Harva asia on ärsyttävämpi kuin ihminen, joka tuntee jonkun, joka on jotakin, mitä sinä vain toivoisit olevasi. Kuulostaako kateellisen ihmisen toteamukselta? Sitä tuo olikin. Tilanne on niin tuttu, että nykyään, kun sama virsi alkaa soida, korvani menevät automatisoidusti lukkoon. En jaksa enää kuunnella ylistyslauluja, sillä en saa niistä minkäänlaista motivaatiota omaan elämääni, vaikka jotkut ilmeisesti niin luulevatkin. Oikeastaan päinvastoin. Nämä ihmiset latistavat itsetuntoani ja sanalla sanoen masentavat minua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilanne etenee esimerkiksi näin. Olet suunnittelemassa ristiäistarjoiluja ja päätät tilata tarjottavat jostakin, jotta ehdit keskittyä täysillä siivoamiseen ja muihin järjestelyihin. Paikalle saapuu ihminen, joka tuntee superäidin. Hän ihmettelee, miksi et leivo kolmenlaisia pikkuleipiä, kahta makeaa kakkua, pyöräytä muutamaa piirakkaa ja laita simaa käymään juhlaa varten. Hän kun tuntee superäidin, joka teki niin ja siivosi vielä lisäksi. Tunnet itsesi löysäksi p*skaksi ja haluat vajota maan alle.

Myös tämä seuraava kohtaus käy hyvästä esimerkistä. Ihailet, kuinka vatsasi onkaan litistynyt synnytyksen jälkeen, vaikka pelkäsit, että se jää isoksi pullamössömöykyksi. Vierestäsi kuuluu jonkun ääni, joka kertoo, miten hänen superäiti-ystävänsä itse asiassa laihtui raskausaikana ja lähti synnytyslaitokselta vanhoissa farkuissaan vatsa täysin kiinteänä. Harkitset pussikeittokuuria ja rasvaimua samalla, kun kiroat tämän superäidin alimpaan suohon.

Mietipä hetki, kun olen koettanut jo muutaman tunnin ajan saada vauvaasi hiljenemään. Vauva ei syö, vaippa on kuiva, pikkuinen ei nukahda vaunuihin eikä hiljene edes sylissä hyssytellessä. Kurkkuasi kuristaa väsymys ja pettymys olemattomaan äidinvaistoosi. Kuulet läheltäsi ihmettelyä siitä, miten huono äiti olet, kun et osaa pitää lastasi tyytyväisenä. Hänen ystävänsä, superäitien klaaniin kuuluva valioyksilö, kun tietää heti vauvan inahdettua, mikä lapsella on hätänä ja tulkitsee jälkeläisenä eleitä niin nopeasti, ettei vauva ole itkenyt kertaakaan syntymänsä jälkeen. Tuijotat valvottujen öiden synnyttämien, moninkertaisten silmäpussiesi yli ihmettelijää ja mietit, miksi ihmeessä sinulle on suotu lapsi, kun et selkeästikään sovi äidiksi. Et ansaitse lastasi ja hän kärsii, kun joutuu elämään kanssasi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanamuodot superäiti-tarinoissa ovat luonnollisesti syyllistävät. Hyvä esimerkki voisi olla: “Miten SÄ et jo ole omissa mitoissasi, kun Viivi kuitenkin palautui viikossa?” Samoin tämä kuulostaa tutulta: “Ai taasko se itkee? Tajuatkohan sä antaa sille tarpeeksi ruokaa, kun tuo Jarnan vauva ei kyllä itke noin usein eikä näytä noin rimpulalta?” Nouseeko verenpaine tällaisesta vertailusta? Voi kuulkaa, niin minullakin! En tahtoisi kuulla noita lauseita, mutta en myöskään tahtoisi olla missään asiassa se Iina, jolla on kyllä aikaa pyörittää kahta blogia vauva-aikana, joten miksei muilla muka olisi. Luuleeko joku ihan tosissaan, että noista tarinoista saa jotenkin energiaa omaan jaksamiseen? Lähinnä tekee mieli hyökätä superäidin kimppuun, jos minulta kysytään.

Hyökkäyshaluistani huolimatta kyse ei ole suinkaan siitä, että olisi jotenkin väärin antaa kunniaa heille, jotka pystyvät hyviin suorituksiin. Kyse on siitä, että äitiyden eikä elämän ylipäätään pitäisi olla suorittamista ja vertailua. Jos ihminen on ahdistunut tai hänellä on ongelma, apu ja kannustaminen ovat avain ratkaisuun. Ja ei, kannustamista ei ole se, että kertoo tapauksesta, jossa joku superäiti on ratkaissut ongelman nanosekunnissa. Parempi on auttaa etsimään ratkaisua ja lohduttaa, ettei maailma kaadu siihen, että asiat ottavat aikaa. Niin se vauvojen kanssa usein nimittäin menee meillä normaaleilla äideillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedättekö muuten, mikä on kaikista kamalinta? Se, että superäiti saattaa olla yksi ja sama ihminen, joka näyttää upealta heti synnytyssalista palatessaan ja järjestää yksin uskomattomat ristiäiset samalla, kun identtiset neloset hymyilevät tyytyväisinä hänen käsivarsillaan. Lannistavaa? Kyllä, ainakin minun mielestäni.

(rekvisiittakosmetiikat saatu)