OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luomupuuvilla. Maailman käytetyimmän vaatekuidun parempi vaihtoehto, jonka viljelyprosessi on myrkytöntä. Pehmoista ja iholle miellyttävää, mahdollista shoppailumorkkista laimentavaa materiaalia. Varsinkin lastenvaatteissa koko ajan suosiotaan lisäävän luomupuuvillan tuotanto rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Vaikka “normaalin” puuvillan tavoin luomupuuvillakin tarvitsee paljon vettä kasvaakseen, pidetään luomupuuvillaa helposti aina sinä normaalia parempana valintana. Minäkin pidin ja ajattelin mustavalkoisesti, että tässähän on helppo tapa olla vähän parempi ihminen. Sitten tulee se kuuluisa mutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nöpsyn blogin kautta kokeiluun saatu luomupuuvillainen unipupu eli yöpuku oli pesty kahdesti, kun huomasin reiät. Yöpuvulla oli nukuttu yhteensä ehkä kymmenen yötä, ja väitän, että tällaisella käytöllä kankaan ei pitäisi vielä edes haalistua tai nyppyyntyä. Toisin kuitenkin kävi. Yöpuku meni paristakin kohdasta rikki sen jälkeen, kun se oli ensin alkanut silminnähden hapertua. Tämän ilmiön huomattuani aloin miettiä, että tosiaan se toisen merkin luomupuuvillainen body, jonka Nöpsylle vauvana ostin, nyppyyntyi jo muutamassa ensimmäisessä pesussa rumaksi. Kolmannen merkin luomupuuvillaisista pöksyistä taas haalistuivat printit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aiemmin en tätä niin miettinyt, mutta selattuani hieman ihmisten käyttökokemuksia luomupuuvillaisista tuotteista aloin miettiä, onko todella ekologisempaa valita luomupuuvillatuote, jos sen käyttöikä on lyhyempi kuin (kärjistetysti sanottuna) myrkkypuuvillaisen tuotteen? Meillä on myös erään luomupuuvillaa käyttävän pienen merkin vaatteita, joista kaikki ovat kestäneet todella kovaa kulutusta, joten ei voida yleistää, että luomupuuvilla olisi aina kestävyydeltään heikkoa, mutta kovasti näitä esimerkkejä löytyy. Vaikuttavatko tähän sertifikaatit? Pitääkö tässä valita, miltä kannalta tahtoo tehdä hyvän valinnan eikä puuvillasodassa vaan voi voittaa? Vaikuttaako luomuus vai onko ihmisille vaan osunut susikappaleita vaatteista, mutta syyt saa niskoilleen väärä syntipukki?

Materiaaliammattilaiset, avatkaa vähän tätä asiaa minulle! Uskoisin, että moni muukin puuvillavaatteita osteleva äiti kaipaisi aiheesta lisätietoja. 🙂