Teemaviikko: TOFU TUTUKSI
Tervetuloa todella pitkästä aikaa teemaviikoille! Tällä kertaa teemana on ruoka eikä edes mikä tahansa ruoka, vaan (vähän kuin kasvisruokaviikolla aikanaan) hyppään jälleen suoraan tuntemattomaan. Aion tällä kertaa tutustua erilaisiin tofuruokiin ja postata tämän viikon aikana päivittäin yhden kokeilemani tofuohjeen. Yksin en suinkaan joudu uuteen ruokaan tutustumaan, vaan apunani on Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen TOFU keittokirja, jonka sain teemaviikkoa varten itselleni. Kirja on jo selattu läpi useampaankin otteeseen ja perheenjäsenet sekä ystävät ovat merkinneet kirjaan omat ruokatoiveensa.
Raaka-aineina käytän Soyan lahjoittamia Gourmet Tofu -tuotteita. Kokeilen todella monipuolisen pehmeän tofun lisäksi uutta hampputofua sekä perinteistä maustamatonta ja marinoitua tofua, joka ei jostakin syystä päässyt tämän postauksen kuviin asti jääkaapista. Eniten odotan kuitenkin kylmäsavutofuun tutustumista, sillä se kuulostaa hurjan herkulliselta. Sellaisenaan tofun koostumus on hieman juustomainen ja maku hyvin mitäänsanomaton, joten erilaisten reseptien avulla odotan saavani tofusta raaka-aineena irti paljon. Kokeilen sekä makeita että suolaisia reseptejä vähän sen mukaan, millaista ruokaa tekee milloinkin mieli.
Vaikka apuvälineeni eli tuo superihana keittokirja vaikuttaakin varsin pätevältä opukselta, pyytäisin tälläkin kertaa teemaviikolle hieman teidän apuanne. Tiedän, että lukijoideni joukossa on paljon ruokaexperttejä ja olisi mukava, jos neuvoisitte hämmentynyttä tofuamatööriä hieman. Jakakaa tai linkatkaa siis kommenttiboksiin parhaat tofuvinkkinne tai -reseptinne, jotta selviän tästä viikosta kunnialla! :)
*jossu*
Ainakin sesamsiemenillä paneroituna tykkään tofua syödä! Ihan vaan kierittelee tofusta leikatut viipaleet kananmunassa ja siemenissä ja sitten pannulle.
Kiinnitin muuten huomiota, että onko tuossa yhdessä paketissa tosiaan viim. käyttöpäivänä 22.2. vai näenkö harhoja? Sehän on mennyt jo vanhaksi!
MouMou
Joo on se, tämä kuva on otettu yli viikko sitten ja aloin kokkailla pari päivää sitten vanhimpia pois. :)
tiu
oon ollut pian 13vuotta kasvissyöjä ja edelleenkin ainoa keino jolla saan tofun syöntikuntoiseksi on maustaa se soijakastikkeella :) omistan tuon samaisen keittokirjankin, mutta siitäkään ei ole ollut apua. Vaikka siihen kuinka lätkisi muitakin mausteita, niin soijakastikkeessa se on uitettava siitä huolimatta :)
MouMou
Pitää siis hamstrata sitä jättipullo. :)
Cole
Protip: Mapo Tofu, autenttisilla tarveaineilla. Hakee vaan sitä kunnon tofua Aasia-kaupasta niin aijaiiii kun on hyvvee (ja tulista notta silmissä kiehuu)! <3
khihi ;)
MouMou
Tulista? Oikeasti?! <3
Cole
Voi kyllä! Klassinen Sichuanilainen dishi tuo.
