Yleisin kysymys tuoreelle äidille on minun kohdallani ollut se, miten vauva nukkuu. Eli miten vauva antaa vanhempiensa nukkua. Olen kolmen kuukauden ajan saanut onnekseni vastata, että meillä nukutaan hyvin. Kysymykseen siitä, miten vauva nukkuu, voi tosin vastata toisellakin tavalla ja siihen tapaan syvennytään nyt lempeän lauantai-illan kunniaksi. Ottakaahan iso mukillinen teetä käteen, niin keskitytään hetkeksi sänkyjuttuihin.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA pinnasänkyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vauva nukkuu pinnasängyssään sekä yöunia että päiväunia. Vaavisängystä totuteltiin vasta vähän aikaa sitten oikeaan pinnasänkyyn, joka tuntui aluksi aivan liian isolta ja autiolta. Pehmusteilla, peitoilla ja muilla täytteillä sängystä saa kuitenkin tehtyä viihtyisän “kotikolon” lapselle. Nukkumapaikassa on tärkeä olla yksi lelu, jota voi tuijotella ja kosketella, jos uni ei heti meinakaan tulla. Pinnasängyn laidan voi laskea niin, ettei selkäänsä rasita liialla nostelulla, mutta myönnän kyllä, että silti ärsyttää joskus nostella vauvaa edestakaisin. Päiväunilla tämä ei niin haittaa, mutta öisin kyllä. Pinnasänky on siitä mukava, että vauva ei ole ihan lattiatasolla, vaan aika samalla korkeudella vanhempien sängyn kanssa. Näin poikaa ja hänen heräilyään on helpompi vahtia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAmatkasänkyOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vauva nukkuu matkasängyssä, kun ollaan käymässä mummolassa. Muualle emme ole vielä tuon Lekmeriltä saadun BABYBJÖRN-matkasängyn kanssa matkustaneet, mutta ainakin Lappiin olisi vielä tarkoitus sen kanssa matkata tämän vuoden puolella. Pisteet Lekmerille muuten siitä, että nirsoille ihmisille löytyi musta matkasänky valikoimista. Musta pinnasänky oli onnenkantamoinen, mutta että matkaversiokin on musta! Tuntuu vauvansänkyloton voittamiselta. Matkasängyssä on nukuttu monet päiväunet. Matkasänky menee mukavasti kasaan ja painaa kuutisen kiloa. Näin sitä voi kätevästi säilyttää mummolassa vaikka sängyn alla eikä se vie turhaa tilaa.

Läpinäkyvän materiaalin ansiosta poika voi nukkua olohuoneessa, kun katsomme televisiota ja vauvan tilan voi tarkistaa nopealla vilkaisulla. Matkasängyllä on sisällä kuitenkin hämärämpää kuin luulisi, joten kirkkaat valot eivät häiritse niin paljon kuin jos poika nukkuisi vaikkapa sohvalla sylissäni. Sitäkin on nimittäin tapahtunut. Äitinä koin myös tärkeäksi tehtäväkseni käydä matkasängyn pohjalla tarkistamassa asian. Oisittepa nähneet sen. Poikamme nukkuu muuten monesti ihan sängyn laidassa kiinni ja tuon verkkokankaan ansiosta aivan sängyn nurkassakin on helppo hengittää. Tykkään matkasängystä enemmän päiväunikäytössä, sillä yöllä vauvan nostaminen sängynpohjalta on raskasta.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA perhepetiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vauva nukkuu perhepedissä säännöllisen epäsäännöllisesti. Kotona usein joko nukutan pojan viereeni ja siirrän sitten loppuyöksi omaan sänkyynsä tai nukutan omaan sänkyyn ja jätän sitten aamuyön viimeisen syötön jälkeen kainalooni nukkumaan. Pelkäsin aluksi sekä sitä, että pojalle tapahtuu jotakin yöllä, että sitä, ettei lapsi suostu nukkumaan ilman äitiä, jos tottuu ihokontaktiin. Sen sijaan nimittäin, että poika nukkuisi kauempana minusta, hän tökkää poikkeuksetta pienet jalkansa ihoani vasten. Tunnen jalat koko yön joko vatsallani tai selässäni. Onnettomuuksien pelkääminen loppui jo muutamien päiväunien jälkeen, kun huomasin, ettei vauva vaan ilman syytä tukehdu yöllä. Herään todella helposti jokaiseen ääneen ja jopa peiton kahinaan, joten nukun tavallaan toinen silmä auki aina, kun poika nukkuu vieressäni.

Imettäminen on tässä nukkumismuodossa aivan erityisen helppoa ja ihanaa. Vauvaa ei tarvitse nostella yöllä omaan sänkyyn ja takaisin. Vauva ei yleensä virkisty yöllä, kun tankkaus hoituu puoliunessa. Äidille tämä järjestely on sekä hyvä että huono asia, sillä siinä, missä vältytään lapsen nostelulta edestakaisin, jumiutetaan lihaksia huonoilla imetys- ja nukkuma-asennoilla. Niitäkin öitä on välillä, kun isi saa lähtöpassit sohvalle, jotta on enemmän tilaa nukkua, mutta yleensä parisänkyymme mahtuu kolme ihmistä aika vaivattomasti.

Perhepeti jakaa varmasti eniten mielipiteitä ja itsekin olin sitä vastaan raskausaikana. Kokeltuamme vähän vahingossa eräänä yönä kolmistaan nukkumista, huomasimme kuitenkin, että pieni mies, joka hymyilee unissaan ja tarttuu äitiä tai isää yöllä sormesta, on aivan ihana yhdistelmä arkisuuttaa ja jotakin maagista erityisyyttä. En neuvo ketään kokeilemaan perhepetiä “väkisin”, jos nukkuminen omassa sängyssä sujuu, sillä olen kuullut monista tapauksista jotka tykästyvät yhteisiin unihetkiin niin, että yksin ei enää nukutakaan. Näin meidän perheessämme. Miten teillä nukutaan? 🙂

(BRIO-pinnasänky pehmusteineen saatu Jollyroomilta)