Naputtelin tässä aikani kuluksi hyvin kuvapitoisen postauksen Bulgariasta. Tästä piti tulla aluksi vain normaali matkakertomus, mutta jotenkin päädyin sitten kirjoittamaan pienen matkaoppaan kultahietikolle matkaaville. Asukuvat ja muut jäivät pois, joten niihin saatan palata vielä myöhemmin. Pitää nyt katsoa, kun noita kuvia tuli otettua noin tuhat ja niiden selailuun menee ihan hetki aikaa. Tässä kuitenkin matkaopasta sellaisesta kiinnostuneille!:)

Yöpyminen ja hotellin valitseminen

Kultahietikot on aikalailla saarrettu hotelleilla, joten yöpymispaikan löytäminen läheltä rantaa ei ole hankalaa. Hotelleissa on kuitenkin huimia eroja, joten kannattaa ehdottomasti lukea matkailusivustoilta ihmisten kokemuksia etukäteen. Matkaoppaamme kertoi, että eräässä hotellissa turistit hyppivät viidennestä kerroksesta uima-altaaseen ja joka viikko(!) joku kuolee sen vuoksi. Kukaan ei varmaankaan tahdo todistaa sellasta tapahtumaa eli hotelleista on tosiaan hyvä ottaa selvää etukäteen.

Suosittelen ehdottomasti hotellia, jonka huoneista löytyy ilmastointi. Oma allaskin on kiva olla olemassa. Meidän perheemme otti loman aamiaisella, koska sillä selvisi usein pitkälle iltapäivään. Omasta hotellistamme (Ambassador) ei ole muuta hyvää  kuvaa kuin sellaisia, joissa seison melkein alasti hotellin edessä eli jätän ne nyt julkaisematta!:D Sen sijaan löysin muutaman kuvan ihanasta allashenkilökunnasta ja allasbaarista sekä hieman parvekenäkymiä.

Ruokailu ja juominen

Kertoo ehkä jotakin matkakohteen hintatasosta ja matkustajien persoudesta herkuille, että 75 % ottamistamme matkakuvista sisältää ruokaa tai juomaa!:D Syöminen oli todella edullista, samoin juominen. Vain energiajuomat (tai osa niistä) olivat Suomen hinnoissa, tosin nekään eivät enää Varnassa. Hintatasot laskivat hurjasti, kun rannalta siirtyi Varnaan ja Varnan ulkopuolella hinnat kuulemma romahtavat täysin. Taksimatka Varnaan maksoi muuten vain reilu 10€ suuntaansa, joten sinnekin pääsee halutessaan edullisesti ostoksille. Varnasta löytyy myös muutama ostoskeskus, joista ainakin Varna Mallissa oli todella hyvät kauppavalikoimat, mutta shoppailuun palataan kohta tarkemmin.

Kahviin palaan vielä myöhemmin tässä postauksessa, sen verran tärkeä osa elämääni se sattuu olemaan. Nuo kuvissa näkyvät hinnat saa helposti euroiksi jakamalla ne kahdella. Ruokasuositukseksi tahtoisin mainita perinteisen Shopska-salaatin, joka muistuttaa aika paljon kreikkalaista maalaissalaattia. Ja kuvasarjahan alkaa valkosuklaapatukalla siksi, että ulkomaanmatkoissa eräs parhaista asioista on se, kun löytää suosikkiherkuistaan ihan uusia makuja ja versioita. Olisittepa nähneet ilmeeni, kun bongailin Mäkkärin ruokalistalta sitruuna-rapuhampurilaisen ja muita eksoottisia herkkuja!

Ostokset ja tuliaiset

Varnassa oli tuttuja ketjuliikkeitä, kuten Zara ja Mango sekä New Yorker, mutta niiden lisäksi myös hieman hinnakkaammat merkit olivat rantautuneet erään kulmamyymälän muodossa paikalle. Pienistä putiikeista teki edullisia löytöjä ja iloiseksi yllätyksekseni nahktatuotteitakin olisi saanut kivaan hintaan. Muovitarjonta alkoi nimittäin tökkiä pahasti jossakin vaiheessa. Eräs parhaista kävelykaduista/shoppailukaduista lähti katedraalilta, joten taksi oli helppo neuvoa ajamaan sen luokse

Myös kultahietikon rantakaduilta teki kivoja löytöjä. Yllätyin vaan, kun merkittömien vaatteiden ja kopiotuotteiden seasta pomppasi välillä H&M:n tai Amisun vaate. Jotenkin en olettanut, että massaketjujen vaatteita kaupitellaan turisteille rantakojuissa, mutta kaipa se on ihan ok sitten.

