Rakastan häärätä keittiössä. Näin lomaviikolla heräämme jo kuudelta, joten aamulla on paljon ylimääräistä aikaa. Kun poika katsoo aamupiirrettyjä (Sonic ja NinjaGo ovat edelleen suosikit), minä teen lyhyen kahvakuulatreenin ja alan sen jälkeen joko valmistella aamiaista tai leipoa. Tällä viikolla olen tehnyt ruuaksi jo sitruunalohta, uunibataatteja ja linssikeittoa. Leipomisosastolla taas tein sämpylöitä aamuisesta kaurapuurosta sekä rapeaa siemennäkkäriä. Kun ulkona sataa lunta, on ihana mutustella leipää peiton alla sohvalla.

Testaa näitä ohjeita pakkaspäivänä!

Porkkanasämpylät kaurapuurosta

2 dl kylmää kaurapuuroa

2,5 dl kauramaitoa

2,5 dl vettä

2 pussia kuivahiivaa

2 tl suolaa

75 g voita tai margariinia

n. 9 dl jauhoja

2 dl hienoa porkkanaraastetta

Sekoitetaan pieneen määrän jauhoja sekoitettu kuivahiiva reilusti kädenlämpöistä lämpöisempään nesteeseen eli maidon ja veden seokseen. Lisätään suola ja pehmeä voi. Sekoitetaan ja lisätään mukaan kaurapuuro. Lisäillään loput jauhot ja porkkanaraaste taikinaan samalla vaivaten. Taikina saa jäädä löysäksi. Kohotetaan lämpimässä liinan alla puoli tuntia. Leivotaan isoiksi sämpylöiksi ja kohotetaan pellillä vielä vajaa puoli tuntia. Paistetaan 225 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea ja sämpylät kumisevat koputtaessa.

Viljaton ja rapea siemennäkkäri

3 dl eri siemeniä (esim. valmista salaattisekoitusta)

0,5 dl chiansiemeniä

2 dl kiehuvaa vettä

0,5 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seoksen seistä 10 minuuttia. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi lastalla, minulla taikina peittää n. 1/2 normaalista uunipellistä. Näissä kuvissa on pieni pelti. Sirottele vähän suolaa taikinan pinnalle. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea. Anna jäähtyä.

Siemennäkkäri on minusta parasta avokadon sekä kurkkuviipaleiden ja porkkanatikkujen kanssa tarjoiltuna. Lomaviikkoa on vielä paljon jäljellä, joten mitä sitä leipoisi seuraavaksi? Ehkäpä flatbredia? Vaiko ruisnäkkileipää? Kookoksista hedelmäleipääkään en ole vaivannut aikoihin. Perunarieskatkin olisivat ihania. Jos Nöpsyltä kysytään, vastaus on ilman hetkenkään epäröintiä banaanileipä! Mitä sinä leipoisit?