Hei, olen Iina ja olen edelleen kombucha-koukussa. (Hei, Iina.) Maistatin viikonlopun pikkujouluissa uusinta makukokeiluani ystävälleni ja samalla muistin, että tästä aiheestahan piti postatakin. Tarkemmat valmistusohjeet juomaan löytää Instagramin KOMBUCHA-storystani. Tuo story on yhteistyö The Good Guys Kombuchan kanssa, mutta tämä blogipostaus on enemmänkin ihan yleinen kombucha-postaus, vaikka SCOBY onkin sama.

Käytännössä kombucha on fermentoitua sokeriteetä. Sen maku on jotakin jääteen ja siman väliltä. Minusta juoma on parhaimmillaan ruokajuomana, mutta se on toki makukysymys. Siinä, missä makea sima valmistuu yleensä tuorehiivalla, kombuchan fermentoi SCOBY eli Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast. Hiivasta tässäkin siis on kyse, mutta hyvin erilaisessa muodossa kuten tulette kuvista kohta huomaamaan. Ilmeisesti tuo limainen löllerö on sekoitus hiivaa ja hyviä bakteereja, joten juomaan syntyy maitohappobakteereja. Siitä syntyvät ajatukset kombuchan terveysvaikutuksistakin.

Kombuchan pohjaan eli teeksi suositellaan hyvälaatuista irtoteetä. Olen kokeiluissani kuitenkin uteliaassa vaiheessa, joten testasin pohjaksi vaniljaista sitruunateetä, jonka haudutin teepusseista. Lopputulos oli niin maukas, ettei juomaerää tarvinnut enää maustaa toisessa fermentaatiossa. Haaleaan teehen siis lisätään sokeria ja lopulta myös SCOBY, joka muuttaa teen ajan kanssa kombuchaksi.

Astia peitetään kankaalla, jotta juoma hengittää, mutta ötökät pysyvät poissa. Scoby luo fermentaatiossa uusia hiukkasia, jotka parhaimmillaan muodostavat uuden(!) Scobyn tai muodostavat vain eräänlaisen rihmaston. Kun juoman maku on vähemmän sokerinen ja enemmän etikkainen, juoma on valmista. Fermentointiin kuluu muutamista päivistä muutamiin viikkoihin, kannattaa maistella välissä. Tämän jälkeen Scoby poistetaan ja juoma pullotetaan.

Pullotusvaiheessa voi valita, paljonko tahtoo pulloon hiilihappoja. Paineita kannattaa päästää patenttikorkkipullosta kerran päivässä, jotta pullo ei poksahda. Varsinkin kovin sokeriset makuaineikset muodostavat happoja nopeasti. Tässä vaiheessa voi tosiaan myös maustaa kombuchaa. Mustaan teehen kokeilin mausteeksi minttua ja inkivääriä, siitä erästä on kuva tässä alla. Huomaa, kuinka suuri tummuusero juomilla on. Sitruuna-vaniljakombucha oli lähes mustaa, kun taas minttu-inkiväärikombucha (eli MOUBUCHA :D) muistutti sävyltään simaa.

Entäpä Scobyjen kohtalo? Kun niitä ei tarvita, ne muuttavat “hotelliin” eli purkkiin, jossa on kolmisen desiä valmista kombuchaa ja liina päällä, jotta ne saavat hengittää. Näiden kuvien purkissa SCOBY ei selviä, vaan sen täytyy saada ilmaa. Hotelliin lisätään välillä teetä ja sokeria, jotta löllykät saavat ravintoa ja pysyvät elossa. Niitä voi antaa ystäville kombucha-pohjiksi tai käyttää itse uudelleen.

Jos joku Helsingissä haluaa kokeilla kombuchan valmistamista, minulta saa SCOBYn! Oman starttipaketin voi tilata täältä! :)