Näin rakennat täydellisen välipalan
Tiedän kyllä, että välipala-aikaan on helppo tökätä taaperolle kaupasta ostettu smoothiepussi kouraan tai antaa paketillinen rusinoita nassutettavaksi. Teen sitä itsekin, myönnän sen. Tykkään kuitenkin sekoitella omia välipaloja tai edes pilkkoa muutamaa erilaista kasvista tarjolle, jotta poika oppisi syömään monipuolisesti. Omatekemät välipalat ovat myös monta kertaa halvempia kuin kaupan valmisratkaisut. Smoothien kuin voi tarjoilla uudelleentäytettävästä smoothiepussista tai vedellä jatkettuna vaikka nokkamukista. Aamupaloista teinkin jo oman postauksensa aiemmin, mutta nyt vinkkailen hieman meidän 1-vuotiaan välipalasuosikkeja. Ohjeissa on käytetty Arlan Luonto+ -jogurtteja ja -rahkajogurtteja, mutta lupaan, että ohjeen toimivat muidenkin merkkien tuotteilla. Satuin vaan saamaan postausaiheen tästä Bella-blogien Luonto+ -kampanjasta.
Tuorepuuro eli kaurahiutaleista, sitruunanmakuisesta rahkajogurtista, banaanista ja marjoista sekoitettu puuro, jonka annetaan tekeytyä ja turvota yön yli tai muutaman tunnin ajan jääkaapissa.
Meidän perheessämme kartetaan turhia välipaloja, joten ns. virallinen välipalamme syödään kello kolmen aikaan lounaan ja päivällisen välissä. Hätävälipala tarjoillaan aamiaisen jälkeen ennen päiväunia, jos uni ei tunnu tulevan tai aamiainen ei ole jostakin syystä maistunut. Myönnän silti, että usein, kun poika on mukanani tapahtumissa tai tapaamisissa, on matkassa myös smoothiepussi, jonka parissa pikkuinen viihtyy hyvin. En vaan voi olla hyödyntämättä tätä taikakeinoa, kun sellainen kerran on olemassa.
Smoothie eli tehosekoittimella sileäksi ajettu juoma, joka koostuu jäisistä puolukoista, banaanista, jäisistä mansikoista ja rasvattomasta puolukkajogurtista.
Olen huomannut, että kun syö itse samaan aikaan kuin lapsi, taapero ei tule kerjäämään äidin kädessä olevaa voileipää tai varastamaan hedelmäsalaatista paloja. Turhat välipalat aterioiden väleissä aiheuttavat pahimmillaan sen, että varsinaiseen ruoka-aikaan ei sitten ruoka maistukaan, kun on masu täynnä jo. Sitten taas seuraavaan ruokaan on liian pitkä aika, jolloin pitää turvautua välipalaan ja kierre onkin valmis. Oikea ruoka ei taas maistu.
Makeat leivät eli leivät, jotka on voideltu mangojogurtin ja tuorejuuston seoksella ja koristeltu banaanista sekä päärynästä pilkotuilla paloilla.
Välipalat ovat tärkeitä eivätkä suinkaan mitään herkuttelua. Herkullisia ne saavat toki olla, mutta pyrin rakentamaan taaperon välipalat niin, että niissä on kuitua (kylläisyyden lisäämiseksi), vitamiineja (hyvinvoinnin edistämiseksi) ja hyvää makua (hyvän mielen kasvattamiseksi). Samalla tavalla kasaan omat välipalani, joten syömme usein Nöpsyn kanssa samaa ruokaa samaan aikaan. Miten teillä syödään välipaloja? Laittakaa parhaat reseptit jakoon kommenttiboksin puolella! 🙂
(tehosekoitin saatu pressitilaisuudesta)
Minna
Kiitos tästä postauksesta! 🙂 Välipaloihin kelpaa kyllä aina uudet vinkit! Me syödään tosi usein smoothiet aamiaisella, mutta etenkin noi makeat leivät lähtee kyllä kokeiluun 🙂
Iina M.
Smoothiet on kyllä niin hyviä ja helppoja. Muuntuvat jokaiseen makuun sopivaksi. 🙂
Heispi
Meillä syödään vain ruoka-aikoina koko perhe. Eli juuri niin kuin kerroit. Olen myös huomannut, että kun itsekin syö välipalan, (ja muutenkin samaan aikaan, samaa ruokaa lapsien kanssa) pärjää pienemmillä annoksilla, eikä itsellekään tule liian iso nälkä. Meillä syödään välipalalla tosi usein rahkaa ja siihen mustikoita tms tai hedelmäsosetta. Tykkään hedelmäsoseista sen vuoksi, että ne makeuttavat riitävästi rahkan ilman lisättyä sokeria plus niissä on c-vutamiinit varmassa tallessa. Mustikoiden joukkoon on jo vähän laitettava sokeria 🙂 välillä syödään ihan vaan pääärynä tai banaani, mutta huonovatsaisten ei sovi kovin usein harrastaa pelkkää banaania. Wetabix + turkkilainen jugurtti ja marjat/sose on myös herkkua. Siitä saa sen verran tönkköä, että pikkuveli 11kk saa ihan hyvin kaivattua itsekin lusikalla suuhunsa 🙂
Toki, kun ollaan liikkeellä mukana kulkee pruutat (vai smoothiet) ja eloveenan yksittäispakatut muumikeksit 🙂
Iina M.
Sama juttu! Soseet toimivat hyvänä makeutuksena. 🙂
Heispi
Siis laitettua lusikan suuhunsa 🙂
emzi
Pitäisi kyllä muistaa että vaikka ei ole 1v niin voisi sen välipalan syödä 😀 Se aina jotenkin jää.
Iina M.
Haha, ihan totta kyllä! 😀
Miia
Piti tulla kommentoimaan apinaevääseen liittyen ja kappas sullakin oli aihetta hipova postaus jälleen. Eli me ollaan kanssa apinapatukoita kokkailtu, enimmäkseen silloin, kun pojalle ei vielä puuro oikein maistunut. Tässä viime aikoina oon pohtinut, että miten saisin fiksusti otettua ruokavalioon pähkinät ja siemenet. Viime viikolla sitten hokasin, että valmistan pitkästä aika apinaevästä ja siihen massaan rouhin sitten pähkinät ja siemenet. Lopulta nakkasin siihen kuivattuja hedelmiä ja marjoja myös. Tuli vähän niinkuin taaperon myslipatukoita ja poika tykkää ihan älyttömän paljon.. Ja hei, mä tein hieman isomman massan tällä kertaa ja levitin sen tasaiseti leivinpaperilla voideltuun vuokaan, huomattavasti näppärämpää kuin yksittäisten patukoiden muotoilu. Paistoin 200 astetta, 20 min.
Iina M.
Hyvä idea! Tätä testataan meilläkin. Pähkinät on kyllä pahoja, kun sellaisinaan ei uskalla antaa pojalle vielä, mutta niissä on vaikka hyviä ravintoaineita. 🙂
sari
kannattaa muistaa, että valmiiksi maustetuissa jugurteissa on TODELLA paljon lisättyä sokeria. Meillä muksujen ollessa pieniä ja yhä edelleen menee ihan turkkilainen jugu marjojen/banaanin/pähkinätahnan kanssa jne.
Iina M.
Näissähän ei ole lisättyä sokeria, minkä vuoksi näitä maustettujakin välillä käytät. Nämä Luonto+ -jogut on maustettu hedelmämehulla tai -soseella. Mutta maustamaton on kyllä melkeinpä parasta silti! 🙂