Ikuinen syyllistyminen vai vähän helpompi elämä?
Kuvassa äiti ja lapsi loikoilemassa perhepedissä. Äidin ilme ei paljasta, että niskat ovat olleet jumissa vuoden ja että joka toinen aamu äiti herää siihen, että saa pienestä kantapäästä leukaansa. Parisuhteen romantiikka on kuollut välissä nukkuvan taaperon takia.
Bella-blogien ja Piltti-lastenruokien yhteistyökampanjan myötä sain haasteen kirjoittaa vanhemmuuden paineista. Blogien suurkuluttajana tiedän tasan, miltä tuntuu, kun olo on riittämätön ja saamaton. Bloggaajaäidin koti on aina siisti ja puhdas, jotta lattialta voi hätätapauksessa vaikka syödä ja silti perheen äiti ehtii leikkiä lapsensa kanssa, keitellä vauvalle luomusoseita, jumpata olohuoneessa, vaikka olikin vanhoissa mitoissaan jo synnäriltä lähtiessä, ja kirjoittaa sitä kaunista blogia. Näitä äitejä löytyy toki ihan oikeastakin elämästä ja heidän luonaan kyläily saa leuan loksahtamaan auki. Saavatko toiset ihmiset ostettua jostakin ylimääräisiä tunteja vuorokauteen vai olenko minä vain huono äiti, kun joskus jo se, että saan lapsen pidettyä vuorokauden ajan hengissä, tuntuu suursaavutukselta?
Vanhemmuus tuntuu toisinaan mahdottomalta yhtälöltä. Olen tuntenut monesti, että minua revitään vastakkaisiin suuntiin. Toisaalta pitäisi viettää mahdollisimman paljon aikaa lapsen kanssa, mutta apuvälineet, joiden avulla nipistän sitä aikaa lapselle, tuomitaan toisten vanhempien toimesta. Kyllä, kutsun mummon apuun lastenvahdiksi, jotta saan imuroitua ja mopattua koko asunnon ilman, että imuria pelkäävä lapseni huutaa vieressä. Kyllä, syötän Pikkukalastajan herkkua, joka on lapseni lempivalmisruokaa, hänelle, kun saavumme puistosta tunti ruoka-ajan jälkeen hukattuani ajantajun. Ja kyllä, otan pojan joka ilta viereeni nukkumaan, vaikka vanhat ja viisaat kertovat, että lapseni ei opi tämän vuoksi koskaan itsenäiseksi. Mutta näin minä saan siivottua, vältettyä itkuraivarit ja nukuttua jopa 12 tunnin yöunet 1-vuotiaan kanssa.
Kuvassa perheen olohuone on siisti ja lapsi rauhallinen. Mikään ei paljasta, että puoli tuntia aiemmin lapsi on juossut ympäri asuntoa alasti raivosta kiljuen, pissannut lattialle ja tiputtanut äidin älypuhelimen lämpöpatterin taakse, josta sitä ei meinannut saada pois edes paikalle soitettu huoltomies.
Varsinkin näissä ruoka-asioissa vanhempia syyllistetään ihan maailmanloppuun asti. Jos keskustelupalstoja on uskominen, alimpaan kastiin kuuluvat he, jotka syöttävät lapsilleen valmisruokia ja sädekehäänsä kiillottavat he, jotka valmistavat jälkeläistensä ruuat alusta loppuun omin kätösin. “Lähituotantoluomureilunkaupanraaka-aineista” tietenkin. Valmisruokavalmistajien ainoa tavoite on syöttää lapsille lisäaineita ja rahastaa vanhempia. Vai meneekö se sittenkään niin? Varsinkin vauvavuoden aikana äitien jaksaminen on usein vaakalaudalla ja jos uupumusta ja pahimmillaan masennusta voidaan välttää sillä, että äiti voi säästää puolen tunnin kokkailusession ajan, lämmittää valmisruokaa puoli minuuttia ja käyttää säästyneen ajan johonkin, mikä tekee hänet iloiseksi, miksi sitä niin kritisoidaan?
