paljon kantovinkkejä mm. tätä postausta varten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten siihen itse vertailuun. Me testasimme reppuja muutaman kerran pienellä vauvalla, mutta pääasiallisesti 2-3 kuukauden ikäisellä pojallamme, joka painaa noin 5-6 kiloa ja on ollut suunnilleen 55-60 senttiä pitkä testijaksollamme. Kantoajat olivat aina suunnilleen tunnin ja puolentoista välillä enintään neljästi viikossa. En tiedä, onko tämä kiinnostava tieto, kun en ole ammattilainen kantamisessa, mutta omiin kokemuksiini nämä muutkin arvioitavat kohdat perustuvat. Olkaa siis kriittisiä ja otan mielelläni neuvoja/vinkkejä vastaan! Tässä kuitenkin kantotunnelmia repuilla tähän mennessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Merkit ja brändit

Yleisesti BABYBJÖRN on minulle merkkinä tuttu jo vuosien takaa. Muistan, että pikkusiskoni babysitter oli tuota merkkiä, ja meidän taloudestamme löytyy BB-matkasänky. Reppuasioissa olen kuitenkin kuullut tästä merkistä ristiriitaisia arvioita, joten halusin kokeilla itse, miltä tällä repulla kantaminen tuntuu ja varsinkin toiseen reppuun verrattuna. Tämän repun kanssa on mahdollista kantaa neljällä eri kantoasennolla, kun taas Tulalla suositellaan kantamista vain lapsen kasvot kantajaan päin.

Tähän päivään mennessä olen kuullut Tula-kantorepuista pelkkää hyvää. En kuitenkaan voi antaa pelkästään siitä pistettä, vaikka se vaikuttaakin ennakko-odotuksiini vertailun tuloksista. Merkillä on ekologinen maine materiaaliensa puolesta ja se onkin selkeästi jotenkin vähemmän “muovinen” kuin haastajansa. Tässä kategoriassa oli vaikea valita voittaja, sillä pidän klassikoista, mutta kokeilen mielelläni myös uutta. Tulalle napsahtaa kuitenkin piste hyvästä maineesta ja siitä, että sitä voi lainata pariksi viikoksi tuon verkkokaupan kautta.

kantoreput_edestä

Kannettavan ikä ja koko

BB-reppuja on olemassa neljää eri mallia. Meidän One-mallimme on 0-3 vuotiaille, 3,5-15 kiloa painaville ja pituudeltaan 53-100 senttiä pitkille lapsille tarkoitettu. Korkeussäädöllä voi kikkailla omalle lapselle sopivan kantokorkeuden eli ihan pieniäkin jo voi kantaa repulla. Sama reppu sopii siis vauvaiästä taaperovaiheeseen, mutta merkillä on toki erityisesti vastasyntyneille sopiva reppumalli, jos sellaista haluaa. Jos olisin heti alkanut kantaa vauvaa, olisin luultavasti valinnut edellä mainitun mallin. Niin pieneltä ja hennolta vauva aluksi tuntui. Valintaopas on tässä kohtaa iso apu. Tässä kategoriassa BABYBJÖRN kerää pisteet kotiin, sillä se sopii pidemmän aikaa lapselle ilman lisävarusteita.

Tulaa taas on saatavilla kahta mallia eli tavallaan kahdessa koossa. Standard ja Toddler (eli “tavis” ja “taapero”) ovat mallien niminä aika kuvaavat. Meidän Standard-reppumme sopii vauvatuen ansiosta jo vastasyntyneelle ja tuen kanssa sitä voi käyttää 2-3 kuukauden ikään. Tuki on vielä käytössä meidän perheessämme. Nyt eli suunnilleen kolmen kuukauden kohdalla tukiosaa ei välttämättä tarvita, mutta noin 1,5-2 vuotiaan, suunnilleen 85-90 senttiä pitkän lapsen kohdalla suositellaan jo taapero- eli Toddler-mallia. Kumpaankin malliin saa kuitenkin lisäleveyttä erityisillä lisäpaloilla.

kantoreput_sivusta

Ulkonäkö

Klassiset ja hienostuneet värit ovat vahvuus BABYBJÖRNIN valikoimissa. Meidän reppumme on vaalea ja väriltään virallisesti khakinruskea, mutta muitakin värejä löytyy kyllä. BB kerää kiitosta sillä, että ylimääräisiä naruja ja remmejä on piiloteltavina paljon vähemmän kuin Tulassa. Reppu näyttää selkeältä kokonaisuudelta ja voisin kuvitella, että sitä pidetään jotenkin hieman ylellisempänä juurikin mm. värivalikoimansa vuoksi.

