“Äiti, mun masuun sattuu.” Liian tuttu lause viime aikoina. Pikkumiehen vatsa ei kestä maitotuotteita raakana, vaan ne aiheuttavat kipuja. Keitettynä maito menee, joten puurot, leivonnaiset ja muut kypsennetyt ruuat ovat meillä edelleen ruokalistalla, mutta maito, maitokaakao tai vaikka jäätelö tuottavat tuskaa. Okei, riisipuuron teen kookosmaitoon ja kaurapuuron kauramaitoon, mutta teoriassa ne voisi tehdä lehmänmaitoon.

Pyrin itsekin pitämään lehmänmaitotuotteet minimissä, joten olen testaillut maidottomia tuotteita viime aikoina erityisen suurella innolla ja mielenkiinnolla. Ruokajuoman vaihdoimme jo ajat sitten maidosta veteen, mutta kaikkia maitotuotteita ei vaan voi jättää pois. Esimerkiksi jäätelöä. Mehujää ei ole yhtään sama asia kuin (kasvi)maitojäätelö.

Omalla kohdallani juusto on sellainen ruoka, että voisin varmaankin luopua kaikista muista maitotuotteista, mutta juustosta pitäisin kiinni kynsin ja hampain. Tai no, enää ei tarvitse. Löysin työpaikkani läheltä K-Marketista vähän vahingossa Valion Oddlygood Veggie -viipaleet, joista ostin testiin savuisen smoked-maun. Testasin tästä myös gouda-version, koska kyynisesti ajattelin, että viipaleet olivat hyviä vain, koska savuaromi peitti puutteet, mutta mitä vielä. Toinenkin makuvaihtoehto on hyvää! Näitä myydään myös pussissa valmiina raasteena pitsafaneille. Poika ei syttynyt näille, mutta minä päätin vaihtaa tavallisen juuston näihin.

Turkkilaisen/kreikkaisen jogurtin korvasin jo ajat sitten Fazerin Yosa Greek Style Naturalilla. En vain tainnut muistaa huikata tästä blogiin! Usein kitistään, kun iso yritys ostaa pikkufirman, mutta Yosa-tuotteiden kohdalla minun silmissäni Fazer pelasti tuotteet. Tämän kauraherkun maku on tarpeeksi hapan ja koostumus paksu verrattuna muihin testaamiini maidottomiin “jogurtteihin”.

Syön tätä sellaisenaan esimerkiksi granolan kanssa, mutta myös smoothieissa. Uusimman smoothieihastukseni raaka-aineet näkyvätkin tuossa taustalla eli jäiset mansikat ja puolikat blendataan banaanin ja “kaurajogurtin” kanssa. Lisään tähän vielä Urtekramilta Super Food Mix Green -seosta, jolloin smoothiesta tulee ihanan rouskuva. Sama smoothie on ylimmässä kuvassa kulhossa, koska jostakin syystä lusikoimme nykyään aamusmoothiet. Vaihtelu virkistää.

Kesäherkkupuolella Ainon kaurajäätelöt ovat lunastaneet paikkansa pakastimessamme. Näistä löytyy sekä puolukka- että omenahyve. En osaisi valita kahdesta mausta parempaa, vaikka aseella uhattaisiin. Jäätelökioskilta maidottomista vaihtoehdoista poika on tykännyt eniten Ingmanin Choice-jäätelöistä. Tänä kesänä irtopalloina voi ostaa ainakin kookos-passionia (parempi näistä meidän mielestämme) ja toffeeta. Joiltakin kioskeilta tuota toffeeta saa myös tuutissa, jossa on suklaakuorrutus.

Kuulisin mielelläni teidän maidottomia suosikkejanne, jotka ovat ehkä jopa parempia kuin ns. alkuperäiset maitoversiot? :)