Kuten eilen kerroin, ei tämä kotiutuminen alkanut kovin ruusuisesti. Opettelukausi kämppiksen kanssa oli mukava, kun tuki oli koko ajan lähellä. Nyt sitten alkaa se yksinäinen jakso, jolla olisi tarkoitus tutustua kaupunkiin ja sen ihmisiin. Otan tämän projektina, jonka on pakko onnistua, tai joudun muuttamaan uudelleen satojen kilometrien päähän. Ja se jos mikä on rasittava ajatus. Kunpa vaan olisi tutustunut Helsinkiin jo aiemmin, mutta en koskaan halunnut, koska pidin sitä liian suurena kaupunkina itselleni.

Tuttuun kaupunkiin on helpompi muuttaa, kun sitä ei tarvitse lähteä opettelemaan ulkoa neliömetri kerrallaan. Kotiutuminen edistyy sitä mukaa, kun paikat tulevat tutummiksi. Jokaisesta kaupungista on löydettävä se oma kahvila, oma lähikauppa, omat maisemat ja omat reitit. Jos niitä ei löydä, on vaikeampi juurruttaa itseään uuteen paikkaan. Näin kävi valitettavasti minulla ja Jyväskylällä lyhyen suhteemme aikana.

Tätä pohdiskelua harrastin mahdollisesti tulevassa “omassa kahvilassani” Fazerilla eli Karl Fazer Café -kahvilassa osoitteessa Kluuvikatu 3, mutta en toki tänään. Tämän päivän vietin nimittäin kotona peiton alla, sillä nukuin auttamatta pommiin. Heräsin kolme tuntia aiottua myöhemmin, koska en rehellisesti sanottuna ollut osannut laittaa uuteen puhelimeeni herätystä tarpeeksi kovalle.

Toinen osasyy saattaa olla tämä kuumeinen olo, joka on jotenkin vaimentanut kuuloaistiani. Yöllä tulleet pari puheluakaan eivät herättäneet tätä kipeää unikekoa. Iltaiset itkut turvottivat kasvot ja kuume tukki korvat, joten muistutan tällä hetkellä hieman auton alle jäänyttää majavaa.  Ihan joka tavalla.