Haaste: Ninan, joka oli koko vuoden 2018 ostolakossa, inspiroimana aloitin vuoden 2019 harjoittamalla itsetutkiskelua ja päätin, että lähden heti tammikuun ensimmäinen päivä mukaan vuoden kestävään haasteeseen. Kun vaatekaapissa on niin paljon tavaraa kuin minulla, vuoden vaate-, kenkä- ja asusteostolakko pitäisi olla helppo nakki tarpeen kannalta, mutta tiedän, että siitä tulee rankkaa himotusten kannalta.

Vaikka tilini saldon puolesta voisin ostaa kaiken, mitä haluan, asuntoni seinät ja maapallon rajallisuus tulevat vastaan. Millä voin perustella itselleni kenkäparin numero 67? Ihan tosissaanko kenkäkaapistani ei vielä löydy mitään vastaavaa? Eikö niitä rahoja voisi käyttää järkevämmin? Saman ilon, minkä ostaminen tuottaa, voi saavuttaa myös hiihtoretkellä, lapsen kanssa leipomalla tai ystävien kanssa huonoille jutuille nauramalla. Itse asiassa noista hetkistä saattaa jäädä elinikäisiä muistoja, jotka tuottavat hyvää mieltä pitkään eivätkä ole pois kenenkään muun selkänahasta toisin kuin se (yleensä kirjaimellisesti jonkun selkänahasta tehty) kenkäpari.

Päivätyössäni selailen ihania asioita ja houkutus ostaa on todella suuri. Tallennettujen tuotteiden listallani on kymmeniä ja taas kymmeniä tuotteita. Seuraan hintoja ja isken, kun hetki on oikea. Käytetyt ostokset on helpompi perustella itselle, sillä ne on jo tuotettu maapallolle ja eettisintä on käyttää ne loppuun. Se ei silti tarkoita, että tarvitsen noita niin sanottuja paremman omantunnon ostoksia. Mutta hei, ostolakossa on kuitenkin muutama poikkeus ja nyt siirrytään niihin.

Sallittujen lista:

  • sukat, joita sekä kuluu hurjaa vauhtia että myös katoaa meidän perheessämme. Mieheni käyttää lyhytvartisia sukkia ja minä pitkävartisia, joten en voi oikein syyttää tästä kuin itseäni. Pesukoneen uumenista sukkia löytyy ehkä yksi vuodessa. Olen sen verran rento tapaus, että voin hyvin käyttää eriparisia sukkia, vaikka siitä minulle aina huomautellaan.
  • sukkahousut. Käytän talvisin lähinnä paksuja termosukkiksia, mutta jos joku kutsuisi minut juhliin, ohuiden sukkisten tarve olisi kova. Tässä kohtaa pitää kyllä tarkistaa sukkahousukuningatar-Veeralta, mikä oli se merkki, joka valmisti hajoamattomia sukkahousuja, joissa reiät pysyvät reikinä eivätkä leviä silmäpaoiksi.
  • leggarit. Tämä kohta saattaa olla turha, sillä termosukkiksilla pitäisi pärjätä ja Katri Niskasen skinny pantseja ei voi laskea tähän kategoriaan, koska käytän niitä neljänä päivänä viikossa. Vai voiko?
  • alusvaatteet, joita on itse asiassa pakko ostaa pian. Ihonväriset t-paitarintsikat ja olkaimettomat rintsikat kestävät hyvinä vain rajoitetun ajan, vaikka niitä kohtelisi kuinka hellästi. Olen todennut, että Calvin Klein tekee rintavarustukselleni sopivimmat t-paitarintsikat, alushousupuolella taas luottoshoppailupaikkani on H&M. Hienommat alusvaatteet ostan Changelta.

Edit: Kommenttiboksin hyvän kysymyksen jälkeen ajattelin asiaa vielä pidemmälle ja PR-näytevaatteet menevät myös kieltolistalle, koska noista “vaatejuhlista” nappaa mukaan usein kaikkea turhaa ja outoa. Sallin ainoastaan kaupallisten, palkallisten kampanjoiden yhteydessä vaatteet, koska niitä ei juurikaan blogissani ole ja tämän vuoden mahdollinen pidempi yhteistyö keskittyy sekin ulkoiluvaatteisiin, joista voisin myydä vastaavat pois alta, ellen sitten keskity täysin lastenvaatteisiin. Tämän kampanjan kohtalo onneksi selviää jo parin viikon sisällä.

Tavoite: Vuoden lopussa olen toivottavasti kerännyt realistisen listan asioista, joita oikeasti tarvitsen. Jos sellaisia on siis edes olemassa. Neuleosasto on ainoa, jossa koen olevan parantamisen varaa, sillä neuleideni materiaalit eivät ole aina ihan priimaa. Parhaiten käyttöä kestävät Alpan neuleet ja puuvillaneuleet, villaa ja kashmiria pitää huoltaa huomattavasti enemmän.

Olen myös tämän vuoden lopussa toivon mukaan korjauttanut rikkinäisiä vaatteita enemmän kuin koskaan jatkaen niiden käyttöikää. Mietin, alanko lipsua taas kapselipukeutumisen puolelle tämän haasteen myötä tai pitäisikö sellainen startata ihan vapaaehtoisesti. Kiinnostaisiko seurata? Vanhoja kapselipostauksia voi muuten lukea täältä. Postauksen kuvituksena on vanhoista kapseleista suosikkivaatteitani.

Lisään älä osta mitään -haastepostaukset tämän tägin taakse, mistä niitä on helppo selailla! Lähteekö joku mukaan haasteeseen vai seisotko vain tukijoukoissani? :)

(Haisaappaat saatu)