Lueskelin tuossa aamulla tätä artikkelia ja muistelin kaikkia niitä kertoja, kun jonkun minua vanhemman aikuisen kommentti on saanut ohimosuoneni sykkimään ja verenpaineni nousemaan äkillisesti. Ai, että teillä ei käytetä joka kerta matkustustilanteessa vauvalla turvakaukaloa? Ja liikkuvassa autossa voi imettää vauvaa sylissä, jos vaan on varovainen? Niin, kun teillekin tehtiin pienenä niin, etteke kasvanet kieroon tai kuolleet. Mutta tiedätkö, sinä minun huoltani vähättelevä vanhempi, että moni muu lapsi kuoli juuri silloin vanhoina, “hyvinä ja huolettomina” aikoina.

Siksi kirjoitan nyt pää höyryten tämän postauksen meidän autoilustamme, jolle usein nostellaan kulmia ja naureskellaan. Haluan imeä itseeni kaikki neuvot ja vinkit turvalliseen autoiluun, jotta asiasta keskusteltaisiin ja tieto aiheesta leviäisi. Haluan oppia lisää ja luoda lapselleni turvallisen ympäristön kasvaa, vaikkakin se johtaisi harmaisiin hiuksiin ja omaan hermoromahdukseeni aina satunnaisesti. Loputon huoli on sen arvoinen sivuoire, että omalla lapsella on turvallinen olla. Aloitetaan siis ihan perusasioista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lämpötilan säätely ja auringonpaisteelta suojaaminen eli vauvan pukeminen ja tasainen ruokinta. Oikeanlainen pukeutuminen ja tasaiset ruokailuvälit ehkäisevät monta ikävää juttua. Jo matkustusmukavuus vaatii järkevän pukeutumisen autoon, mutta asia on tärkeä myös turvallisuuden kannalta. On hyvä miettiä, kuinka kevyesti itse pukeutuu, jos joutuu matkustamaan kuumassa autossa ja pahimmillaan vielä pitkiä matkoja. Matkat kannattaa ajoittaa viileään aamuaikaiseen tai iltaan, jos vaan mitenkään mahdollista. Keskipäivällä aurinko on kuumimmillaan. Auton ikkunan voi myös verhoilla vauvan vierestä niin, ettei aurinko porota suoraan pieneen matkustajaan.

Varsinaiseen turvallisuuteen päästään siinä vaiheessa, kun kesähelteet ovat ovella, ja vauvaa suojellaan auringonpistoksilta, nestehukalta ja jopa lämpöhalvaukselta. Auringonpistos, jonka voi saada ikkunan läpi autossa, on seuraus päähän kohdistuneesta suorasta auringonpaisteesta. Se on eräänlainen hermostoärsytys, mutta sen voi välttää helposti käyttämällä päähinettä.  Nestehukka pidetään loitolla tarjoamalla vauvalle tasaisin väliajoin juotavaa. Ajomatkan aikana onkin hyvä pitää imetys- tai juomataukoja niin, että auto on pysähdyksissä eikä vauva ole kiinni istuimessa juomatilanteessa. Lämpöhalvausta ehkäistään auton oikealla sisälämpötilalla ja vauvan tarpeeksi kevyellä pukeutumisella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvä ja turvallinen turvakaukalo tai vanhempien lasten kanssa turvaistuin. Turvaistuimia ei kannata ostaa käytettyinä, ellei tunne istuimen käyttöhistoriaa tarkoin. Sukulaisiin ja ystäviin voi karkeasti jaoteltuna luottaa, nettikirppiksiltä en lähtisi turvaistuinta ostamaan, vaikka siellä kuinka väitettäisiin istuinta turvalliseksi. Istuin kannattaa valita huolella, sillä nykysuositus on muistaakseni, että lapsi matkustaisi 4-vuotiaaksi asti turvaistuimessa selkä menosuuntaan. Vanha turvakaukalohan, jossa Nöpsy matkusti ensimmäiset kuukaudet, meillä oli medialainassa Stokkelta. Mummolassa oli lisäksi saman rungon kaukalo eri merkiltä.

Lopulta tuli aika siirtyä kaukalosta isompaan turvaistuimeen. Värin valitsin jatkamaan turvakaukaloiden värimaailmaa. Cybexin Pallas 2-Fix -turvaistuimen ns. erikoisuus on turvapalkki, joka korvaa perinteiset turvavaljaat. Istuinta valittiin kauan, mutta luettuamme useita tutkimuksia siitä, miten turvatyyny mahdollistaa lapsen olkapäiden liikkumisen törmäystilanteessa, päädyimme tällaiseen istuimeen. Turvapalkki estää mahdollisessa törmäyksessä lapsen niskan retkahdusvamman, joka on kuulemma vielä se kaikista yleisin kolarivamma, joka etutörmäyksissä usein aiheutuu etenkin nuoremmille kasvot menosuuntaan matkustaville lapsille. Myös sivutörmäyssuojat ovat tässä istuimessa hyvät, ja istuin on helppo kiinnittää autoon turvavyön avulla. Autoon laitetaan ensin istuin, sitten lapsi, sen jälkeen turvapalkki ja lopuksi turvavyö palkin yli. Kannattaa tosissaan lukea testejä ja vertailuja ennen kuin hankkii istumen, nämä Cybexit (useita eri malleja) ovat kärjessä lähes kaikissa vertailuissa, joita kävimme lävitse. Meidän istuimemme sponsoroi Jollyroom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lastenvahti alias vauvankyttääjä takapenkillä lapsen seurana. Tiedän, että tämä kohta jakaa mielipiteitä, mutta meillä ei vaan ajeta autoa niin, että vauva olisi yksin takapenkillä. Koska vauva matkustaa turvasyistä aina takapenkillä, siellä matkustan yleensä minäkin.  Kaksin emme autolla tästä syystä liiku, sillä en luota siihen, että etupenkin turvatyynyt eivät laukea törmäystilanteessa, vaikka ne olisi kytketty pois. Olen hieman vainoharhainen, tiedän kyllä sen. Etumatkustajan puoleinen takaistuin on myös monien tutkimusten mukaan turvallisin paikka lapselle, lapsen selän on ehdottomasti otava ajosuuntaan, jos turvaistuin on valjasmallia. Turvakaukalon paikasta voi halutessaan lukea lisää Liikenneturvan sivuilta.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pähkinänkuoressa turvallisen matkustamisen avaimet ovat matkustusajan ja matkustusvälineen lämpötilan huomiointi, lapsen turvallinen matkustuspaikka ja joku, joka pitää pientä matkustajaa silmällä matkan ajan. Mitkä ovat teidän parhaat vinkkinne mahdollisimman sujavaan ja ennen kaikkea turvalliseen autoiluun? 🙂