KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / OP KOTI

Jos olet lukenut blogiani pitkään, tiedät ehkä, että olen kokenut paljon Jyväskylässä. Löysin siellä sydänystäviä, rakastuin, opiskelin, erosin, aloitin blogini (nimellä MouMou mouruaa, haha), opiskelin lisää ja lopulta heitin hyvästit, kun veri alkoi vetää pääkaupunkiseudulle. Noiden kuuden vuoden aikana opin kuitenkin paljon ja kun minua pyydettiin jakamaan parhaat Jyväskylä-vinkkini ja kertomaan, mikä entisestä kotiseudustani oikein tekee kodin, olin heti innoissani mukana.

OP Koti tuntee kiinteistönvälityksen, asuinalueet ja asunnot ympäri Suomen, minä taas osaan antaa täsmävinkkejä omiin suosikkipaikkoihini muutamassakin kaupungissa, joista tämän postauksen aiheena on opiskeluaikainen kotikaupunkini. Vietetään siis yhdessä päivä Jyväskylässä, ja mennään heti ensimmäisenä Pienikamariin ostamaan tuliaiset kotiväelle.

Pienikamari on kuin aarreaitta niin lapsille kuin aikuisillekin. Slogan “suuria elämyksiä pienille – pieniä yllätyksiä isoille” pitää täysin paikkansa, sillä hyllyjen välissä kulkiessa tule huokailtua ääneen nukkekodin minikokoisia kalusteita. Tarjolla on lahjatavaroita ja sisustustuotteita niin kotiin kuin tuliaisiksikin. Minä ostin lopulta metallisen Batman-juomapullon pojalleni, mutta eräs korvakorupari jäi kaivelemaan mieltäni.

Kun tuliaiset on hankittu, kävellään kauniista säästä nauttien sillan yli satamaan. Mieleeni pulpahtaa tuttu ulkoilulenkki Jyväsjärven puolikkaan ympäri. Sitä vuoroin kävelin, vuoroin hölkkäsin aikanaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jotta en törmäisi opiskelukavereihin eikä tarvitsisi pysähtyä kesken hyvän lenkkiflow’n. Ihanan introverttiä, eikö? Jos aloittaa lenkin satamasta, pitää ensin päättää, tahtooko juosta Kuokkalan sillan ylitse vai lähteekö vastakkaiseen suuntaan rantaa pitkin. Ylistön kohdalla voi vähän oikaista tai sitten voi ottaa lenkkiin mukaan myös ihan järven pään.

Kun lenkki on tehty, kurnii masussa jo, ja kappas – olemme palanneet takaisin satamaan, jossa Konttiravintola Morton tarjoilee lounasburgereita. Viiden konttiravintolan ketju valloittaa sydämiä enkä ihmettele, miksi. Makuyhdistelmät ovat täydellisiä. Ravintolasta voi ottaa ruokaa mukaan tai tilata kotiin Woltilla, jos asuu kauempana keskustasta tai ei vaan ehdi poiketa paikan päällä. Tästä ravintolasta on mainittava extrana salmiakkipurkit, joista voi ottaa lounaskahvin kaveriksi makeaa. Parasta!

Sain omien vinkkieni lisäksi jaettavaksi myös muutamia Jyväskylän alueen OP Kodin kiinteistönvälittäjien vinkkejä, joista parhaat paljastan teillekin:

· Jyväskylän Yliopiston Kampusalue Seminaarinmäellä. “Pohjois-Euroopan kauneimmaksikin Kampusalueeksi kehuttu puistomainen alue tarjoaa mukavat puitteet kävelyretkelle tai picnicille. 1880-luvulla valmistuneet punatiiliset rakennukset ”opin kasarmit” hivelevät silmää ja luovat tunnelmaa. Alue tarjoaa myös useampia viihtyisiä kahviloita. Yliopiston päärakennus ja vieressä oleva Lounaispuisto ovat tunnettuja useiden tapahtuminen tapahtumapaikkoja.” (Janne Särkkä, OP Koti Keski-Suomi)

Seminaarinmäki on alueena kaunis, vaikkakin minulle hieman etäinen. Opettajaopintojen aikana nautiskelin kävellä tuon “humanistikukkulan” poikki, vaikkakin vietin lähes kaiken aikani Ylistönrinteellä ja Mattilanniemessä muiden luonnontieteilijöiden kanssa. Niistä tahdon vinkata täälläkin, sillä yliopiston ruokaloissa kannattaa vierailla myös ilman opiskelijakorttia. Edullinen lounas maistuu vielä erityisen hyvältä, kun ympärillä on energisiä opiskelijoita, jotka elävät elämänsä parasta aikaa. Mikäs sen inspiroivampaa.

