Huomenna on jälleen marraskuun viimeinen perjantai. Varsinkin bloggaajien keskuudessa suosittu Black Friday houkuttelee nettikauppaostoksille hurjilla alennuksilla ja blogit tulvivat tavaraa, jota on pakko saada. Vaatekaappi on jo täynnä, mutta kyllä sinne täydellinen nahkatakki vielä mahtuu. Tai se pehmoinen villaneule, jonka sai tänään erikoishintaan jollakin  “harvinaisella” koodilla. Hetkinen! Entä, jos nukkuisit ostopäätöksesi yli? Entä jos miettisit hetken ennen tilaamista ja tarkistaisit, olisiko siellä vaatekaapissa kuitenkin jo jotakin samantyylistä tai ehkä vieläkin parempaa?

krääsätön joulukuu

Näin minä tulkitsen Älä osta mitään -päivän sanoman. Kaikenlaiset lakot ovat hanurista, sillä niiden aikana usein alkaa himota turhiakin asioita vain, koska ne muuttuvat kiinnostaviksi päädyttyään kiellettyjen asioiden listalle. Vaikka päivä, jona shoppailu on pannassa, onkin ideana hyvä, kannattaisi päivän ajatus silti miettiä pitkäjänteisemmältä kannalta. On ok selailla blogeja ja ostaa mustat korkkarit bloggaajan suosituksesta, jos sellaiset itselleen tarvitsee. Ei ole ok kerran viikossa heräteshoppailla vaatteita, jotka päätyvät sitten lappuineen vaatekaapin perälle. Harkinta-aika ja ostopäätöksen punnitseminen on se, mitä peräänkuulutan shoppailulakkopäivää enemmän.

älä osta mitään

Olen alkanut toteuttaa omaa krääsätöntä joulukuutani FB-ryhmään liittymiseni jälkeen jo hieman etukäteen marraskuun puolella. Naputtelin kenkiä ja laukkuja nettiin myyntiin, jotta pääsen tarpeettomista tavaroista eroon. Seuraava myyntisatsi ilmestyy syyssaappaineen ja pikkujoulumekkoineen muutaman viikon sisään myyntiin ja hihkun jo sisäisesti riemusta, kun vaatekaappi alkaa näyttää inhimillisemmältä. Onneksi ne t-paidat ja muuta halvat vaatteet voi viedä keräykseen, koska niiden naputtelu myyntiin on vain ja ainoastaan rasittavaa.

Pidempiaikainen tavoitteeni on kuitenkin se, etten päätyisi koskaan enää tilanteeseen, jossa ylimääräisiä vaatteita ja asusteita on asunnossani jätesäkkikaupalla. Tästä syystä alankin pitää koneella taulukkoa ostoksistani, jotta pysyn kuukausikulutuksestani kärryillä. Palataan tähän aiheeseen syvemmin joskus myöhemmin, nyt lähden kirjoittamaan ohjeistusta siitä, miten silloin, kun on aiheellista shoppailla, sen voi tehdä muita fiksummin ja halvemmalla. Mukavaa iltaa! :)