OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saimme lopukesästä Stokkelta lastenvaunut käyttöömme. Vaunumallimme on nimeltään Xplory ja se on merkin sivuilla luokiteltu karkeasti kaupunkivaunuksi. Tämä vaunu on kompakti ratkaisu varsinkin meille, jotka elämme taloyhtiössä, jossa on maailman ahtain hissi. Meillä oli ensin muutaman kuukauden ajan harmaa perusrunko lainassa, mutta muutama viikko sitten saimme viimein lopullisen rungon, joka sopii perheellemme kuin nappi silmään. Kokomusta True Black on aivan mieletön vaunukokonaisuus ja sen verran harvinainen, että sitä myydään Suomessa vain Helsingin keskustan Stockmannilla ja paikassa Lappeenrannan Vepsäläisellä.  Erikoisväristä runkoa valmistettiin myyntiin vain rajoitettu erä. Siihen sopivat mustat vaunukoppa ja rataskoppa sopivat yhteen myös perusvärisen rungon kanssa, mutta kyllä minun silmääni miellyttää tämä täysmusta kokonaisuus aivan erityisen paljon.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuota mustaa väriä epäilin hetken ajan vain siksi, että pelkäsin sen olevan loppukesästä läkähdyttävä, mutta vaunun tuuletusaukon ansiosta vauvalle ei tule liian kuuma. Poika syntyi juuri kuumimpien helteiden aikaan, joten huoli ei ollut aivan aiheeton. Itkuhälyttimessämme on samassa myös kätevä lämpötilahälytin, jolla on kesällä helppo tarkkailla vaunujen lämpötilaa, jos ei luota tuuletusaukkoon viilentäjänä. Kylpylämpömittarikin toimii samassa tehtävässä, mutta se ei valitettavasti kerro itsestään lämpötilasta, vaan sen lukemia täytyy seurata. Mutta siirrytäänpä sitten niihin käyttökokemuksiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAstokke xplory tuuletusaukkoOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stokke Xplory – KAUPUNGISSA

Asumme aivan Helsingin keskustassa, joten vaunujen renkaita kuluttaa pääasiallisesti tasainen asfaltti. Sellaiselle maastolle tämä vaunu on tarkoitettukin ja sen kyllä huomaa. Vaunut kulkevat jopa niin tasaisesti, että niitä voi ohjata yhdellä kädellä kiireessä matkalla rautatieasemalle, kun toisella vetää raskasta matkalaukkua. Kokeiltu on! Keskustan mukulakivet ovat (ainakin smoothieta vaunujen mukana tulevassa mukitelineessä kuljettavan äidin mielestä) är-syt-tävät, mutta kun vähän kikkailee renkaiden lukituksella, epätasaisestakin maastosta selviää. Renkaat on suunniteltu niin, että ne tavallaan “mukautuvat” mukulakiveen eivätkä tökkää niihin. Koholla olevia esteitä pahempina koen näillä vaunuilla kuopat ja urat, joten sadevesikoloja ja muita kannattaa oppia pitämään heti alusta asti kauungissa silmällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAstokke xplory työntöaisa

Stokke Xplory – MAALLA

Mummolassa vaunuillaan asfaltin lisäksi paljon myös epätasaisella soratiellä. Vaikka kyyti ei ole kivisellä tiellä tietenkään sitä tasaisinta mahdollista, vaunut eivät tökkää jokaiseen hieman isompaan kiveen eikä vauva häiriinny hieman epätasaisemmasta kyydistä, vaan nukkuu levollisesti. Suurimmat maalaishaasteet vaunumme ovat kohdanneet Kylmäkosken juurakkoisilla metsäpoluilla. Vaikka tätä runkoa ei todellakaan ole tarkoitettu maastoon, se toimii kyllä pakon edessä myös puunjuurten ja pururatojen muhkuraisessa maailmassa, jos äiti sattuu tykkäämään maastolenkkeilystä. SIllä, lukitseeko renkaat vai antaako niiden liikkua vapaasti, voi vaikuttaa paljon siihen, miten vaunuilla pääsee etenemään erilaisissa maastoissa. Jos asuisin maalla, olisin hyvin todennäköisesti suosiolla valinnut vainuikseni jämäkämmät Crusit tai jopa uudet, maastoon sopivimmat Trailzit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAstokke xplory hoitolaukkuOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plussat:

 • samaan runkoon sopivat Stokkelta niin vaunukoppa ja ratasosa kuin turvakaukalokin
 • runko taittuu pieneksi ja mahtuu auton takakonttiin hyvin, koska vaunukopan saa kokoontaitelua rungon “koloon” hyvin
 • nettisivujen vaunustailausohjelma, jolla voi suunnitella, millaiset hoitolaukut ja millaisen aurinkovarjon vaunuihinsa hankkii
 • aisaa voi säätää niin, että vaunut saa pienempään tilaan esimerkiksi hissiin, tai niin, että työntäjää lähempänä olevan aisan päällä voi lepuuttaa ranteita, kun vaunuja työntää aisain kauimmaisesta reunasta
 • vaunut ovat kevyet työntää, jopa pienet serkkutytöt jaksoivat työntää poikaamme vaunuissa
 • vaunut mahtuvat kääntymään pienessä tilassa, joten vaatekauppoihinkin kehtaa mennä vaunujen kanssa, kun rekkien välistä voi pujotella (ei kuitenkaan luonnollisesti ihan pienimmissä putiikeissa)
 • toisin kuin joissakin vaunumerkeissä vauva on korkealla ja lähellä vaunuja työntävää ihmistä
 • kahteen hoitolaukkuun saa mahtumaan paljon tavara ja niiden värivalikoimalla voi muokata vaunukokonaisuuden yleisilmettä
 • kangas hylkii vettä, joten pienestä sateesta selviää ilman sadesuojaakin, jollainen tosin tulee vaunukopan mukana hyttysverkon lisäksi (suojasta kuvia tässä postauksessa)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miinukset:

 • muiden merkkien turvakaukalot eivät sovi vaunurunkoon ilman adapteria toisin kuin Stokken omat kaukalot
 • pienemmät renkaat eli eturenkaat tökkäävät kaupungissa, jos sadevesikouru jalkakäytävällä on juuri tiettyä kaliiberia
 • vaikka hoitolaukut ovat tilavat, kauppareissulla saattaa tulla ikävä Crusin tavaransäilytysosaa, jonne kauppakassit voisi laskea sellaisinaan niitä purkamatta
 • vaunujen ja varusteiden hintataso ei ole sieltä edullisemmasta päästä, mutta tämän miinuksen kompensoi toisaalta hyvä jälleenmyyntiarvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhteistyössä Stokke.