Muotoilultaan hauskalla tavalla hieman rennompaa ja hippihenkisempää Tulaa taas myydään sekä yksivärisenä että aivan mielettömillä kuoseilla. En vaan pääse yli siitä, miten erikoisia vaihtoehtoja kantorepun väritykselle voi edes olla! Meidän reppumme on kokomusta, mutta myynnissä on tosiaan myös upeita kuoseja. Kaikki eivät väri-ilottelusta ja printeistä innostu, mutta tässä kohtaa laajempi valikoima on myös parempi valikoima. Tula vie siis ehdottomasti kuosivalikoimallaan voiton kotiin.

kantoreput_takaa

Yksityiskohdat

Tämä onkin kategoria, jossa reppujen eroavaisuudet korostuvat huomattavan paljon. BB on reppuna selkeä kokonaisuus, josta näkee heti, miten se puetaan, kun taas haastajareppuun piti hetki tutustua ennen pukemista. Lisävarusteita repussa ei kuitenkaan juurikaan ole, mutta tällä kertaa taistelun ratkaisi kokonaisuus. Jämäkämpi kokonaisuus näyttää minun lisäkseni myös pikagallupin perusteella paremmalta. Ulkonäössä BABYBJÖRN on selkeä voittaja.

Tula on hyvä valinta, kun repun kanssa lähdetään jonnekin hieman kauemmas kuin vain omaan kotipihaan tallustamaan. Tihkusateelta suojaava huppu saattaa näyttää hieman tökeröltä, mutta pisteet siitä, että sellainen on ylipäätään olemassa. Iso kiitos myös repun etuosan taskusta, jonne saa mukaan rahat ja kotiavaimet, jos lähtee nopeasti käymään kaupassa repun kanssa. Molemmat reput täyttävät vaaditut turvastandardit, mutta jotenkin vertailussa korostuu se, miten paljon enemmän Tulan suunnittelussa on keskitytty käytännöllisyyteen (jos pukemisvaihetta ei lasketa), kun taas BB loistaa hyvällä ulkomuodollaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kantokokemukset eli ergonomia

Kantoreput olivat päällä yllättävän erilaiset, vaikka molemmat saikin säädettyä niin, että vauva oli hyvässä asennossa. Jämäkkä BABYBJÖRN istui ylleni todella hyvin ilmeisesti juuri lyhyen varteni ansiosta. Se vaan jotenkin loksahti oikealle kohdalle. Kaikki pysyi kannettaessa juuri niillä kohdilla, joihin hihnat oli pukiessa asettanut. En osaa selittää paremmin, mutta jotenkin tämä reppu oli kokonaisuutena tukevampi ja ryhdikkäämpi. Repun pystyi pukemaan ylleen itse, sillä vauva nostettiin reppuun silloin, kun reppu oli jo aseteltu kantanalle. Kumpikin reppu tuntuu käytössä hyvältä eikä kipeytä kantajan paikkoja ainakaan noilla käyttöajoilla. Ennakko-odotusten vastaisesti annan pisteen BABYBJÖRNILLE.

Rakenteeltaan löysemmän Tulan istuvuus ylleni ei ollut niin hyvä kuin mitä toivoin. Lannevyö hilautui koko ajan väärälle kohdalle ja olkapäiltä reppu olisi saanu olla jotenkin kapeampi. Pidempi kantaja kehui erityisesti Tulan istuvuutta eli ilmeisesti kantajan pituus vaikuttaa siihen, kuinka reppu asettuu ylle. Tulan suurin heikkous testikäytössä on ollut se, että tarvitsen aina apua repun pukemiseen. Vauva asetetaan kantopaneeliin ensin ja reppu kiinnitetään vasta sitten paikoilleen kantajalleen. Vauvan pylly on tässä repussa tuettu niin eri tavalla kuin haastajarepussa, että repun “löysempi” rakenne selittyy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kantoreppu on nykyään kantoliinan, jota käytän vain sisätiloissa, ohella pysyvä osa perhettämme. Pidemmät sukulaiset suosivat usein repuistamme Tulaa ja minä kallistun tuohon kääpiöiden kantoreppuun. No, ei sentään, sillä myös pidemmät ihmiset kehuivat BABYBJÖRNIÄ hyväksi. Tämän vertailun voittikin lopulta BABYBJÖRN pistein 3-2! En silti suosittele ketään rynnimään sokkona ostoksille testitulosten perusteella, sillä todistin testeilläni juuri sen, että repun sovittaminen on erityisen tärkeää. Vaikka kaikki muut ominaisuudet olisivat mieleen, mutta reppu ei ns. asetu kantajalleen hyvin, saattaa kantaminen epämukavuuden vuoksi jäädä kokonaan. Mars, sovittelemaan siis!

Psst! Tulaa on vertailtu aiemmin muualla mm. Ergon kanssa ja toisessa blogissa vielä Manducan kanssa, jos tällaiset postaukset kiinnostavat. 🙂