Perjantai alkoi aamiasella Esplanadin Marikulmassa Marimekon kutsumana. Syy aamiaistapahtumaan köllöttelee tuossa punaisella jakkaralla ja se on kirja nimeltään Kuvioissa Marimekko. Sain itselleni kirjasta lehdistökappaleen ja ajattelin syventyä siihen viikonlopun aikana. Syksyinen aamiaiskattaus paitsi muistutti minua Marimekon ihanuudesta myös sytytti kipinän sisustamiseen. Epäilen, että tuo kipinä roihahtaa vielä liekkiin, kun selailen kirjaa ja sen printtikuoseja tulevien päivien aikana. Yksi Marimekon vahvuuksista on taito yhdistää tyylikkäästi kuoseja ja värejä, joiden ei koskaan uskoisi näyttävän hyvältä yhdessä. Sen taion aion minäkin vielä oppia.

Kuvioissa Marimekko tarjoaa kiehtovan läpileikkauksen niiltä kuudelta vuosikymmeneltä, joina olemme värittäneet ja kuvioineet ihmisten koteja eri puolilla maailmaa sekä pukeneet oman tiensä kulkijat raitoihin tai ruutuihin, kukkiin tai väripintoihin, aina heidän persoonallisuuttaan korostaen. Marimekossa on tuhansia tarinoita, mutta tämä kirja raottaa sitä tekemisen virtaa, jossa 2000-luvun suunnittelijoiden ja muiden mestareiden yhteistyö konkretisoituu arkipäivän esineinä, liinoista kippoihin, mekoista laukkuihin. Usko intuitioon ja näkymä eteenpäin ovat olleet ohjenuorina, mutta kokemus ja näkemys ovat pitäneet jalat maassa. Vapaus ja ajattelu ovat saaneet virrata elämän realismissa. Tekemisen polttoaineena on riemu, joka on kantanut aina seuraavaan määränpäähän, eikä kokeilusta ole ollut puutetta. Kuten tämä kirjakin sen paljastaa, Marimekko on moniulotteista kuviointia”, kertoo Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen.

Kirja julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi ja sitä saa syyskuusta lähtien Marimekon myymälöistä sekä kirjakaupoista. Jos tutut kuosit kiehtovat, selatkaa edes kirja jossakin läpi. Teos valottaa kauniiden kuvien kera, miten kuosit syntyvät ja kuinka ne päätyivät kankaiksi tai vieläpä kankaista käyttöön. Kunpa minäkin uskaltaisin hankkia asuntooni näyttävämpiä värejä ja kuoseja. Nautin niistä kovasti, mutta en vaan uskalla ostaa niitä itselleni. Toivon, että tämän kirjan myötä tartun itseäni niskasta kiinni ja paneudun printtimaailman saloihin. :)