Jauhelihaa, Doubanjiangia (tulista paputahnaa), chiliä, mustapapuja, sichuaninpippuria ja tietysti tofua. Kaikki tämä hassunihkussa öljykylvyssä wokattuna… <3
MouMou
Voi nam! Miksei noita aineita vaan voi löytyä valmiiksi jääkaapista. :)
Jenni
Se kylmäsavutofu on ehkä kaikkein parasta noista. Syön sitä usein pikaruokana, kun se on hyvää pelkällä pannulla paistamalla. Joskus tein siitä pataakin mihin tuli tuon tofun lisäksi pilkottuja paprikoita, sipulia ja koskenlaskijaa. Tuo toimii myös hyvin suolaisissa kasvispiirakoissa. Paistamalla sopii hyvin myös esimerkiksi hampurilaisen pihviksi ja siitä saa ihania kastikkeita. Todella monikäyttöinen siis. Nyt alan ihmettelemään miksi edes koskaan olen valittanut, että kasvissyöjiltä puuttuu nopea, ota paketista pannulle ruoka mutta tuossahan se olisi :D
Pehmeää tofua olen käyttänyt tahnoissa ja marjapiirakoissa kermaviilin tilalla. Nyt ajattelin kumminkin testata sen paistamista pannulla, koska esim kiinalaisen keittiön käyttämä tofu on juurikin tuommoista pehmeää ja ihan parasta.
Tuommoinen keittokirja olisi kyllä kätevä omistaa itsekin, sillä vaikka mielikuvitusta onkin suotu, niin joskus sekään ei riitä. Hyviä ohjeita, kun ei tofun käyttöön aina löydykään netistä.
MouMou
Piirakkaa, kyllä! Kiitos vinkistä. :)
Safiiritar
aivan mahtava teemaviikkoidea, kiitos jo näin etukäteen :)
MouMou
Eipä mitään. Piti keksiä jotakin vähän erilaista. :)
merikukka
Innolla odotan tofureseptejä!
MouMou
Tuossa aamulla tuli maisteltua juuri niin hyvää marjapiirakkaa tofusta, että voi jösses! <3
Jenna
Kuulostaa tosi kivalle teemaviikolle :) oon aika huono käyttämään tofua, vaikka se hyvää onkin!
MouMou
Mä taas nautiskelen raaka-aineet aina “loppuun”, minkä jälkeen en välttämättä voi pariin vuoteen syödä niitä. Pakko opetella käyttämään uusia! :D
Nimim. kanasuikaleöverit 2003-2006 <3
Anni
jeejee tätä olen kaivannutkin! Itsellä kovin mitään sanomaton kuva tofusta. Kerran pari olen syönyt ja maistui ihan puulta. :D Joten josko nyt sais vinkkejä, miten siitä voisi tehdä vähän maukkaampaa. :)
MouMou
Toi on ihan tasan mun mielikuvani soijasuikaleista. Taidan pitää seuraavan teemaviikon niistä! :D
Iidis
Tässä meidän talouden tofu-lemppari: Pippurimyllyn appelsiini-seesaminsiemen tofu(http://ruoka.fi/blogit/pippurimylly/appelsiini-seesaminsiementofu). Muutenkin kaikki Pippurimylln tofu- ja muut reseptit ovat kokeilemisen arvoisia!
Lisäksi viime viikolla sovelsimme pehmeää tofua nuudelikeittoon. Litran verran kasvislientä, porkkanaa ja paprikaa ohuina suikaleina, pakkasesta pitkiä vihreitä papuja. Chiliä saa heittää sekaan pienenä silppuna. Lopuksi mukaan pehmeä tofu ja nuudelit. Nomnom!
MouMou
Kiitos! Näyttää aivan mielettömän hyvältä. <3
May
Hampunsiementofu paistettuna -miksei raakanakin: NAM. Tofu sopii juustotarjottimelle, salaatteihin tai aterian “pihviksi”.
