Miksi kaikki tuttu ja turvallinen pitää nykyään kyseenalaistaa? Siinäpä ensimmäiset ajatukseni, kun meillä alettiin harjata vauvan hampaita. Ei sitä harjaamista kukaan kyseenalaista (ainakaan vielä, kohta sekin varmaan leimataan vaaralliseksi toiminnaksi), mutta hammastahnojen vaikuttava aine eli fluori on nykyään suurennuslasin alla. Fluorihammastahnaa suositellaan käytettäväksi kerran päiväksi vauvoillakin ja heti ensimmäisen hampaan puhkeamisesta asti. Hammastahnaa laitetaan toki vauvan harjaan aivan minimaalinen sipaisu, jota ei melkein silmällä erota, mutta silti mietityttää. Vauva ei ymmärrä, että hammastahnaa ei saa niellä eikä harjausavustaja oikein voi nielemistä estää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suurimman hämmennyksen tässä aiheuttaa se, että JOS fluori tosiaan on niin paha aine suun kautta annettuna ja vielä pienelle lapselle, MIKSI sen antamista ei ole kielletty? Siksikö, että se on tehokkain apu karieksen välttämiseen? Lasten hammastahnoissa on fluoria paljon vähemmän kuin aikuisten tahnoissa, mutta riittääkö se tekemään hammaspesusta turvallista, ja onko tässä tehtävä valinta sen välillä, että mukelo saa fluorimyrkytyksen tai tyypin purukalusto mätänee suuhun ennen aikojaan? Näin kärjistetysti siis. Onko tässä taas pointtina se, että fluori on myrkyllistä, jos sitä nielee kilon? Vai eikö sana myrkyllisyydestä ole vaan levinnyt niin, että neuvoloissa ohjeistettaisiin asiasta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oikeastaan tässä ei ole enää kysymys vain fluorista, vaan siitä, että koko ajan saadaan uutta tutkimustietoa ja siihen reagoimiseen menee aikaa. Suuri pyörä pyörähtää hitaasti. Saman ahdistuksen olen kokenut aikanaan mm. voin kanssa, kun olin ikäni kuullut, että se on kovaa rasvaa eikä ole hyväksi ihmiselle, mutta yhtäkkiä se onkin terveellistä ja jopa suositeltavaa. Ahdistaa niin julmetusti, kun ei tiedä, mihin tutkimuksiin pitäisi reagoida heti, kun mahdollista, ja mitkä taas ovat puppua, johon ei kannata kiinnittää edes huomiota. En tahtoisi olla se hysteerinen äiti, joka pakkaa lapsensa kuplaan, koska pelkää aivan kaikkea. Ja sen kuplan on muuten oltava lasinen, koska muovi on saatanasta. Arrgh! Olenko ainut, joka on pyörällä päästään kaiken tiedon ja tuhansien tutkimusten keskellä? :/