Tämä viikko on kulunut kesäfiiliksissä maalla. Lämpöasteita oli jo lähes 30, ja tänä aamuna kävin 8 kilometrin lenkin päätteeksi järvessä uimassa. Enää ei dippailla jäiden sekaan, vaan uidaan viileässä vedessä lyhyitä pätkiä. Miten jumiset niskani kiittävätkään kylmähoidosta!

Kesäfiiliksissä kaivelin myös blogini parhaat kesäreseptit yhteen, sillä näiden perään aletaan taas kohta kysellä somessa. Varsinkin tuo mehuohje lähti viime kesänä leviämään hurjaa vauhtia ja sille onkin kertynyt jo kymmeniätuhansia katselukertoja. Vautsi! Hyvä te. Lämmin suositus mansikankantamehulle, jos edes pieni osa sinusta kammoaa ruokahävikkiä.

  • mansikankantamehu. Perkasitko juuri viiden kilon laatikon mansikoita ja nyt mietit, mitä ihmettä teet kannoille? Huutelin jo aiemmin täällä blogissani, miten mansikan kantojen on todettu lievittävän turvotusta ja helpottavan nivelkipuja, mutta en löytänyt näille väitteille virallista lähdettä. Vai onko “vanha kansa” sellainen? Kannoista voi keittää teetä, mutta niitä voi kuulemma lisätä myös smoothien sekaan. Vihreän kannan maku muistuttaa etäisesti pinaattia, joten ehkä kannat sopisivat salaattiinkin?
  • mustikkapiirakka kaurajauhoista. Mitä tehdä, jos vehnäjauhot loppuivat eikä kukaan ostanut niitä lisää? Voipakettikin on tyhjä, mutta öljyä löytyisi? Tekee mieli makeaa, mutta karkkivarastot on syöty tyhjiksi. Silloin luodaan mustikkapiirakka kaurajauhoista ja esitetään makuraadille, että sellainen sen pitikin olla.
  • raaka mansikka-kermakakku. Tykkään kaikista jujuista ja kun postauksen aiheena oli klassikkoleivonnainen jollakin jujulla, tiesin välittömästi, mitä tekisin. Kakkujen klassikko, ainakin näin kesäisin, on tuoreilla mansikoilla koristeltu kermakakku. Mansikka-kermakakku raakakakkuna kuulosti sopivan haasteelliselta tehtävältä ja lopulta sainkin kehiteltyä täydellisen reseptin. Raaka kermakakku on väkisinkin aika kookoksinen, samoin hunajan maistaa helposti “läpi”. Minun maailmassani nämä eivät ole huonoja asioita, mutta ajattelin varoittaa, jos joku ei kyseisistä raaka-aineista pidä.
  • grillatut tacohampurilaiset. Olin ajatellut grillata pienet salaattikerät ja maustaa ne taco-täytteillä. Kehittelin kuitenkin olosuhteiden pakosta uuden, vähän vielä amerikkalaisemman ruokalajin. Koska kyseessä on tosiaan Amerikka, reseptin terveellisin raaka-aine eli salaatti laitetaankin kannen ja pohjan väliin eli se muutetaan pieneksi burgeriksi eli slideriksi.
  • Uuniomenat. Se hetki, kun ihan muutama minuutti ennen paistoajan päättymistä, omenat alkavat “avautua” ja täytettä pääsee vähän valumaan viiltoihin. Tarjoa lämpimät uuniomenat vaniljakastikkeen (Kaslinkin, tietysti) tai vaniljajäätelön (Ingmanin Choice on parasta) kanssa.
  • Luumuhillo. Tuoreita luumuja, nam! Vanhan kotitaloni pihalla on suloinen pieni luumupuu, joka tuottaa vähän satoa. Keräsin talteen sieltä muutaman litran pehmeitä, herkullisia luumuja. Ennen lähtöään lomalle äitini pyysi, että keittäisin ne hilloksi ja minä tein työtä käskettyä vapaapäiväni aikana. Googlasin muutamankin eri ohjeen hillolle, mutta lopulta jätin sitruunat, kanelit ja kardemummat kokonaan pois. Tällä ohjeella syntyy makeankirpeää luumuhilloa.

Syötkö kesällä mieluummin makeita vai suolaisia herkkuja? :)