Korkataanpa sitten uusi vuosi tissiasioilla. Imettämisestä ei olekaan tullut hetkeen kirjoitettua. Ehkäpä siksi, ettei se tällä hetkellä ole mitenkään päivänpolttava aihe, vaan arkirutiini, joka sujuu jälleen pienen notkahduksen jälkeen omalla painollaan. Neljäkuukautisneuvolassa saimme painokeskustelun päätteeksi ohjeet soseruokailun aloittamiseen. Annoimme soseita kahdesti päivässä ja illalla ohjeistettiin antamaan velliä. Velli takasi hyvät yöunet, mutta aiheutti vatsanpuruja vauvan hotkiessa vellin aivan liian nopeasti. Jätimme iltavellin lopulta pois ja annoimme kiinteitä kahdesti päivässä. Lisäksi poika sai rintamaitoa.

Yksi syy soseruokailun aloittamiseen oli maidontuotantoni raju ehtyminen. Kun soseruokailua oli jatkettu reilun viikon verran, huomasin ilokseni, että joko pojan painokäyrien aiheuttaman kriisin katoaminen tai imetyskertojen vähentyminen oli aiheuttanut sen, että maito alkoi nousta entistä paremmin ja pystyin jälleen imettämään pojan kylläiseksi. Niinpä seuraavalla neuvolakäynnillä oltiin jälleen hyvin käyrillä ja äidin mieli oli iloinen. Kahden soseruokahetken rinnalle neuvottiin lisäämään aamu- ja iltapuurohetket, joista olemme nyt lisänneet aamupuuron päivärutiineihimme. Suunnilleen viiden ja puolen kuukauden ikäinen poika saa nyt siis aamulla puuron ja kahdet soseet päivässä sen lisäksi, että maitoa tarjotaan aina, kun poika “pyytää” päästä rinnalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska maitoa tulee nykyään varsin runsaasti, oikeastaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, pumppaan ja pakastan sitä varastoon. Käytössäni on käsikäyttöinen rintapumppu, josta kirjoittelin jo aiemmin tässä postauksessa, sillä maidonkerääjät tuntuvat jostakin syystä nyt jotenkin epämiellyttäviltä. Pakastan pumpatun maidon pienissä pusseissa, joista sitä voi sulattaa, jos lähden joskus ulos niin, että vauva jää isän tai isovanhempien kanssa. Soseruokia en enää “laimenna” tai mausta maidolla juuri koskaan, joten siihen tarkoitukseen en maitoa pakasta. Kirjoittelin ylös keskeiset neuvot, joita äidinmaidon pakastamiseen olen saanut, jos aihe on jollekin uusi. Lisävinkkejä otan mielelläni vastaan, niille on aina käyttöä.

Pakastusohjeet äidinmaidolle:

  • lypsetty/pumpattu äidinmaito pitää pakastaa niin tuoreena kuin mahdollista saman vuorokauden aikana
  • pakastamiseen sopii huolella pesty, mutta ei keitetty, rasia tai vaikkapa pieni, uudelleensuljettava pussi kuten meillä
  • pakastusastiaan kirjoitetaan vähintäänkin pumppaus-/pakastuspäivämäärä, mutta millilitramääräkin voi olla hyödyllinen tieto riippuen hieman siitä, mihin maitoa tulevaisuudessa käytetään
  • pakastettu äidinmaito säilyy kolme kuukautta riippuen vähän siitä, missä kohtaa pakastinta se on
  • sulatettu äidinmaito saattaa haista erilaiselta ja näyttää väritykseltään toisenlaiselta kuin tuore, mutta se ei tarkoita, että maito on pilalla
  • sulatettu äidinmaito säilyy jääkaapissa käyttökelpoisena vuorokauden
  • jotta pakastetun äidinmaidon koostumus säilyy hyvänä, se lämmitetään vesihauteessa
  • kertaalleen lämmitettyä äidinmaitoa ei saa käyttää (eli lämmittää eikä pakastaa uudelleen)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikka meillä syödäänkin päivittäin kahdesti soseruokaa ja aloitetaan aamut vatsaystävällisellä luumu-kaurapuurolla, imetän kiinteiden ruokien rinnalla enkä anna kovin mielelläni vauvalle tuttipullosta edes oma maitoani. En ole mitenkään pulloruokintaa vastaan, mutta pyrin pitämään rintaruokinnan ykkösvaihtoehtoja maidonsaantiasioissa. Maitoa on tallessa pakastimessa, jos tulee jokin arvaamaton tilanne, etten voi imettää, ja kuiva-ainekaapissa on myös purkki maitovastiketta hätävarana. Tavoitteani on imettää vauvaa ruokailujen välillä ja öisin imetyksen helppouden ja vauvan kasvun turvaamisen vuoksi vielä monen kuukauden ajan. No joo, ja onhan se nyt ihana tunne, kun pieni rakas on ihan lähellä, joten ei näitä päätöksiä ole tehty pelkästään järjellä, vaan myös tunteella.

Vinkkinä muuten muillekin, joille imetys on tärkeää, tahtoisin jakaa tietoa eräästä Facebook-ryhmästä, jossa koulutetut imetystukiäidit vastaavat kysymyksiin imetysasioista. Tuo ryhmä on myös hyvä paikka keskustella muiden äitien kanssa esimerkiksi sellaisista asioista, joista ei voi omien tuttujen tai sukulaisten kanssa erimielisyyksien vuoksi puhua. Monet vanhemmat äidit kun tuppaavat suosittelemaan pulloruokintaa mieluummin kuin rintaruokintaa, koska siihen kannustettiin heidän nuoruudessaan enemmän ja se saattaa nopeasti ajateltuna tuntua jotenkin helpommalta vaihtoehdolta, vaikka imetys sujuisikin ns. normaalisti. Nyt, kun meidänkin pojallemme tulee hampaita, etsin ryhmästä jo annettuja vastauksia kysymyksiin koskien imetystä ja ensimmäisiä hampaita. Omiakin kysymyksiä saa toki jättää, mutta yleisimmät aiheet on käsitelty ryhmässä jo useampaan kertaan ja ne löytää aika helposti hakusanoilla. Imetyksen turi ry -ryhmän löytää klikkaamalla tuota alla olevaa kuvaa tai suoraan tämän linkin takaa. Liittykää ihmeessä! 🙂

Imetyksen tuki ry