Mattilanniemessä kulkee suosittu Rantaraitti, joka kiertää Jyväsjärven ympäri. Pienempi puolisko, se minun vakkarilenkkini, josta aiemmin kerroin, on himpun alle 6 kilometrin mittainen. Sellainen vajaan tunnin rento stressinpoistolenkki. Lenkkipolkuni varrella on mm. pieni ja rauhallinen uimaranta, jossa saa polskia rauhassa. Tämän pikkurannan yhteydessä on jopa vessa ja pukukopit, mutta jos tahtoo isommalle rannalle, sellaiseenkin löytyy vinkki:

· Tuomiojärven uimaranta. Tuomiojärven uimaranta on koko kaupungin yhteinen uimaranta. Laaja hiekkaranta-alue on ilahduttanut kaupunkilaisia jo 50-luvulta alkaen ja myös turistit löytävät rannan aurinkoisina lämpiminä päivinä. Uimaranta tarjoaa paljon aktiviteettejä, sillä rannalla on mm. 6 beach volley -kenttää, 9-väyläinen frisbeegolfrata ja paljon muuta. Aivan pienimmät lapset voivat välillä käydä autoilemassa ja opettelemassa liikennesääntöjä vieressä olevassa liikennepuistossa.” (Miska Puustinen, OP Koti Keski-Suomi)

En käynyt kuuden Jyväskylä-vuoteni aikana kertaakaan Tuomiojärven uimarannalla, koska tuo pikkuranta oli aivan kotini lähellä, mutta kuulin ystäviltäni rannasta paljon hyvää.

Jyväskylä mielletään usein opiskelijakaupungiksi, mutta se on itse asiassa erittäin lapsiperheystävällinen kävelykatuineen ja erilaisine kohteineen. Eräs esimerkki rauhallisesta perhepuistosta on Mäki-Matin perhepuisto. Valitettavasti en itse ollut perheellinen, kun asuin Jyväskylässä, joten minulle puisto ei ole tuttu, mutta kuulostaa kyllä kiinnostavalta nykyiseen elämäntilanteeseeni:

Mäki-Matin perhepuisto. Mäki-Matin asuinalueelle sijoittuva Mäki-Matin perhepuisto täytti juuri 40 vuotta. Puisto on ilahduttanut jo useampaa sukupolvea ja puiston tapahtumat ovat kaikille tuttuja. Kaupungin kirpparitoiminta sai aikanaan alkunsa Oikokadulta ja lapsille suunnatut teatteri- ja musiikkiesitykset ovat jokavuotisia menestyksiä. Useampi perhe on viettänyt lastensa synttäreitä puistossa tai muuten vain nauttinut arjesta puiston aktiviteeteistä nauttien.” (Krista Virenius-Rantalaiho, OP Koti Keski-Suomi)

Jos perhe ei ole mukana, voi kuluttaa aikaa keskustassa muodikkaassa Donna-putiikissa. Löysin ilokseni rekiltä myös suomalaisen Halo-merkin vaatteita ja Minna Parikan kenkiä. Virallisesti Donna onkin verkkosivujensa mukaan kenkäkauppa, myös myös vaatepuolella oli kaikkea ihanaa ja ajankohtaista. Kauppa on ollut toiminnassa jo vuosikymmeniä tarjoten kivijalkaputiikin laadukasta, henkilökohtaista asiakaspalvelua ja huippumerkkejä kuten Nude of Scandinavia, Högl, Wonders, Minna Parikka, Abro, Masai, DLSport, Panchic, Ara ja Day Birger et Mikkelsen.

Täsmävinkkieni lisäksi tahtoisin vielä jakaa erityiset kunniamaininnat opiskeluvuosieni vakkarisushikaupalle ja ehkä myös Jyväskylän ensimmäiselle sushia valmistavalle myymälälle eli Kalaliike Mäkiselle, ihastuttavalle Survon omenatarhalle, joka on avoin kaikille vierailijoille,  ja tietysti ihailemaani jakamistaloutta tukevalle Japa ry:n Lastipyörälainaamolle Tourulassa. Sieltä voi siis lainata maksutta(!) lastipyörän kesäretkeä varten! Mikä ihastuttava idea.

Suurkiitokset OP Koti, kun haastoitte minut kampanjan myötä muistelemaan minulle rakkaita ja tärkeitä asioista vanhassa kotikaupungissani.  Jyväskylä tuntui aikanaan sopivalta paikalta opiskelijalle, mutta näin perheellisenä se jopa houkuttelee muuttamaan takaisin nauttimaan kompaktista keskustasta ja sympaattisesta ympäristöstään. Jyväskylässä saa kaupungin ja maaseudun samassa paketissa. Jos toinen minulle tärkeä kotikaupunki eli Tampere kiinnostaa, kurkkaa ystäväni Nooran vinkit sinne.

Näihin muisteluihin ja vinkkailuihin liittyy myös arvonta. Minä ja OP Koti kuulisimme mielellämme juuri SINUN parhaan vinkkisi SINUN kotipaikkakunnaltasi. Kerro se kuun loppuun eli lauantaihin 31.8. kello 23:59 mennessä tämän postauksen kommenttiboksiin ja olet mukana 50 euron K-ryhmän lahjakortin arvonnassa. Arvontasäännöt löydät täältä. Joten mitä kotipaikkakunnallasi pitää ehdottomasti tehdä ja missä? :)

Edit: Voittaja on nyt arvottu ja hänelle on lähetetty sähköpostia. Onnea nimimerkki jtta! ♥