Vihdoin pääsen kertomaan lisää Re:fashionin ja Olympuksen yhteistyökampanjasta, jonka tiimoilta matkustin alkukuusta pitkäksi viikonlopuksi Lappiin. Teki tiukkaa olla kirjoittelematta aiheesta etukäteen, kun sormia suorastaan syyhysi avautua uutuudesta, joka tulee mullistamaan valokuvaamisen. Kampanjamme päätähtenä toimii nimittäin uusi “bloggaajakamera”, joka tulee hyvin todennäköisesti syrjäyttämään tällä hetkellä varsin suurta osaa bloggaajien kauloista koristavan Olympuksen PEN-kameran. PEN on kyllä edelleen hyvä kamera ja rakastan syvästi omaani, mutta uudistuminen on hyvästä ja aina on vara parantaa, eikö? Saanko siis ylpeänä esitellä Olympus OM-D E-M10 -blogikameran!

P1010091

Tutustuin kameraan Ylläksellä tehtävänäni miettiä, miten ottaa hyviä potrettikuvia.  Olympuksen OM-D -sarjan E-M10 -mallisen kameran vahvuudet potreteissa helposti löytyivät jo päivän kuvaamisen jälkeen. Ensinnäkin kirkkaalla ilmalla kuvaaminen helpottui entiseen kameraani verrattuna huimasti, koska sillä hetkellä, kun näytöltä ei näe kuvattavaa kohdetta kunnolla kaiken maailman heijatusten vuoksi, voi siirtyä kuvaamaan etsimen läpi eli suomeksi sanottuna nostaa kameran silmilleen old schoolisti. Pyörittelin etukäteen silmiäni tuolle etsimelle, koska tykkään kuvata näytön kautta, mutta kyllä vaan poutaisenakin päivänä, kun lumi heijasti niin hemmetisti ja näytöltä näkyi vaan epämääräistä mössöä, etsimelle tuli käyttöä. Sähköisen etsimen ominaisuuksia onkin esitelty hieman enemmän alla olevassa videossa.

Myös kameran säätönäppäimet osoittautuivat käteviksi. Sain ns. lumiasetukset säädettyä nopeasti muutamalla pyöräytyksellä ja painalluksella (ja vielä kaiken huipuksi niin, ettei etsintä tarvinnut irrottaa nostaa pois silmältä), joten aina, kun siirryttiin sisältä hämärästä kuvaamaan ulos valoon, oikeat kuvausasetukset sai valittua käyttöön nopeasti sen sijaan, että ne olisi pitänyt selata erillisistä valikoista. Hämäräkuvauksesta on muuten tulossa oma ohjeistus, jos se on jonkun muunkin harrastelijakuvaajan heikkous. Pitäkää peukkuja, että Jonna valitsee postaukseensa avantouintireissun kuvat esimerkeiksi! Mutta nyt asiaan eli potrettikuvavinkkeihin, aloitetaan vaikkapa kokokuvista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tylsää tai ei, kohteen asettaminen kuvan keskellä symmetrisesti toimii aina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kohteella on hyvä olla jonkinlainen tehtävä/pointti. Nooralla se oli polttopuiden noutaminen vajasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asukuvia ei tarvitse aina ottaa seisoma-asennossa ja suoraan edestä, kohde voi myös istua, maata, hypätä tai vaikka olla kyykyssä.

Olympus OM-D E-M10 -järjestelmäkameran hinta 14-42 mm kit-linssin kanssa on kameran tasoon nähden monen mielestä aika alhainen 799,90 euroa. Markkinoilla on myös 45-millisen “asukuvalinssin” haastava linssi, josta Veera kirjoittelikin jo vähän tarkemmin. Noissa kiinteissä linsseissähän on plussana “kittilinssejä” parempi valovoima, joka on hyödyksi erityisesti potrettikuvissa. Jos siis kuvaat paljon ihmisiä, tuo 25-millinen objektiivi kannattaa ilman muuta hankkia! Toisin kuin kulttimaineessa elävällä 45-millisellä, tuolla mahtuu kuvaamaan koko ihmisen hieman lähempääkin kuin toiselta puolelta katua. Kokemuksen syvä rintaääni puhuu. Mutta jatketaampa potrettikuvavinkkien parissa vielä hetki lähikuvateemalla.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kohteen ei tarvitse katsoa aina kameraan. Hieman linssin ohi suunnattu katse on kiinnostavampi, mutta kamerasta voi myös katsoa selkeästi pois.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Kohteen käsille on hyvä keksiä tekemistä. Kuvissa voi käyttää rekvisiittaa, kuten tässä halkoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silmäpusseista kärsivät kohteet katsovat usein alaspäin. Tämä tiedoksi heille, jotka ihmettelevät, miksi bloggaajat tuijottavat usein kenkiään! :D

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvaa kohdetta pintaa pitkin, niin kuva saa roimasti lisää ulottuvuutta. Tässä hyödynnettiin hirsiseinää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yllättävän usein kuvissa toimii illuusio siitä, ettei kohde huomaa olevansa kuvattavana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niin muodikasta kuin vakavana ja kohtalokkaana linssiin tuijottaminen onkin, hymykuva on usein se kuvasarjan paras kuva.

Jos muuten videopostaukset miellyttävät tai tahdot kuulla lisää syitä ostaa tämän kameran, vieraile upealla Olympus-kampanjasivullamme. OM-D sopii kuulemma erityisen hyvin ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi sen loogisten säätömahdollisuuksien vuoksi, joten ei kannata pelätä hankkia tätä vaikkapa ihan ensimmäiseksi järkkäriksi. Uutta bloggaajakameraa ja siihen kuuluvia varusteita voi tilata täältä. Jos kameralle on yhtään tarvetta, kannattaa sellainen tilata heti, sillä nämä tullaan todellakin viemään käsistä! :)

buy-em10

(Moon Bootsit saatu)