Eräs soseresepti
Tilasin itselleni netistä vauvanruokakeittokirjan. Sen sisältö on asiapitoinen, mutta kaipaan kuvia. Jotenkin kuvat värikkäistä kasviksista, hedelmistä ja marjoista konkretisoisivat sen, miten tärkeää on varmistaa, että lapsi syö hyvin ja monipuolisesti. Värit kertovat siitä, että ruoka sisältää hyviä aineita. Välillä kaupassa pääni lyö aivan tyhjää värikkäillä hedelmä- ja vihanneshyllyillä enkä vaan keksi, mitä nakkaisin ostoskoriin bataatin seuraksi. Lasten valmisruokahyllyltä on hyviä kurkkia silloin neuvoa. Siellä muistin, että poikahan tykkää parsakaalista, mutta pelkän parsakaalisoseen sijaan kokeilinkin aivan uudenlaista sosetta. Tässä teille soseinspiraatiota ja vieläpä niiden värikkäiden kuvien kanssa.
Tadaa! Parsakaalisose ja muussattua avokado sopivat mukavasti yhteen. Avokadon kanssa on hyvä muistaa, että hedelmän kivi estää hedelmän tummumisen. Ylijäänyt sose säilyy kiven kanssa vihreänä. Minä tosin keksin, että tuo mössö maistuu superhyvältä paahdetun ruisleivän päällä ja päätin suosiolla väsäillä iltaruualle uudet mössöt. Parsakaalia keittelin sen verran ison määrän, että pakastin loput jääpalamuotissa. Siirrän jäätyneet palat pieneen rasiaan myöhemmin tänään, mutta koska päätin päivittää blogiani jatkossa enemmän reaaliajassa, en malttanut odottaa parsakaalijääpaloja täynnä olevan pakasterasian kuvaamista. Pahoittelut! 😉
Ai niin, ne soseen tiedot vielä! Hyvä sekoitussuhde oli puolikas avokado ja kaksi kukkurallista ruokalusikallista parsakaalisosetta. Siitä riittää meillä kahteen ruokailukertaan. Avokadoa syötän pojalle sen sisältämän rasvan, kaliumin ja vitamiinien (A, B, K) vuoksi, parsakaalia taas on tarjolla, jotta vauva saa C-vitamiinia, rautaa sekä tietysti kuitua – ja koska meidän pieni Nööperi rakastaa sen makua! Parsakaali ja kukkakaali ovat pojan lemppareita bataatin ohella. Mitkä soseet teillä maistuvat parhaiten? Lisää sosemiksailuvinkkejäkin otetaan vastaan! 🙂
Pauliina
Hei hieno vinkki! En malta odottaa et pääsen kokkaileen tytölle keväällä. Pitänee myös hankkia joku “keittokirja” ettei jää oman mielikuvituksen varaan 🙂 Ja edelliseen postaukseen viitaten, tsemppiä blogiahdistukseen! Postaukset on olleet hyviä eikä tätä kotiäitiä haittaa yhtään vaikka kaikki tekstit eivät olisikaan yhtä pitkälle päässä hauduteltuja ja “tärkeitä” aiheita… Aina kiva lueskella miten muiden arki sujuu 🙂 /Pauliina
Iina / Bebe au Lait
Arkijuttuja minäkin tykkään lukea. Tulee sellainen olo, että muillekin sattuu ja tapahtuu. 🙂
Julia
Me aloitettiin kiinteät ruuat viime viikolla ja täälläkin tehdään ruuat itse. Täällä on testattu porkkanaa ja bataattia ne maistuu pojalle todella hyvin.
Hyvä vinkki tuo avokado, ei olisi tullut mieleenkään testata.
Mitä hedelmä soseita siellä on testattu, teetkö nekin itse?:)
Iina / Bebe au Lait
Hedelmiin tutustutaan hitaammin. Vasta luumu, banaani ja päärynä kokeilu, joista luumun ostan valmiina. Banaanista tuli kamala poru. 🙁
PipSa
Kuulostaa tosi hyvältä, ja mahtavaa että Nööperikin tykkää! <3
Iina / Bebe au Lait
Ei tekisi mullekaan täyssosekuuri pahaa. Voisi olla uusi detox-trendi! 😀
Kvaakkuli
“Avokadon kanssa on hyvä muistaa, että hedelmän kivi estää hedelmän tummumisen. Ylijäänyt sose säilyy kiven kanssa vihreänä.”
