En yleensä jaksa näpytellä mielipidepostauksia, koska joku ymmärtää aina asiat tahallaan väärin tai vetelee muuten turhia herneitä nenään, mutta aion nyt ottaa riskin ja tehdä poikkeuksen. Animaliasta lähetettiin minulle sähköpostilla haaste, jossa ehdotettiin, että kirjoittaisin kannastani turkiksia kohtaan. Koska tänään on sopivasti turkiton perjantai eli Fur Free Friday, ajattelin tarttua haasteeseen. Kerron heti alkuun, etten käsittele tässä postauksessa nahkavaatteita, kasvissyöntiä tai muutakaan aiheeseen liittyvää. Nyt keskitytään turkiksiin.

Saamastani sähköpostista jäi mieleeni erityisen hyvin yksi kohta:

Suomen turkistarhoilla viruu vuosittain yli neljä miljoonaa turkiseläintä. Animalian tavoitteena on lakkauttaa turkistarhaus Suomessa vuoteen 2025 mennessä, sillä turkistarhaus on mielestämme epäeettistä.

Nyt aletaan olla hyvien suunnitelmien äärellä. Tottahan turkistarhaaminen on toisille työ ja täällä Suomessa kuulemma aika isokin bisnes, mutta joskus tulee vastaan se raja, kun pitäisi keskittyä rahan sijaan inhimillisyyteen ja ihmisyyteen. Toki maailmassa on vialla paljon muutakin, mutta näistä julmimmissa vääryyksistä on hyvä aloittaa. Jos siis pysytään näissä eläinaiheissa eikä puhuta samassa lauseessa esimerkiksi ihmiskaupasta.  Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjasta ja sen tarkemmista yksityiskohdista kannattaa lukea lisää tuon linkin takaa, jos yhtään kiinnostaa.

En niinkään ota kantaa siihen, kuinka oikein eläimiä on kasvattaa häkissä, vaan siihen, kuinka oikein on kasvattaa eläimiä häkeissä ravinnon sijaan somisteiksi. Se, että turkiseläimet kasvatetaan toisissa paikoissa videotodisteiden mukaan hirvittävissä olosuhteissa, on pöyristyttävää. Ei silti pidä unohtaa sitä, että eläimen tappaminen ihmisen turhamaisuuden vuoksi on se suurin synti. Eläimiä on tapettu aikojen alusta (kerrankin muuten kirjaimellisesti aikojen alusta) ravinnoksi ja niiden nahkoja sekä varmasti myös turkkeja on käytetty lämmikkeinä ja vaatteina. Nyt, kun kehittynyt tekniikka mahdollistaa ihmisen pukeutumisen vaikka kuinka monenlaisiin muihin materiaaleihin, turkikset ovat täysin turhia.

Ja vaikka lupasin olla lipsumatta sivuraiteille,  niin ihan sen verran eksyn, että samoinhan tämä pätee nahka- ja lihatuotantoon. Nekin voidaan nykyään korvata. Tässä keskustelussa pitäisi sitten tosin jo huomioida muutkin seikat, kuten se, kuormittaisivatko nämä vaihtoehtoiset ravintotuotteet esimerkiksi enemmän maapalloa ja ilmakehää. Mutta ei tosiaan niistä nyt sen enempää. Kunhan mietin, mitä kaikkea ihminen tekee tottumuksesta, vaikka olisi muitakin vaihtoehtoja tarjolla.

Oma kantani on siis aitoja turkiksia vastaan. Olen joskus sanonut vanhojen turkisten (2nd hand, vintage) olevan asia erikseen, mutta mieleni on alkanut muuttua niiden suhteen. Perustelin ennen mielipiteeni sillä, että turkista olisi hyvä käyttää sitten mahdollisimman pitkään, ettei eläin ole tavallaan kuollut turhaan, mutta jotenkin en usko, että pystyisin elämään sen tiedon kanssa, että niskassani olevat eläimet on tapettu myös minun turhamaisuuteni vuoksi. Nahka on sentään lihateollisuuden sivutuote eikä tappamisen pääsyy.

Tekoturkiksia omistan muutaman liivin, yhden kaulurin ja yhden takin. Minusta ne ovat kauniita ja lämpimiä enkä laske niitä samaan kategoriaan aitojen turkisten kanssa. Entäs sitten se klassinen väite, että tekoturkisten käyttö saa ihmiset himoitsemaan aitoja turkiksia? Kyllä varmaan. Aivan yhtä lailla kuin kasvis- tai tofupihvit lisäävät lihapihvien menekkiä. Eiköhän käännytetä kuitenkin ne aitojen turkisten kannattajat ennen meidän “feikkiturkisfanien” teilaamista.

(kuvat täältä)