MouMou
Kannattaako sitä maustaa jotenkin ennen paistamista vai riittäkö paistaminen itsessään tuomaan makua tofuun? :)
May
Ounouu, muistin tämän kommentin näin myöhäisessä vaiheessa (toivottavasti joku muu on vinkannut tähän liittyen), mutta vastaisuuden varalle: olen kyllä ihan sellaisenaan, ilman sen kummempia mausteluita paistanut hampputofua. Joku valistuneempi varmasti osaa neuvoa mausteiden kanssa :) Olitkin kokeillut hampputofua salaattiin :)
MouMou
Pakko oli, kun kerta vinkattiin. :)
Ezraa
Tofu♥ Reseptejä en osaa sanoa, mutta nuudelikasvistofu- sekoitus on mahtavuutta! Ainekset vain sekaisin, mausteita joukkoon ja voila!;)
MouMou
Kuulostaa sellaiselta, mihin meikäläinenkin pystyy mokailematta! :D
miijamarya
parasta tofusta tulee kun sitä pitää miedolla lämmöllä pannulla PIIIITKÄÄN, vaikka puol tuntia tai 40 minuuttia. :D Ja soijaa suosittelen minäkin :)
MouMou
Aah! Mä olen aina (täysin virheellisesti) olettanut, että tofulle sopisi paremmin nopea käynti kuumalla pannulla. Eli KIITOS! :)
Sonia
Vegaaniaikoina tuli kokattua tofua vähän väliä, nyt harvemmin.
Mä tykkään eniten siitä marinoidusta leivitettynä ja paistettuna. Niin, että tofun kuivattaa talouspaperien välissä – helkutin painavia kirjoja päälle niin on nopeampaa. Sitten leivitetään korppujauhoilla ja paistetaan. Kananmunaa en tietenkään vegaanina käyttänyt, mutta varmasti toimii tohon.
Jos marinoi itse, sitruunamehu on ihan must, ja soijakastike.
Se kylmäsavuversio on ainoa, josta en tykkää. Se on pahaa. En kyllä tykkää mistään kylmäsavumausta.
Mä tykkään noista ihan tollasenaankin kun on makuun tottunut, lähinnä ne maistuu kananmunan valkuaiselta. Kaupasta saa myös tölkkitofua, mutta se on yleensä sellaista pehmeää. Samoin kiinalaiset ravintolat käyttävät sitä, se on minusta huonompaa kuin tuo suomalainen.
MouMou
Hei, iso kiitos vinkeistä! :)
Sonjaa
Jee, kiva teemaviikko! :) Käytän välillä tofua, ja sen laittamiseen otan kyllä mielellään vinkkejä vastaan! Erityisesti just jos jollain on ns. käsittelyvinkkejä tofulle. Se on mun heikkous :P
Viimeksi tein tofukastiketta: keltaista currytahnaa, kookosmaitoa ja sipulia. Tofut kuutioina sekaan. Ne oli siis valmiiksi kuulloteltuja. Hyvää oli :) Ehkä maistuis sullekin kun tykkäät kookoksesta? :)
Sonjaa
Niin ja kivoja vinkkejä on ollut jo näissä kommenteissakin! JEE :)
MouMou
Onneksi! Pelkäsin, että jätätte mut ihan liriin tofuineni. :)
MouMou
Oi, kyllä! Kookos on ihanaa ja curry samoin. :)
SK
Makaronilaatikkoon saa upotettua marinoitua tofua murustettuna (soijarouheen tai jauhelihan tilalle) ja pehmeää tofua (silken) munamaidon korvikkeeksi. Tässä on esim. hyvä resepti http://tofufortwo.net/2007/10/24/macaroni-casserole/
(Savu)tofu sopii mielestäni hyvin mm. tortillan täytteeksi, leivälle sellaisenaan juustohöylällä viipaloituna sekä wokkeihin. Jos marinoi tofun itse, kannattaa se viipaloinnin jälkeen kuivata palalla talouspaperia, niin se imee makuja paremmin. Marinadiin laitan itse happaman ja suolaisen komponentin lisäksi ripauksen makeaa, koska se tasapainottaa näitä makuja.
Pehmeästä tofusta saakin rahkan tai jäätelön tyyppistä jälkkäriä, kun tehosekoittaa (jäisiä) pakastemarjoja ja maustaa sokerilla.