Tätä en tiennyt, hauska juttu:) Meillä vasta aloitellaan soseita, pottua, porkkanaa ja bataattia on nyt kokeiltu yksin ja yhdessä, kukkakaalin ostin keittämistä varten. Luumusosetta pitäisi vatsan takia antaa kuitenkin eka. Ei varmaan ollut tähän vuodenaikaan kotimaista tuo parsakaali? Itse pohdin pitkään, ostanko espanjalaista kukkakaalia, mutta sitä sai luomuna, niin uskaltauduin ottamaan sen.
Iina / Bebe au Lait
Ei ollut. Luomuna sitä itsekin pyrkii ostamaan ja kotimaisena, mutta valitettavan usein joutuu tinkimään toisesta vaatimuksesta. :/
Emmi
Vaikka ei lasta olekaan, niin tota on pakko kokeilla 😀 Kuulosti sen verran herkulliselta. Varsinkin ruisleivän kanssa. Mmm… Aikuisen versioon voisi varmaan lisätä hiukan suolaa?
Iina / Bebe au Lait
Kannattaa lisätä. Sormisuolaa, jos on. <3
Satu / Odotettu unelmani
Ihana postaus, kiitos! 🙂 Tämän vinkin otan talteen varmasti. Näihin sosejuttuihin pitäisi alkaa perehtymään, meillä nimittäin aloitetaan maistelut muutaman viikon päästä!
Iina / Bebe au Lait
Iik! Se onkin hauskaa! Eri sosevariaatioita on loputon määrä ja ainakin musta on kutkuttavaa löytää juuri ne oman lapsen lempparit. 🙂
Reetta
Hei jes! Kiitos vinkistä! Meillä poika reilu 6 kk on syönyt nyt kolmisen viikkoa soseita. Lähinnä bataattia, se on ollut tosi vatsaystävällinen 😉 muut tuppaa keräämään ilmaa… Mutta olen sekoittanut bataattia ja kesäkurpitsaa ja nyt uutena maistelussa palsternakka. Myös kukkakaali upposi hyvin 🙂 maissin taidan ujuttaa seuraavaksi lautaselle.
Iina / Bebe au Lait
Maissi oli muuten ihan hittiruoka täällä. Suurta herkkua! 🙂
Sini
Avokado onkin varsinaista super foodia ja lisäksi varsin mukavan suutuntuman omaavaa ja miedon makuista. Meidänkin puolivuotias herkuttelee mielellään juuri näillä samoilla vihanneksilla ja myös palsternakka ja maa-artisokka ovat maistuneet hyvin. Varsinkin juurekset muuttuvat kypsennettäessä mukavan makeiksi, lähes hedelmän veroisiksi herkuiksi. Ja nyt juureksia saa lisäksi kaupasta edullisesti.
Oma vauveli onnistui muuten syömään avokadoa sormiruokana, kun hedelmä vaan lohkottuina kuorineen sopiviksi paloiksi. Vauva sai hyvin imeskeltyä pehmeät lihat irti pelkillä ikenilläkin. Kannattaa kokeilla, vauva oli niin iloinen kun pääsi ruokailemaan muun perheen kanssa.
Iina / Bebe au Lait
Pitääkin kokeilla tuota. Nyt on sellainen tarttumavaihe päällä, että voisi onnistuakin. 🙂
Henna
Teillähän on ihan samat lempparit kuin meillä! Tuota avokadoa me ei olla vielä testattu, hyvä vinkki! 🙂
Iina / Bebe au Lait
Kaalit rokkaa siis! 😉
jenna
Minä tein pojalle välipalaksi avokado-päärynäsosetta hänen ollessa vauva. Meillä oli tietyt raaka-aineet mistä tein aina ruokaa. Keitin kaikkia ja sitten sekoitin kaikkia eri variaatioita näistä:peruna, porkkana, kukka- ja parsakaali, bataatti, maissi, kesäkurpitsa. Oiskohan ollu muitaki, ei nyt tule mielee . Myöhemmin sitten tietty lisäksi lihaa. Ja tein jo melko pienelle pastaa ja tomaattikastiketta sekä kanaa ja riisiä, niin ei tarvinnut aina pottua syödä. Ja noihinkin sekaan tietty kasviksia. Vähitellen lisäsin sitten myös mausteita. Laitoin melkeen mitä vaan, mutta en suolaa.
