PONCHO SAATU / ALPAKA

AURINKOLASIT SAATU / INSTRUMENTARIUM

Tuntuuko joskus, että Instagramissa seuraamillasi ihmisillä on jokaisessa kuvassa eri vaatteet eikä samoja vaatteita näy edes kahdesti? Vai kuulutko niihin ihmisiin, jotka aamulla peilin edessä miettivät, voiko samat farkut vetää jalkaan kuutena päivänä viikossa vai onko se jopa vähän ällöä?

Oletko kuullut #30käyttöä-haasteesta? Se lähti liikkeelle Twitterissä pikamuotiuutisoinnista ja maailman ylikulutuspäivästä. Planeettamme kannalta kestävämmän kulutuksen puolesta on kampanjoitu häshtägillä #30käyttöä. Ideana on, että vaate tulisi ostaa vain siinä tapauksessa, että sitä aikoo käyttää kolmekymmentä kertaa. Tai mikä parempaa, että sitä todella käyttää 30 kertaa ja vielä sen jälkeenkin. Näin tekstiilituotantoa voitaisiin saada hillittyä, jos ihmisten vähentynyt ostelu alkaisi näkyä pienenevissä tuotantomäärissä. Tällä hetkellä tuo haave tuntuu mahdottomalta.

Heti alkuun todettakoon, että tämä ajatusmalli kolahtaa varsinkin ketjuliikkeisiin, jotka myyvät laadultaan heikkoja vaatteita. Olen ostanut elämäni aikana useasti vitosen t-paidan kehuen itseäni siitä, että se on puuvillaa eikä mitään keinokuitua ja että sain sen edullisesti, mutta todennut kahden pesun jälkeen, että saumat ovat menneet kieroon ja helmassa on outo reikä. Kyllä, olisin halunnut käyttää t-paitaa vuosia ja vähintään sen 30 kertaa, mutta paita ei sitä kestänyt. Älä ymmärrä väärin, ketjuliikkeissä on toki kestäviäkin vaatteita, mutta ne kaikista edullisimmat eivät niitä ole. Tässä vaiheessa joudun jättämään eettisyyden sivuun ja keskittymään laatuun, jotta postaus ei lähde liikaa sivuraiteille.

Samalla tavalla tämä haaste jyrää erikoiset vaatteet, jotka sopivat vaatekaapissa yhteen vain muutaman muun vaatteen kanssa. Muodikkaat kausivaatteet, jotka ovat trendien harjalla vain vuoden verran, jos sitäkään, saattavat päästä käyttöön vain muutaman kerran, minkä jälkeen ne unohtuvat vaatekaapin perälle tai päätyvät kirppiskasaan odottamaan uutta kotia. Usein vielä turhaan, sillä jos trendi alkaa olla ohi, ei vaatteita osteta kovin mielellään edes käytettyinä. Minulla vaatekaappini järjestämiseen ja hutiostoksien välttelyyn auttoi eniten kapselointi.

Jos kapselivaatekaappi ei ole käsitteenä tuttu, siihen voi tutustua tässä postauskategoriassa. Kun kapselipuvustoa kasataan oman vaatekaapin sisällöstä, siihen pääsyyn asetetaan vaatteelle ehdot. Vaatteet valitaan kaikkien omien vaatteiden joukosta niin, että ensin karsitaan pois kaikki vaatteet, joille ei enää tule käyttöä. Jäljelle jääneistä vaatteista muodostetaan vuodenaikaan sopiva, “pienempi vaatekaappi”, jota sitoudutaan käyttämään esimerkiksi yksi vuodenaika eli n. kolme kuukautta.

Ensin mukaan otetaan suosikkivaatteet eli ne, jotka voisi pukea heti huomenna päälle. Jos yläosa sopii vähintään kahden alaosan ja alaosa kolmen yläosan kanssa, se pääsee mukaan kapseliin. Vaatteiden kokonaismäärä kapselissa on jotakin 20-40 vaatteen väliltä eli joskus jotakin kivaakin voi jäädä ulkopuolelle. Loppuja vaatteita ei suinkaan heitetä pois, vaan ne odottavat reservissä pääsyä seuraavaan kapseliin tai kyllästymistä, jonka iskiessä voi vaihtaa pari vaatetta toisiin reservistä.

Kapselipukeutumisella vaatteille kertyy jopa aika helposti 30 käyttökertaa ja tuo Twitterin haaste tuntuu yhtäkkiä naurettavan helpolta. Jos taas käytettävissä on iso vaatekaapillinen vaatteita, joista osa on piilossa vaatepinojen takana, osa odottaa vanhoihin mittoihin paluuta ja osa sopii yhteen vain niiden tiettyjen housujen kanssa, joita et ole vielä edes ostanut, 30 käyttökertaa voi tuntua melkein mahdottomalta. Ehkä ne lempivaatteet saavat nuo käyttökerrat täyteen, mutta muut eivät lähellekään. On selvää, että turhaa ostelua pitää vähentää, mutta on myös iso apu, jos osaa hyödyntää oman vaatekaappinsa sisällön potentiaalin.

Minun suuntani on kohti parempaa. Vaatekaapissa on vaatteita, jotka sopivat minulle ja joita käytän, mutta esimerkiksi kaappini juhlamekko-osastolta löytyy edelleen eräs tylliunelma, jossa on vielä hintalappukin(!) kiinni. Ja tarvitaanko niitä juhlamekkoja lopultakaan kovin montaa? Pari pitkää ja pari lyhyttä riittäisivät.

Kapselivaatekaappiin tutustumisen jälkeen shoppailuni väheni radikaalisti ja oma tyylini selkeytyi samalla. Käytetyn muodin suosimiseen siirtyminen työni inspiroimana oli myös iso ja tärkeä askel muutama vuosi sitten. Hyödynnän sitä, mikä on jo tuotettu ja ostettu niin, että se jopa kuluu kokonaan loppuun eikä päädy muutaman käytön jälkeen jätteeksi eli lumpuksi. Vuoden alusta alkanut ostolakko paransi tilannettani entisestään, mutta niin… Rikoin vähän aikaa sitten lakkoani, mutta kiipeilen parhaillaan takaisin raiteille.

Tuntuuko 30 käyttökertaa yhdelle vaatteelle paljolta ja vähältä? Luuletko, että kapselivaatekaappi voisi olla sinun juttusi? :)