Unohdin ihan kertoa vanhempieni luona eräänä sunnuntaina vietetystä porkkanapäivästä! Koko hullu idea lähti siitä, kun äitini kuuli jostakin radio-ohjelmasta, että porkkanamehu sisältää runsaasti hyviä ravintoaineita. Kuuleman mukaan jo yksi mehulasillinen päivässä tankkaa beetakaroteeni-, vitamiini- (B, D, E, K) ja mineraalivarastot (kalsium, kalium, magnesium, rauta sekä koboltti) hyville tasoille. Mehua oli siis saatava, joten lähdimme hakemaan kaupasta jättipussin suomalaisia porkkanoita. Meikäläinen sujautti mehuun mukaan appelsiinia, jotta mehun maku ei olisi aivan niin porkkanainen, ja plussasi samalla mehun vitamiinisaldoon myös C-vitamiinin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mehustus1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA mehustus2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mehua saatiin tehtyä, mutta porkkanapäivämme ei päättynytkään siihen. Päätimme leipoa lisäksi meheviä porkkanasämpylöitä, jotka ovat parhaimmillaan voin ja juuston kanssa. Sämpylät ovat siitä kivoja, että niihin voi piilottaa vaikka mitä herkkuja aamuisesta kaurapuurosta porkkanaraasteeseen ja omenahilloon. Makeus tekee vain hyvää suolaisten sämpylöiden maulle, kokeilkaa vaikka! Meillä taikinan pyöräyttää aina 70-luvulta asti uskollisesti palvellut monitoimikone. Raasteen lisäksi taikinaan lisättiin iso loraus porkkanamehua.

mehustus3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meikäläisen mielestä porkkana on parhaimmillaan rapeana wokeissa tai sitten makeissa leivonnaisissa. Tällä kertaa keskityimme kuitenkin vain terveysmehuun ja sämpylöihin, vaikka koetin kovasti vihjailla porkkanakakkuhimostani. Mukana keittiömme hurjassa menossa oli tietysti Braunilta saatu mehustin, jolla saa mehun lisätuotteena porkkanamössöä, jota voi sitten tosiaan käyttää sämpylöihin tai vaikkapa siihen jumalaiseen porkkanakakkuun. Näin meillä hyötykäytetään “jätteitä”! ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA