Oli synkkä ja myrkyinen yö. Oikeastaan kaikki alkoi jo vuonna 2019 kun erääseen blogipostaukseen tuli vähän sattumalta hyytävämpi kuvamaailma. Joululle blogissa on jo oma postauskatagoria, ehkä sellainen saadaan joskus halloweenillekin, jos vaan postailen tarpeeksi teemaan sopivaa sisältöä. Olisin halunnut lisätä tälle vinkkilistalle Lintsin iik!weekin, mutta siellä on nykyään kovin korkea ikäsuositus ja törkeän kalliit pääsyliput. Meni maku koko hommaan. Pitää hakea jännitystä lapsiperheelle jostakin muualta ja siinä nämä kompaktit halloween-listani toivottavasti auttavat muitakin vanhempia ja huoltajia.

Nappaa talteen Halloween-vinkit!

Parhaat halloween-leffat aikuisille (mun leffamaku on aika old school):

 • Halloween – Naamioiden yö (yllättäen). Oikeutetusti nimensä vuoksi ensimmäisenä mainittava Halloween-elokuva on vuodelta 1978. Elokuvan tapahtumat alkavat, kun mielenterveydeltään horjuva pieni poika murhaa siskonsa. Vuosien jälkeen sama poika karkaa hoitolaitoksesta entiseen kotikaupunkiinsa jatkamaan karmivaa työtään. Tuo aikuistunut poika on Mike Myers ja hänen naamionsa yksi suosituimmista halloween-naamioista.
 • Painajainen Elm Streetillä. Vuoden 1984 kauhuelokuva loi uuden hahmon pop-kulttuuriin. Elokuva(sarja)n puna-vihreässä paidassa liikkuvan, kasvoiltaan palaneen Freddy Kruegerin tunnistaa lähes jokainen. Tämä murhaaja poltettiin elävältä oikeassa elämässä, joten nyt hän vainoaa nuoria heidän unissaan.
 • Perjantai 13. eli jokaisen äidin painajainen vuodelta 1980. Pieni poika nimeltä Jason Voorhees hukkuu kesäleirillä, kun valvojat eivät hoida hommiaan ja kappas, noiden valvojien sekä seuraajien leirille saapuvien elämät muuttuvat helvetiksi. Kukahan heitä mahtaa piinata? Elokuvalla oli muuten Suomessa vuoteen 2001 asti levitys- ja esityskielto, kertonee jotakin elokuvan raakuudesta.
 • The Others. Listaltani ainoa leffa, johon ei ole tehty jatko-osia. Vuonna 2001 julkaistu leffa on vähän uudempi noihin kolmeen edelliseen verrattuna. Tähän ihastuin ensisilmäyksellä, sillä sekä elokuvan juoni että pääosaa näyttelevä Nicole Kidman ovat upeat. Elokuvassa nainen elää lastensa kanssa talossa, jossa kummittelee. Mutta tämäpä ei olekaan perinteinen kummitustarina.

Parhaat halloween-leffavinkit ja sarjatärpit lapsille (noin 9+) Netflixistä:

 • Peikkojahti. Lapseni taitaa katsoa näitä leffoja ja sarjoja jo neljättä kierrosta vuoden sisään. Tarunomainen saaga kahdesta törmäyskurssilla olevasta maailmasta imaisi pojan maailmaansa ensivilkaisulla. Päähenkilö Jimi Lake on teini, joka eräänä aamuna koulumatkallaan törmää mystiseen amulettiin ja löytää kotikaupunkinsa alta peikkojen salaisen maailman. Yhtäkkiä Jimi joutuu keskeiseen rooliin muinaisessa hyvän ja pahan välisessä taistelussa ja päättää pelastaa maailman. Ikäraja on 7+, mutta väittäisin 9+ olevan kuvaavampi.
 • Karmivat Grimmin tarinat. Ei, nämä eivät ole niitä alkuperäisiä, mutta hurjia silti! Hannu ja Kerttu pakenevat kotoaan ja seikkailevat Grimmin jännittävässä valtakunnassa, jossa vastaan tulee erilaisia satumaailman hahmoja. Samalla he etsivät itselleen uusia vanhempia, ja tuo lasten ja aikuisten suhde onkin sarjassa toistuva teema. Ikäsuositus on 7+ vuotta, mutta sarjan tuottaja kertoi ajatelleensa sarjaa 10–13-vuotiaille ja olen hänen kanssaan samaa mieltä.
 • Kylmääviä tarinoita. Hitsi, tässä on hyytävä kertojahahmo ja tunnusmusiikki. Katsoimme ensimmäisen kerran sarjan läpi yhdessä, koska osa jaksoista on oikeasti pelottavia ja ikäsuositus on 10+. Jaksoissa naamioitu hahmo kerää synkkiä tarinoita mustasta magiasta, ylimaallisista kohtaamisista ja kieroutuneesta teknologiasta. Tämä on kuin Black Mirror nuorille eikä sovi kovin herkille. Teemat ovat kuitenkin sellaisia, että niistä viriää hyviä keskusteluita, kuten jaksosta, jossa pojan elämä valuu läpi sormien, koska hän pelaa liikaa.

Parhaat halloween-aktiviteetit:

 • kurpitsan kaivertaminen. Klassikko, mutta toimii aina. Älä vaan heitä sisuksia pois, vaan pese ja kuivaa siemenet ja hyödynnä hedelmäliha. Nappaa resepti herkulliseen kurpitsakeittoon, me keittelimme tätä viimeksi eilen. Jos kaiverrus jännittää, voi kurpitsalle myös teipata mustalla teipillä “kasvot”.
 • naamiaiset. Vaikka eilen juhlittiin urakalla, myös ensi viikonloppuna voi järjestää juhlat, kun on pyhäinpäivä. Juhliin voi rakentaa rekvisiitan avulla halutessaan vaikkapa kokonaisen kauhumaailman. Asuideoita en osaa antaa, mutta siinä auttaa esimerkiksi Pinterest.
 • leffailta. Tämän voi järjestää vaikka ihan arki-iltana ensi viikolla, kunhan aloittaa leffan niin aikaisin, että pikkuväki (ja väsynyt äiti 😅) pääsee vielä ajoissa nukkumaan. Nappaa halloween-teemaiset leffa- ja sarjavinkit ylempää tästä postauksesta!

Parhaat halloween-koristeet ja -härpäkkeet:

 • Valaistu kurpitsa. Vaikka uskallan jo näin vanhan lapsen kanssa polttaa välillä oikeita kynttilöitä, kurpitsalyhtyni ostin ledivalolla. Valon väri vaihtelee, joten välillä kurpitsan silmistä kajastaa ällöttävää myrkynvirheää, välillä taas hyytävää punaista. Valo voisi olla vielä voimakkaampi, mutta ehkä kaikkien koristeiden ei aina tarvitse olla övereitä?
 • Seitti ja hämähäkit. Monivuotinen eli kymmeniä ja taas kymmeniä käyttökertoja kestävä feikkiseitti muovihämähäkkeineen on uusi tuttavuus. Ulos näitä ei kyllä kannata laittaa, ettei luonnoneläimille käy kalpaten.
 • Noidan kissa -muki. Aivan paras! Mistäpä muusta tällainen noita-akka joisi kardemummalla maustetun aamukahvinsa? Kävin hiplaamassa tätä Kampissa neljä kertaa ennen kuin palasin ostamaan mukin. Hetkeäkään en ole katunut, vaikka astiakaappi suorastaan pursuilee erilaisia mukeja jo.

🕸️ Hyvää halloweenia ja hyytäviä leffahetkiä! 🕷️