MouMou
Juustohöylällä? Ovelaa! Enpä olisi tuota keksinyt. :)
ella
Kiinnostavaa! Itse olen saanut aikaan pyyhekuminmakuista ja mustaksi poltettua tofua. Kumpaakaan ei syönyt mielellään, vaikka samoilla aineksilla marinoidut soijaleikkeet- ja suikaleet ovat herkkua :( Odotan innolla teemaviikon reseptejä, sillä tällä hetkellä olen ulkoistanut tofuelämysten tuottamisen kiinalaisille ravintoloille ;D
MouMou
APUA! Kuulostaa pelottavalta. Epäilen kyllä, että mäkin onnistuisin tossa. ;)
Iita
Kylmäsavutofu on tämän kasvissyöjän suosikki sen runsaan maun vuoksi, kannattaa kokeilla aasialaisvivahteista tofuwokkia soijakastikkeessa, ihan loistavaa ja on kelvannut vuosia lihansyöjäavomiehellekin! Jouluna tein kylmäsavutofusta kinkunkorvikkeen leivittämällä sen ja paistamalla uunissa.
MouMou
Soijakastiketta on suositellut jo niin moni, että turvaudun takuulla siihen. :)
manna
Savutofusalaatti on ihan parasta: salaattia, paprikaa, tomaattia, cashew-pähkinöitä, sipulia, savutofua ja pinjansiemeniä – nam :)
Toinen on ihan perus: tofupyörykät & tsatsikikastike: maustamaton tofu, sipulia, valkosipulia, vehnäjauhoa, pähkinöitä ja haluamiaan mausteita tehosekoittimessa taikinaksi ja paistetaan pannulla pyöryköiksi. :) (tsatsikin voi tehdä esim. soijajugurttiin niin saa vegaanisen version)
Ihana lukea myös muiden tofuvinkkejä! :)
MouMou
Uuh, nuo pyörykät kuulostavat varsinkin hyviltä! :)
Jools
Ihan mahtavaa, että uhrarohkeasti lähdet kokeilemaan reseptejä Itsellä on tofun kanssa sama kuin sushin kanssa, en saa sitä hajun takia kurkusta alas, vaikka kuinka yrittäisin. Jotenkin välillä tuntuu, että jää jostain vaille, koska muuten syön aivan mitä vain. :D
MouMou
Mulla oli pitkään tofusta ällö mielikuvan misokeiton vuoksi, mutta ajattelin selättää kammoni. :)
Pippuri
Onpas kiva teemaviikko luvassa! Odotan innolla!
Vinkkejä ei mulla kyllä ole jakaa, koska tofusta ei ole mitään kokemusta.. Eikun onpas! Ala-asteella, kun laktoosi-intoleranssi alkoi, sain aina herkutella tofujätskillä (ajatella sitä aikaa, kun laktoosittomia maitotuotteita ei ollut), mutta siihenpä mun kokemukset jäikin :D
MouMou
Ai niin, kun sitä on jätskinäkin! :D <3
Pippuri
Niinpä, ja se on vielä hyvääää! <3 :D haha, jes! Onnistuinpas jakamaan yhden sun mieltä avartavan tofuvinkin! :D
MouMou
:D
Juusku
Tuossa tofukuvassa vilahtaa tuo vihreä tofupaketti, jossa seisoo “hamppu” niin siitä saa aika hyvän salaatin seuraavalla tavalla:
– Yksi paketti hampputofua
– Yksi jäävuorisalaatti
– Kirsikkatomaatteja
– Kurkku
– Paprika
– Pähkinöitä tai siemeniä
Pilko tofu ja paista pannulla rapsakaksi ja paahda siemenet/pähkinät. Pilko muiden aineiden sekaan ja nauti vesilasin kanssa.
MouMou
Kiitos tästä! :)
Anni
Herkullisen näköistä!
Postauksen aiheen ohi, olisikohan mahdollista taas piakoin saada väli-raporttia venus naked skin-laitteen toimivuudesta? Kovasti pähkäilen hoitolan ja kotilaitteen välillä :)
MouMou
Se tulee varmaankin jossakin vaiheessa kevättä. :)
imlacking
Mä löysin ton Tofu -kirjan viime vuonna kirjaston poistomyynnistä 0,50e. Pitäis varmaan selailla enemmänkin tota kirjaa ja opetella käyttämään tofua.
MouMou
Ei huono hinta! Oon edelleen koukussa kirjan tofusalaattiin, se on vaan niin hyvää. :)