Mitä sitten kannattaa ostaa? No sitä nahkaa, rantasandaaleja, kangaskenkiä ja ehdottomasti koruja. Varsinkin paikallista hopeaa, josta valmistetaan koruja käsitöinä. Myös laadukkaita puuvillavaatteita sai hyvään hintaan. Bikinivalikoimatkin ovat kivoja, tosin eivät erityisen edullisia. Jos kuitenkin tahtoo biksut, joillaisia ei kävele heti vastaan Suomessa, kannattaa sellaiset kyllä ostaa. Ja ihan näin ohimennen voisin mainita myös vesipiipun olevan edullinen tuliaisostos, mutta ei niistä sen enempää!:D

Auringonotto ja uiminen

Tyly fakta on, että meri on aivan ihana, mutta jo pelkästään rannalla makoiluun menee rahaa. Aurinkotuolin, -varjon tai minkä tahansa paikan varaaminen maksaa. Pyyhealue on ilmainen, mutta se on hieman kauempana merestä kuin “viralliset” aurinkopaikat ja luonnollisesti tupaten täynnä. Tavaroitakaan ei voi jättää pyyhkeelle uimisen ajaksi, vaan rannalle pitää mennä isommalla porukalla ja käydä uimassa vuorotellen. Rantahiekka oli sileää, mutta esimerkiksi Espanjaan verrattuna lasinsirpaleita oli hieman enemmän öisten juhlijoiden jäljiltä. Meduusoitakin näkyi valitettavasti ja tietyissä kohdissa simpukat saattoivat olla yllättävänkin teräviä.

Vuokra-allas on myös yksi mahdollisuus pulikoimiseen. Niitä oli rantakadun tuntumassa meren lähellä ja viereisistä baareista voi kuulemma ostaa juomatarjoilun koko päiväksi. Yleiset altaat ovat usein jonkun ravintolan yhteydessä, jolloin niille saa ostettua palvelua. Aurinkotuolit yms. kuuluvat usein tuohon palvelumaksuun.

Piheinä ihmisinä vietimme siis suuren osan lomastamme oman hotellimme altaalla. Siellä tavarat voi jättää aurinkotuolille uimisen ajaksi ja kaikki tarvikkeet ovat hotellin asiakkaille ilmaisia. Ihana tarjoilijamme avasi meille joka aamu piikin, jonka sitten illalla maksoimme. Kertaakaan meiltä ei koetettu laskuttaa liikaa, henkilökunta oli rehellistä ja mukavaa. Kiitokseksi ihanalle tarjoilijatytölle, joka jaksoi jututtaa meitä ja olla ihana, ostimme rannekorun. Hän kun oli niin ystävällinen, että antoi meidän käyttää omaa uimapatjaansa altaassa. Terveiset Boryanalle!<3

Kulttuuri ja käytöstavat

Kultuuri on ehkä hieman tyhmä väliotsikko tähän osioon. Jotakin yleistä tahtoisin kuitenkin vielä sanoa. Esimerkiksi tippiä meitä vinkattiin jättämään noin 10 % ravintoloissa ja tinkaamista ei suositeltu ollenkaan. Hinnat on poljettu niin alas, että on kuulemma loukkaavaa koettaa saada paljousalennusta tai vongata jonkin tuotteen hintaa alas, kun sen hintalapussa lukee jo selkeästi sen hinta. Joskus myyjät kuitenkin ehdottavat itse alennettua hintaa ja silloin siihen kannattaa tietysti suostua.

Kofeiiniaddikteille minulla on hieman huonoja uutisia, hyvää kahvia on nimittäin erittäin vaikea löytää. Kävimme läpi monta ravintolaa, mutta ratkaisu löytyi lopulta yllättävän läheltä. Allasbaaristamme sai onneksi jumalaista cappuccinoa, mutta ennen baarin aukeamista korvasin aamukahvin tölkkiversioilla (hyi persus) tai energiajuomilla. Allasbaarissakin latte oli aika pahaa, mutta cappuccino ei. Outoa, mutta onneksi sitä oppi nopeasti, mitä kannattaa tilata ja mitä ei.

Rahanvaihdostakin varoiteltiin sen verran, että luotettavimmat paikat olivat hotellien “reseptiuunit” ja isot pankit sekä nostomaatit. Törkeän hyvällä kurssilla ja ilman komissiota mainostavilla rantakojuilla sen sijaan turisteja huijattiin minkä ehdittiin, samoin lentokentän kurssi oli naurettavan huono. Ja rahasta tuli muuten mieleen, että varkasta ei varoiteltu turhaan. Osa näistä epärehellisistä kansalaisista oli jopa leikannut sormen tai pari pois, jotta laukkuihin ja taskuihin pääsisi helpommin käsiksi. Meidänkin porukkaame tällainen naikkonen iski, mutta onneksi isi oli tarkkana ärähti inhottavan varkaan pois ennen kuin mitään ehti sattua. Nainen koitti hivuttautua ryhmämme mukana bussiimme, jolloin bussijonossa olisi ollut äärimmäisen helppo tönäistä jotakuta ja ryöstää hänen samalla.

Eräs mahtava keksintö, jonka bongasin Varnana keskustasta, oli liikennevalojärjestelmä aikanäytöllä. Se kertoi aina, kuinka pitkään valon vaihtumista piti odottaa. Haluan Suomeen tuollaiset! Ihan törkeän hyvä keksintö.:)

Mitäs vielä? Ai, että lähtisinkö uudelleen kultahietikolle? No sen verran voin sanoa, että tuli tässä jo Sallan kanssa vertailtua, mikä viikko syyskuussa olisi molemmilla suhteellisen vapaa lomaa varten. Että heihei sitten vaan, kesäbonukset!:D