Terveisiä nuhanenäisen tontun joulupajalta. Edellisen kerran vastasin tähän jouluhaasteeseen, kun asuin vielä Temppeliaukion kirkon lähellä. Sen jälkeen olemme pojan kanssa muuttaneet jo peräti kahdesti, mutta tästä uudesta kodista ei ole vielä ehditty napsia juurikaan jouluisia kuvia. Siksi lainasin kuvituksen tähän jouluhaasteeseen Instagramini puolelta aiemmilta jouluilta. Siinä siis syy, jos osa kuvista tuntuu oudon tutuilta vuosien takaa.

Missä vietät mieluiten joulusi?

Perheen kanssa. Välillä se on ollut lapsen isän puoli sukua, välillä oma. Tärkeintä on kuitenkin, että seura on sellaista, että kehtaa hipsiä pyjamassa ympäriinsä. Eipä taida tämäkään joulu olla vielä sellainen, että olisimme omassa kodissamme ihan keskenämme, vaan poika julisti, että ehdottomasti mennään pappalaan jouluksi. Kyllähän siellä ainakin viikonlopun yli voisi olla.

Mikä on tärkein jouluperinteesi?

Tällä hetkellä ehkäpä se, että olisi lunta. Se tuntuu kaikista tärkeimmältä, koska muistan lapsuuteni joulut valkoisina ja kylminä, vaikka totuus saattaa olla jotakin aivan muuta. Toivoisin myös, että lahjojen avaamisen voisi venyttää pidemmälle iltaan, sillä se jotenkin lässäyttää tunnelmaa. Ehkä siksi, että perheen pienet eivät enää sen jälkeen hiippaile kuusen alla rapistelemassa paketteja. Kyllä, myös kissavanhus lasketaan meillä “perheen pieniin”.

Millaista on suosikkijoulumusiikkisi? Mikä on joululaulusi tai -kappaleesi?

Raskasta joulua, englanninkielistä poppia ja suomalaisia klassikoita. Siinäpä se lyhyesti! Ja se kaikista kaunein joululaulu on edelleen Sylvian joululaulu. Muistaisikohan sitä tänä vuonna käydä kuuntelemassa kauneimmat joululaulut?

Mitä haluat syödä jouluna?

Rosollia vaaleanpunaisella, sopivan etikkaisella kastikkeella, erilaisia juureslaatikoita ja kasvisproteiinipyöryköitä (nää on BEST) ruskeassa kastikkeessa. Limppua, skagenia ja raikasta salaattia, jossa voisi olla vaikkapa granaattiomenan siemeniä. Juustoja ja lusikkaleipiä. Glögiä sekä konvehteja. Kalan mietin vaihtavana tänä jouluna porkkalaan, jota on vihdoin myynnissä valmiina tölkissä. Joulukinkusta ja samalla muusta lihasta luovuin jo muutama vuosi sitten.

Mitä lapsuuden joulun traditioista olet ottanut mukaan tai tulevaisuudessa aiot ottaa mukaan omaan jouluusi?

Kuusenhakureissun tärkeys on säilynyt. Vaikka en olisi ollut mukana kuusta hakemassa, sen sisääntuonti oli aina yhtä juhlallista. Ja sulatus! Koska lapsuudet joulut olivat niin kylmiä, että silloin sulateltiin aatonaattona sekä kuusta että kinkkua. Nykyään kuusenhaku on isäni ja lapseni välinen homma enkä puutu siihen.

Millainen on kotisi tämän vuoden joulusisustus? Onko sinulla tapana uusia joulukoristeita?

Hmm, aika samoilla mennään. Joka vuosi koristeita tulee ehkäpä muutama pieni lisää, mutta noin suunnilleen koristelen aina samoilla koristeilla. Marraskuussa kaivan esille joulupussilakanat, -pyyhkeet sekä -matot ja laatikollisen koristeita sekä erilaisia valoja. Niitä sitten ripotellaan ihan kaikkialle, edes kylpyhuone ei säästy joulukoristeilta. Tälläkin hetkellä siellä on tonttu-ukko, joulupyyhkeet sekä käsisaippua, joka soittaa joululauluja.

Oikea vai muovikuusi?

Vaihdoin aitojen kuusten tiimistä jo muutama vuosi sitten muovikuusi-tiimiin. Tänä vuonna revenneessä pahvilaatikossa asustellut kestokuusi sai muuten kodikseen ihan oman pussin. Niitä löytyy Clasusta tavallisessa sekä XL-koossa.

Mikä tai mitkä on joulun värit?

Nehän tietysti vaihtelevat joka vuosi fiiliksen mukaan. Tänä vuonna kuusessa on joulunpunaisen lisäksi suloisesti sekaisin kultaa ja hopeaa. Jos koskaan, jouluna kannattaa kokeilla eri metallien sekoittelua keskenään, vaikka se ei kuulemma ole tyylikästä. Näiden klassisten sävyjen rinnalta kotoa löytyy vielä uutena tulokkaana kanelinruskeaa sisustustekstiileistä sekä vaaleansinistä kattauksesta.

Mitä toivot joululahjaksi?

Okei, nyt menee keski-ikäiseksi. Vastaukseni on mikroaaltouuni. Poika alkaa olla siinä iässä, että hän tulee kohta koulusta tyhjään kotiin. Silloin mikrotettava ruoka on kova sana. Annoin siis vihdoin periksi noin 8 vuoden mikrottomuuden jälkeen. Ehkä sitä itsekin ymmärtää taas kohta, miten kätevä mikro on. Hiljalleen käytännöllisyys ja mukavuus alkavat määrittää kaikkia hankintojani ja näköjään myös joululahjatoiveitani. (Niin ja työpaikka olisi tietysti kiva saada mahdollisimman pian, jotta en ole superahdistunut koko joulua.)

Mikä joulussa on parasta?

Lyhyesti sanottuna se on selviytymiskeinoni pimeään vuodenaikaan. Keskityn joulun odottamiseen sen sijaan, että miettisin, miten koko ajan voi olla niin julmetun pimeää.

Nappaa haaste omaan blogiin tai some-kanavaan, jos siltä tuntuu! 🎁