Jos joku kysyisi, mitä teen nykyään työkseni, kertoisin varmaankin olevani imettäjä. Ihan tosissaan. Silloin, kun en imetä, laskeskelen kellosta, koska suunnilleen on seuraava ruokahetki ja mietin imettämistä joltakin kannalta. Mietin kipeitä nännejä, vuotavia rintoja, erilaisia imetysliivejä, parhaita asentoja ja kaikkea, mikä vaan mitenkään liittyy aiheeseen. Joku sanoi joskus, että se, mitä ajattelee aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi, määrittelee sen, mitä ihminen on. Olen siis aivan selkeästi imettäjä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imetyksen kanssa lähdettiin liikkeelle hyvin. Maitoa oli herunut hyvin jo muutama viikko ennen synnytystä ja heti, kun sain synnytyssalissa vastasyntyneen pikkuisen rinnalleni, hän nappasi kiinni rintaani. Myönnän, että vaikka olin päättänyt olla itselleni hellä imetysasioissa varsinkin, jos imetys ei syystä tai toisesta onnistuisikaan, olin sairaalloisen ylpeä, kun se sujuikin niin hyvin ja jotenkin luonnostaan. Oikeita asentoja ei tosin ollut aina helppo löytää. Onneksi tuo apinavauvani kiipeää minua pitkin oikealle kohdalle, kun imetän kylkiasennossa. Kun äiti ei osaa, vauva auttaa.

Kotona tuli kyllä jo päivän verran takapakkiakin, kun maito ei meinannut ensin nousta. Yksi yö meillä itkettiin kokonaan (sekä äiti että vauva), kun piti imeä niin usein ja hotkimisesta meni ilmaan vatsaan. Paukuttelun ja hytkyttelyn jälkeen seuraavana aamuna maito onneksi nousi ja vauva alkoi nukkua pidempiä jaksoja, kun sai syöttökerralla pidemmäksi aikaa masunsa täyteen. Nykyään yön aikana syötän vauvan 2-4 kertaa, useimmiten ehkä kolmesti eli todella harvoin.

P7300002 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt, kun rinnat alkavat olla muutaman päivän tiheämmistä imetyshetkistä vähän “kuluneet”, mietin perhevalmennuksessa vinkattuja nännikumeja avukseni. Muutamaakin erilaista rasvaa ja yhtä rintahierontaöljyä, jonka sain blogin kautta, käytän helpottamaan oloani, mutta jos tämä ei tästä kohta helpota kunnolla, nännikumit odottavat pöydällä kokeilemista. Arvelisin parantuneen imuotteen auttavan myös nännejä parantumaan, mutta varma en voi olla. Mietin vaan, teenkö nännikumeilla sitten kuitenkin enemmän hallaa itselleni, jos niitä päädyn käyttämään. Muistaakseni vauvan imuote on kumista erilainen kuin oikeasta nännistä.

Toisaalta harkitsen jonkinlaisen tuttipullon käyttöä ehkä jo seuraavan parin viikon sisään mahdollistaakseni itselleni muutaman tunnin eron vauvasta, joten laskettaisiinko rintakumit tähän samaan kategoriaan asioista, joita imetään eri tavalla kuin rintaa? Ovatko rintakumit ja tuttipullot siis reilun viikon ikäiselle vauvalle pahaksi imetyksen kannalta tai jotenkin muuten? Kätilö neuvoi laitoksella ainakin välttelemään tuttia ennen ensimmäistä neuvolakäytiä, mutta tiedä sitten, onko tämä jokin yleinen ja perusteltu suositus. Imetysamatööri ei tiedä ja gallupiin (pyytämättäkin) vastanneet sukulaiset olivat keskenään hyvin eri mieltä asiasta.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haluaisin kyllä opetella pumppaamaan maitoa, jotta rinnat eivät olisi jotenkin “liian täynnä”. Samalla mahdollistaisin sen, että myös lapsen isä voi olla lapsen kanssa kotona kaksin ja ruokkia hänet rintamaidollani, jos olen itse muualla muutaman tunnin. Maidonkerääjää olen jo testannut, mutta en ole hörppyyttänyt vauvaa, vaan kaatanut pienen maitotilkan aina pois. Äidinmaidonkorvikettakin ostin muutaman tetran varastoon, mutta pyrin ottamaan ne käyttöön vasta ihan viimeisenä vaihtoehtona, kun omaa maitoa kuitenkin tulee runsaasti. Miksi ottaa pikavippi, jos tilillä on rahaa.

En ajatellut etukäteen olevani näin vahvasti täysimetyksen kannalla, sillä olen neuvonut ystäväpiirini muita äitejä olemaan stressaamatta typeriä. Pääasia on, että vauva voi hyvin. Oman vauvani kohdalla olenkin sitten näköjään tiukempi ja tahdon, että asiat sujuvat säännönmukaisesti aina, kun vaan mahdollista. Miten sitä onkin aina muille ihmisille armollisempi, mutta itseään ruoskii ja syyllistää milloin mitenkin turhista asioista. Pääasia kun oikeasti on, että vauva saa ruokaa. 🙂