Näkkileipä
En kuollaksenikaan muista mistä ja koska olen tämän ohjeen talteen ottanut. Se löytyi kuitenkin luonnos-kansiostani, joten ajattelin testata sitä. Ostin joskus kuiva-ainekaappiini pussin ruisjauhoja, mutta en koskaan leiponutkaan sitä saaristolaisleipää. Tulipahan nyt niillekin käyttöä!:)
Näkkileipä (pellillinen näitä paksumpia tai kaksi pellillistä ohuita)
5 dl vettä
1/2 kuivahiivapussi
1 rkl suolaa
600 g hienoja täysjyväruisjauhoja
Sekoita kulhossa kuivahiiva, jauhot ja suola. Lisää jauhoihin reilusti kädenlämpöinen vesi ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna taikinan nousta keittiöpyyhkeen alla 30 minuuttia.
Nosta taikina jauhotetulle leivinpaperille ja kaulitse se levyksi. Pistele levy haarukalla ja jaa taikina haluamasi kokoisiksi paloiksi taikinapyörällä. Paista 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ritilän päällä ja murra se sitten paloiksi.
Elleivät näkkärit ole riittävän kovia, kuten yhden pellin taktiikalla voi käydä, palauta ne ritilän päällä pohja ylöspäin 100 asteiseen uuniin vielä 5-10 minuutiksi. Nauti aidon voin kanssa ja annan makuhermojesi räjähtää nautinnosta…
Soikku
Tuommoista vois kyllä kokeilla vääntää! :)
MouMou
Kannattaa suosiolla sitten kaulita se kahdelle pellille, niin tulee rapsakampaa. Tai tehdä puolikas annos yhdelle pellille.:)
rrrous
Just eilen mietittin että voisko puurosta tehä näkkileipää :D …tässä ehkä hitusen parempi vaihtoehto, vois kokeilla!
MouMou
Jos löydät sellaiset ohjeen, niin hei vinkkaa mulle?:)
rrrous
Ehottomasti :)
MouMou
:)
Soikku
Kiitti, hyvä tietää!
MouMou
Omista virheistä oppii.;)
Saara
Ei hitsi! Pakko koittaa, eihän tähän tarvii ees kummosia aineksia <3
Sivupalkin lukijakyselyyn vastasin muuten vuodesta 2010 vaikken kuollaksenikaan muista, milloin aloin sun juttuja lukemaan. Oikeempi vastaus on varmaankin myöhäinen 2009 :)
MouMou
Siitäkin on jo pitkä aika. Niin ne vuodet lentävät ohi.:)
Ilona
Ei hitsi! Pakko kokeilla. Täältä Hollannista kun ei tietenkään saa ruisleipää, niin aika pitkälle (kaupan) näkkärillä elän aina kun Suomesta tuotu varasto loppuu pakastelokerosta. Kiitos ohjeesta :)
MouMou
Mun melkein tekis mieli vaihtaa osa jauhoista vehniksiin, niin maku ei olisi niin tuju. Ei vaan nyt sattunut olemaan kaapissa.:)
Cole
haa! täältähän löytyy kaikkea mahdollista reseptiikkaa! o/
mitenhän tää toimis sushissa… HMMHMM :I
MouMou
SUSHISSA?! Sun mielikuvitus hakkaa kyllä jo mun omani.:)
Cole
hihi. sushinälkäisenä kun postaa niin mielikuvitus kuuhun ja takaisin kirmaa :P
onneksi huomenna sitä herkkua taas saa, voisi jopa huvikseen laittaa ruisleipää yhteen rullaan testiksi :DD o/
fusion kitchen nääs!
MouMou
Kerro ihmeessä, miten onnistuit!:D
Cole
yayy! täähän toimi yllättävän hyvin :D
joskin tyhmiönä onnistuin unohtamaan wasabin oston viime kauppareissulla, mut kyllä tää toimii ilmankin. pistin leivän kanssa vielä kurkkua makirullaan makua laajentamaan.
tuli myös hieman hifisteltyä… kaasupolttimella leivän pinta rapeeks ja vielä päälle pirskoteltu pikaimprovisoitu soija-mirin “marinadi” ;)
tulipa vaan taas tehtyä liikaa rullia :C
MouMou
Nää sun kokeilut vetää sanattomaks. Mutta kuulostaa kyllä hyvältä!:)
Cole
niin hyvää ettei sanotuksi saa! :D
hihi, lähes uskaltaisin väittää, että sushinfanina sun olis ehdottomasti testattava tätä fuusiokokkauksen uusinta hittiä! ^__^
MouMou
Heit, kun löytyy vapaa-aikaa!:D Voiko sitä ostaa jostakin?
Cole
joo, täältä ;D
täsä spesiaalitavaraa ei nimittäin löydy edes Marusekista :P
MouMou
Haha, voin uskoa!:D