OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nallepuvulla tarkoitetaan taloudessamme pukua, jossa on nallenkorvat hupussa. Termille tuli kuitenkin toinenkin merkitys, kun poikamme vaatekaappi kasvoi sinisellä villapuvulla, jonka yläosassa on nallen kasvokuva. Oikea lähikuvaselfie oikeastaan. Olin menossa pesemään pukua käyttöönottoa varten, kun kurkistin ensimmäisen kerran pesuohjelappua. Jotenkin oletin, että puku on puuvillaa, villaa tai esimerkiksi niiden sekoitusta, mutta pesulappu yllätti minut ihan täysin.

Kyseisen puvun kankaassa on käytetty vain ja ainoastaan akryyliä, tuota hämmentävintä vaatemateriaalia koskaan. Akryyli nukkaantuu todella helposti ja ärsyttävästi, mutta lisäksi on sähköistä kuin mikä. Käytännössähän akryyli on muovia eikä oikeastaan sovi minun mielestäni sellaisenaan vaatteisiin lainkaan. Muihin materiaaleihin sekoitettuna se on siedettävä, koska silloin sillä on yleensä edes jonkinlainen funktio. Siksi olenkin kovin yllättynyt, että laatumerkkinä pitämäni Benettonin 62-kokoinen vaatekerrasto on kokonaan valmistettu tästä synteettisestä materiaalista. Olkoon kuinka kevyttä vaan, mutta lastenvaatteiden kohdalla arvostan enemmän vaatteen lämmityskykyä kuin sitä, ettei se rypisty helposti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luonnonkuidut ovat siitä ihania, että niitä voi parhaimmillaan “puhdistaa” vain vaatetta raikkaassa ilmassa ulkona tuulettamalla. Silkin rypyt oikenevat vesihöyryllä ja kyseinen materiaali sekä lämmittää että viilentää. Eikö kuulostakin ihanalta? Luonnonmateriaalit eivät hiosta ja suurin osa niistä tuntuu hyvältä ihoa vasten. Näistä syistä suosin luonnonmateriaaleja ja olen vähän sinisilmäisenä olettanut, että lastenvaatteissa luonnonmateriaali on jotenkin oletusarvo. Ellei nyt siis lähdetä tutkimaan ulkovaatteita, kurahaalareita ja muita, joiden tulee olla säänkestäviä. Tietysti voidaan lähteä miettimään luonnonkumia ja muita sen kategorian raaka-aineita, mutta keskitän tämän epämääräisen pohdintani nyt lähinnä sisävaatteisiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä tästä lopulta opimme? Ainakin sen, että ei kannata olettaa mitään. Hinta ei takaa laatua, mutta eipä se halpakaan ole automaattisesti huonoa. Kaupassa on hyvä aina kurkistaa materiaalilappuun, vaikka kuinka muka tunnistaisi materiaalit hiplaamalla. Akryylistä saa hyvin paljolti villaa muistuttavaa kangasta. Vaikka tunteeni ovat nyt hieman ristiriitaiset, kaipa tuota pukua voi pojalla käyttää sisätiloissa, kun sen ei tarvitse lämmittää lasta. Oletteko te törmänneet hämmentäviin materiaaleihin lastenvaatteissa? 🙂