Monilta tuntuu unohtuneen se, ettei valmisruokaa anneta lapselle joka päivä viidesti päivässä. Lisäksi harva ehkä tietää, että valmiita lastenruokien laatuvaatimukset ovat todella tiukat, niitä säädellään tarkemmin kuin muita elintarvikkeita. Lastenruoissa ei saa esimerkiksi olla lainkaan säilöntäaineita, väriaineita, arominvahventeita tai makeutusaineita. Se valmisruokapurkki, jotka katsot kassajonossa tuntemattoman äidinkädessä tuomitsevasti, saattaa sinä iltana pelastaa samaisen äidin itkemästä MLL:n tukipuhelimeen. Samoin se korvikepurkki, jota mulkoilet kaupassa halveksivasti, voi olla ainoa ravinto, jota pienelle lapselle, jonka äiti ei sairautensa vuoksi voi imettäää, voidaan antaa. Valmisruuat, purkkivälipalat, pussismoothiet, korvikkeet ja muut lastenruuat on kehitetty auttamaan. Elämässä on toisinaan hetkiä, kun pitää säästää aikaa ja/tai ajatella omaa jaksamista. Valmisruuistakin löytyy vaihtoehtoja jokaisen perheen tarpeisiin.
Kuvassa taapero sormiruokailee hymyilevän äidin kannustuksella. Kukaan ei kerro, että minuutin päästä seinässä ja lapsen vaatteissa tulee olemaan avokadoa ja äidin pään sisällä huutaa tuttu ääni sanaa, joka sointuu “tittu-herkeleen” kanssa.
Tulipa avautuminen, mutta jaksattehan lukea vielä hetken, sillä paasaamisesta päästään palkitsemiseen. Nyt voit päästä ihanalle kylpylälomalle jakamalla oman vinkkisi, jonka olet oppinut niin sanotusti kantapään kautta. Vinkin ei tarvitse liittyä ruokailuun, vaan se voi olla vanhemmuudesta yleensä. Piltti-kisan helpot ohjeet tulevat tässä:
“Vähennetään vanhemmuuden paineita yhdessä ja laitetaan hyvä kiertämään! Minkä asian sinä opit vanhemmuudesta vasta #kantapäänkautta? Jaa oma vanhemmuusvinkkisi Instagramissa muille äideille ja isille, vakavalla naamalla tai pilke silmäkulmassa. Merkitse kuvasi #kantapäänkautta @pilttipiiri. Kilpailu on käynnissä 19.11.–17.12. Parhaat vinkit palkitaan viikoittain Piltin tuotepalkinnoilla ja kisan voittaja saa lähteä perheineen pakoon arjen paineita Kylpylähotelli Flamingoon.“
Minna
Hyvä kirjoitus, kiitos siitä 🙂 Etenkin täällä blogimaailmassa pitää kyllä osata oikein kunnolla suodattaa näitä asioita, koska tosiaan kuvat ei aina kerro koko totuutta.
Musta on kuoriutunut etenkin töihin palattuani sellainen “ei se niin justiinsa” äiti, enkä toivottavasti myöskään blogissani anna kuvaa että meillä olisi aina siistiä, ihanaa ja aikaa kaikkeen toivomaamme koska näin ei todellakaan ole 😀
Iina M.
Todellakin pitää osata. Onneksi lapsen kasvaessa oppii vähän hellittämään. 🙂
nasu86
Olen samoilla linjoilla minnan kanssa. Eli olen pojan kasvaessa höllännyt aika paljon.. Jokainen tietää mikä on hyväksi omalle lapselle sekä omalle hyvinvoinnille 😊
Iina M.
Toisen lapsen kohdalla stressaisi varmaan enää murto-osan tästä. 🙂
ella
Kiitos tekstistä! Nykyään kaikki on niin…tarkkaa. Vaikka ei kai elämää kuuluisi aina elää pipo kireällä, eiköhän jokaiselta joku ryhti löydy niihin asioihin mitkä itse kokee tärkeäksi.
Nimim. Joskus 1v syö kolmekin nakkia viikossa! D:
Iina M.
HERTTINEN! Onpa hurja määrä! 😀
Ja samaa mieltä, että ne omat arvot on tärkeä miettiä eikä kuunnella, mitä muut sanovat. Ne muiden mielipiteet kun ovat usein hyvin ristiriitaisia.
Tinkeli
Todella hyvä kirjotus! Tämä teksti pitäisi melkein jakaa neuvolassa kaikille uusille tuleville vanhemmille.