Iina / Bebe au Lait
Oi, pitääkin kokeilla yhdistää tuota avokadoa päärynään! <3
annina
Kiitos vinkistä. Tänään kokeiltiin avokadoa ihan pelkilteen ja alun epäluulon jälkeen se upposi todella hyvin. Pitää ensi kerralla lisätä parsakaali kun tuo jätkä on näköjään sitä mieltä että kahta kertaa ei samaa ruokaa voi syödä 🙂
Iina / Bebe au Lait
Sellainen tapaus teillä, ihana! 😀 Onneksi noita variaatioita riittää ihan loputtomiin. <3
Susu
Lasten vauva-aikoina tuli väsättyä lähes kaikki soseet itse. Sitten tuli vaihe leikki-iässä kun kasvikset jotenki jäi kokonaan lautaselta, kun en itse niitä syönyt. Sillä seurauksella nyt kymmenen vuoden päästä että esikoinen ei piittaa keitetyistä kasviksista ollenkaan(uunissa paahdetut menee kun ei oo lötköjä) ja kuopus syö aina jos saan vaan aikaiseksi keitettyä (ostettua) parsakaalia ja kukkakaalia. Porkkana aiheutti jo vauvana ekasoseena ihottumaan. Hän rakastaa porkkanaa mut muutama vuosi on mennyt nyt ilman.
Ah, avauduin nyt taas pitkästi. Siis mulle ei tullut mieleenikään soseuttaa silloin vauvoille avokadoa! Opin itsekin syömään sitä vuonna 2013…!
Ensin epäilin ettei se (kirjoitustasi lukiessni) sovi vauvoille mutta ei siitä löytynyt mitään näyttöä..jipii! Maanmainio!
Nim. Ruisleivällä aina avokadoa nykyään
P.s. Lihasoseidenteko on yhtä helppoa! Meille lekuri kerran sanoi ettei kananmuna ole alle 2 v ruokaa kun se ei sopinut…vaikka se mainitaan (vielä nykyäänkin 6kk kohdalla?) että kuuluu lihakastiin.
No nyt mä lopetan..
Iina / Bebe au Lait
Sama juttu! Siis etten syönyt vielö vähän aikaa sitten avokadoa ja kyseenalaistin sen sopimisen vauvallekin. Onneksi tuli kokeiltua. 🙂
Meille muuten juuri eilen suositeltiin kananmunan (tai sii keltuaisen) antamista. Outoa…
susu
Muna on aika allergisoiva.. Mutta sitä sitten suositellaan lihan, kanan ja kalan tapaan, vieläkin. Toki varmaankannattaaki kokeilla mutta varoen. Luulisin.
Tsemppiä! Toivotan itsellenikin varmuuden vuoksi kun viimeinen viikko tätä ikää lähtee käyntiin. Fiilikset vuoristorataa…!
Iina / Bebe au Lait
Niin on. Neuvolassa ohjeistettiin, että kokeiltaisiin pelkällä keltuaisella ensin, kun se valkuainen on se allergisoiva osa. Tulipa opittua tämäkin juttu! 🙂
Ionel
Meillä on näköjään hyvin samanikäiset pojat, joten voisin laittaa vähän tietoa meidän syömisistä. Poika on tähän menessä tykkänyt ainakin kaikista soseista, joten ehkä uppoaisi teilläkin.
1) batatti, peruna, sipuli, kurpitsa, salaatinlehti , kana
2) parsakaali, fenkoli, kesäkurpitsa, persiljaa, kalaa
3) porkkanaa, bataattia, selleriä, herneitä ja lihaa.
Pyrin aina laittamaan vähintään 3 eri kasvista, ja sitten jonkun proteiininlähteen, vaikka juustoa. ( parmesan, philadelphia, ricotta)
Iina / Bebe au Lait
Kiitos hyvistä vinkeistä! Tuo maustamisen opetteleminen on mulla seuraava tehtävä. Eilenkin syötiin tylsästi bataattia ja kanaa. 🙂
Annika
Vau tää pitää ottaa muistiin 🙂 Meillä ei viel syödä kiinteitä, mut tässä kuukauden päästä ois tarkoitus aloittaa. Pakko mainostaa yhtä hyvää sivustoa itsetehdyistä soseista: http://maxindeli.blogspot.fi/2011/11/resepti-maissia-kesakurpitsaa-ja-omenaa.html
Iina / Bebe au Lait
Kiitos vinkistä! Vaikuttaa hyvältä. 🙂