Iina M.
Kiva kuulla, että tykkäsit. Vähän pelkäsin, menikö jo liialliseksi avautumiseksi. 🙂
Tinkeli
Ei todellakaan ollut liikaa avautumista, vaan täyttä asiaa. 🙂
Iina M.
Jee! 😀
Hanna
Näin kolmannen odottajana en enää edes tajua mistä puhut. Lopulta se kuvitelma täydellisestä äidistä on vain omassa päässä – harvassa on äidit, jotka oikeasti paheksuvat muiden valintoja pikkujutuissa. Kyllä näillä suorittajaäideillä vaatimukset kohdistuu lähinnä omaan äitiyteen eikä muiden.
Iina M.
Sekin on kyllä otta, että välillä se arvosteleva ääni on vain oman pään sisällä. Ja täytyy sanoa, että tähän vaikuttaa sekin, moneenko “tukiryhmään” ja tukiryhmään kuuluu netissä, sillä siellä ne pahimmat ruotimiset taidetaan käydä.
Sandy
Tittu-herkele. Ihana. Omin käyttööni. :DDD
Iina M.
Älä ääneen silti sano, sillä taaperon suusta tuokin kuulostaa pahalta! 😀 😀 😀
Terhi
Olosuhteiden pakosta joudun vääntämään lähes kaikki soseet itse… Valmissoseissa kun on riisiä (myös tärkkelys), perunaa (myös tärkkelys), palsternakkaa, nautaa, maitoa, omenaa, banaania ja/tai bataattia, joille poikani on allerginen.
Onnittelen teitä, jotka valmisruokia pystyvät syöttämään, edes joskus reissussa. Pääsette niiiiiin helpolla.
Itselläni iskee epätoivo joka ikinen kerta valtavan vauvanpöperöhyllyn edessä, kun koko siitä valikoimasta 11kk vanhalle löytyy 2 sosetta, joka käyvät, eikä lapsi voi elää kahdella hedelmäsoseella enää tuossa iässä.
Iina M.
Ymmärrän täysin. Samoin olen miettinyt, miten maitoallergia rajoittaa, jos se ulottuu vielä äidinmaitoonkin. Näitä voisi miettiä välillä, kun viilailee pilkkua ja mulkoilee muita, että arvostaisi omassa elämässä sitä, että ylipäätään VOI valita. 🙂
Hanna / Saippuakuplia olohuoneessa
Loistava postaus, itsekin olen tuntenut usein riittämättömyyden tunteita. Olen kuitenkin yrittänyt ajatella, että olen riittävän hyvä äiti juuri tälle lapselle. Meilläkin Pikku V söi korviketta, koska ei oppinut imemään rintaa ja maitoa ei yksinkertaisesti vain tullut. Meillä kun se Pikku V:n syntymä ja ekat hetket olivat niin rankat, että hän sai lastenklinikalla maidon suoraan nenä maha letkusta ja oli niin väsysyt ekat viikot, niin ei se imetys sitten onnistunut. Tästä syyllistin itseäni, samoin kuin raskauden aikaisesta stressistä ja sen vaikutuksesta vauvaan, synnytystavan valinnan epäonnistumisesta, purkkiruoan syöttämisestä, siitä että Pikku V ei nukkunut vieressäni, vaan omassa sängyssä vauvana, siitä että laitoksella pidin häntä liikaa siinä sängyssä, enkkä vieressä…. jne. lista oli loputon. Sitten päätin, että nyt riittää. Olen riittävän hyvä äiti. Jotkut asiat voi itse päättää ja jotkut ovat olosuhteiden pakosta niinkuin ovat. Siivoamisenkin kanssa olen höllentänyt lapsen myötä otetta. Ei vain aina jaksa, eikä kerkeä. En jaksa aina vain suorittaa tätä elämää, vaan haluan myös nauttia siitä, elää!
Hanna / Saippuakuplia olohuoneessa
Ai niin ja mä niin repesin tolle Tittu-herkeleelle, aivan paras ja hyvät naurut. Jotenkin tuli niin meidän elämä tästä mieleen. 😀
Iina M.
Kiva, että muillakin! 😀
Iina M.
Voi toinen. Ja ihan turhaa syyllistymistä sinulta. Olet varmasti paras äiti ja V tietää sen myös. <3